Agassi nevie, či k nám príde

(Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|8. jún 2011 o 00:00

Najznámejší tenisový pár Andre Agassi a Steffi Grafová včera s domácimi tenistami zabával Prahu.

Americký tenista si spomenul na finálového súpera na turnaji v Ostrave Jána Krošláka. Slováka tipoval na budúceho hráča top 10.

PRAHA. Dovedna majú na konte 30 grandslamových titulov v dvojhre, 167 turnajových prvenstiev, na prémiách zarobili vyše 52 miliónov dolárov. Najznámejší športový pár Andre Agassi a Steffi Grafová zavítal včera na jeden deň do Prahy. V exhibícii s domácimi tenistami Jiřím Novákom, Janou Novotnou a Hanou Mandlíkovou zaplnili O2 arénu.

„Telo už nie je, ako bývalo, ale stále športujem a udržiavam sa v kondícii,“ vravela na stretnutí s novinármi 22-násobná víťazka turnajov veľkej štvorky. Len Austrálčanka Courtová (24) vyhrala viac. Steffi Grafová si udržiava sviežu postavu ako počas svojej kariéry. „A nemusím ani športovať. Stačí, keď behám okolo detí.“

S manželom sa pri odpovediach dopĺňali a neraz aj podpichovali. Pôsobili uvoľnene, často sa smiali. Grafová ukončila kariéru v roku 1999, keď predtým s Agassim spoločne triumfovali na Roland Garros, a naplno sa rozbehla ich love story.


tenis2_res.jpg
Foto - CTK

Andre skončil po zdravotných ťažkostiach o sedem rokov neskôr. „Chrbát ma aj dnes bolí, ak hrám dva dni za sebou. Tenis na jeden deň, to sa ešte dá,“ povedal tenisový idol. Rodina žije v Las Vegas, deväťročný syn Jaden Gil a sedemročná Jaz Elle majú po kom zdediť tenisové gény.

Jediná má Golden Slam

Grafová ako jediná tenistka v histórii získala Golden Slam. K štyrom grandslamovým prvenstvám v roku 1988 pridala aj olympijské zlato. „Ách, to bol rok,“ spomínala rodáčka z nemeckého Mannheimu. „Bola som mladá, plná síl. A všetko do seba dokonale zapadlo. Na olympiáde som necítila žiadny tlak, chodila som sa pozerať na iné športy. A popritom som vyhrávala zápasy.“

V najlepšom roku kariéry ju viedol český tréner Pavel Složil, ktorý o nej raz povedal: „Nepoznal som usilovnejšiu tenistku. Jej tréningové tempo by nevydržalo veľa chlapov.“

Agassi bol v Prahe prvý raz, ale v Česku už hral. V októbri 1998 triumfoval na miliónovom turnaji v Ostrave. „Vo finále som tam hral s Jánom Krošlákom. Vôbec som ho nepoznal. Do hlavnej súťaže sa prebojoval z kvalifikácie,“ vrátil sa k turnaju pred trinástimi rokmi.

„Trápil ma na kurte, hral naozaj dobre. Myslel som si, že tento chlapík sa čoskoro dostane do top 10. No potom som o ňom nepočul.“ Bývalý slovenský reprezentant odohral v Ostrave svoj najlepší turnaj, vtedy bol na 173. mieste rebríčka ATP. Najvyššie sa dostal na 54. miesto.

Bratislava je otvorená

Agassi pred dvoma rokmi vyvolal v tenisovom svete vzruch svojou knihou Open. V otvorenej spovedi vysvetľuje pozitívny výsledok dopingového testu na metamfetamín a hovorí o klamstve, keď tvrdil, že sa náhodou napil zo sódy jeho asistenta a látku užil nevedome.

Nedostal za to žiadny trest. V knihe opísal aj drogy, ktoré vyskúšal v ťažkom období života. „Neľutujem, že som tú knihu napísal,“ povedal v Prahe. „Kariéru som už mal za sebou a chcel som, aby boli moje skúsenosti poučením pre mladých hráčov i rodičov.“

tenis3_res.jpg
Foto - CTK
Agassi s Grafovou sa vlani sľúbili na októbrovú exhibíciu v Bratislave, ale mesiac predtým účasť odriekli s tým, že prídu tohto roku. „Neviem, či je v mojom kalendári aj Slovensko. V tejto chvíli nepoznám detaily,“ vyhýbavo vravel Američan. Podľa slov organizátora exhibície Tennis Classic Romana Šmotláka rokovania s Agassiho manažmentom stále prebiehajú a príchod manželského páru na jeseň na Slovensko je otvorený.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Agassi nevie, či k nám príde