Slováci vytrápili svetového giganta. V Rige sme nechali srdce, vraví reprezentant

Momentka zo zápasu Lotyšsko - Slovensko.
Momentka zo zápasu Lotyšsko - Slovensko. (Autor: FIBA)
Martin Kozinka|26. feb 2024 o 14:50

V Lotyšsku žije trikrát menej obyvateľov, no patria medzi svetovú špičku.

BRATISLAVA. Ako pred začiatkom kvalifikácie vravel tréner Aramis Naglič: „Sme v skupine smrti.” Princíp takéhoto zloženia v skupine je nasledovný – každý môže zdolať každého.

To platilo aj v prvých dvoch kolách skupiny C v kvalifikácii na EuroBasket 2025. Slovenskí basketbalisti si po nich môžu povedať, že sú na tom rovnako, ako súčasní majstri Európy Španieli.

V oboch stretnutiach podľahli Belgicku a Lotyšsku, rovnako, ako aj slovenskí basketbalisti. Zatiaľ čo pre Španielov boli tieto dva zápasy povinnosťou vyhrať, pre našich hráčov pokusom prekvapiť.

To sa im aj čiastočne podarilo. Proti favoritom ukázali, že počas väčšiny zápasu dokážu držať krok so súperom. V posledných štvrtinách rozhodovali detaily či skúsenosti.

Tých ešte nemá mladý tím Slovenska toľko. „Sme mladí, takže dúfam, že do pár rokov sa na túto úroveň dostaneme,” povedal pre Sportnet Jakub Mokráň.

Sú na seba pyšní

Naglič pred duelom s Lotyšskom príjemne prekvapil. Do základnej päťky postavil práve Jakuba Mokráňa so Samuelom Volárik. Prvý menovaný patrí medzi najlepších brániacich hráčov v českej lige, druhý menovaný je zasa pravdepodobne najlepším v slovenskej súťaži.

Jakub Mokráň v zápase proti Lotyšsku.
Jakub Mokráň v zápase proti Lotyšsku. (Autor: FIBA)

Obaja v zápase svoju obrannú kvalitu ukázali. Lotyši nastrieľali len 64 bodov. Menej ich v jednom súťažnom zápase dali naposledy v roku 2020, keď prehrali s Bosnou a Hercegovinou v kvalifikácii na EuroBasket 2022.

„Udržať Lotyšov na takom počte bodov je úspech sám o sebe,” vysvetlil Mokráň. „Sme na seba pyšní, že sme takto zabojovali. V Rige sme nechali srdce a všetku psychickú a fyzickú silu,” dodal slovenský reprezentant.

Lotyši mali v zápasovej nominácii troch hráčov zo španielskej najvyššej súťaže, najlepšej európskej ligovej súťaže. Ďalších dvoch z Turecka a dvoch z Talianska, ktoré sa kvalitou radia hneď za španielsku ligu.

„Aj keď majú talentovaný tím a ich hráči hrajú na vysokej úrovni, ak sa im na palubovke vyrovnáte s nasadením, nezáleží na tom, koľko talentu majú,” povedal po stretnutí naturalizovaný basketbalista v slovenských farbách Andre Jones.

„Toto sme dnes ukázali počas tridsiatich minút,” zhodnotil.

Brodzianskemu znechutili basketbal, tvrdil expert

V druhom polčase slovenskí basketbalisti dokonca zmazali sedembodovú stratu a išli po prvýkrat do vedenia. Bolo to ale aj poslednýkrát. V útoku to ale vyzeralo oproti zápasu s Belgickom lepšie, no naši nevyužili niekoľko dobrých pozícii.

Vladimír Brodziansky sa v útoku často dostával na “low poste” do pasce. Bol vždy zdvojený či strojený. Lotyši na neho boli pripravení, rovnako tak aj Belgičania. 

Najlepší slovenský basketbalista súčasnosti nedostal v dvoch zápasoch v útoku ani centimeter navyše. Z duelu si odniesol niekoľko modrín, ako povedal hráč Interu Bratislava Marek Kozlík v štúdiu RTVS: „Lotyši mu znechutili basketbal.”

Vladimír Brodziansky využil proti Lotyšsku len dve streľy z poľa z jedenástich pokusov.
Vladimír Brodziansky využil proti Lotyšsku len dve streľy z poľa z jedenástich pokusov. (Autor: FIBA)

Ani jeden tím nemal presnú ruku z diaľky. Lotyši trafili sedem trojok z dvadsiatichpiatich pokusov, zatiaľ čo Slováci len šesť z dvadsiatichšiestich.

Koniec koncov, slovenskí basketbalisti zanechali v Rige dobrý dojem. Pre mnohých hráčov to bola premiéra pred takýmto publikom.

Pochvala od jedného z najlepších

Aj napriek prehre 52:64 išlo o slušný výkon proti svetovému gigantovi. „Nechcem povedať, že sme spokojní, pretože keď prehráte, nemôžete byť spokojní. Môžeme byť na seba aspoň hrdí,” zhodnotil Aramis Naglič.

Podľa takého Mokráňa sú blízko, aby takýchto súperov čoskoro zdolali. „Videli sme, že môžeme hrať vyrovnanú partiu počas väčšiny zápasu s takýmito kvalitnými tímami. Vieme, že chýba málo, aby sme dokázali vyhrať,” vysvetlil.

„Bol to náročný zápas. Hrali tvrdo v obrane, my sme sa zasa v nej trocha trápili. Donútili nás k tažkým strelám, ale zvládli sme to. Víťazstvo je to, na čom záleží,” priznal po zápase osemnásťbodový líder Lotyšov Andrejs Gražulis.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slováci vytrápili svetového giganta. V Rige sme nechali srdce, vraví reprezentant