Správy

U21 – Proti Grékom bez Hollého, asistent trénera upozorňuje na ich štandardky

Asistent trénera Tibor Goljan na tréning reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (8.10.2024)
Asistent trénera Tibor Goljan na tréning reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (8.10.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|10. okt 2024 o 13:00
Asistent trénera Tibor Goljan na tréning reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (8.10.2024)
Asistent trénera Tibor Goljan na tréning reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (8.10.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

ŠAMORÍN (SFZ) – Prvý zápas slovenskej dvadsaťjednotky počas októbrovej reprezentačnej prestávky sa už blíži. Zverenci Jaroslava Kentoša v ňom vyzvú reprezentáciu Grécka. Zápas sa uskutoční v Nitre s výkopom v piatok o 15.30 h. Stretnutie vysiela v priamom prenose televízia JOJ Šport.

Goljan: Základnú zostavu už máme v hlave

Zraz sokolíkov pred októbrovým dvojzápasom prebehol v nedeľu v Šamoríne, pričom kompletný 24-členný hráčsky káder mali tréneri k dispozícii v pondelok naobed. Za ten čas absolvovala reprezentácia do 21 rokov v kompletnom zložení štyri tréningové jednotky, ku ktorým pridala v piatok poslednú predzápasovú. „Počas štyroch doterajších tréningov sme sa pripravovali na prvého súpera – Grécko. Zdokonaľovali sme našu hru z pohľadu defenzívy i ofenzívy. K dispozícii sme mali 20 hráčov do poľa, mohli sme trénovať taktické veci desiati proti desiatim. Bola to klasická príprava na zápas,“ priblížil asistent trénera sokolíkov Tibor Goljan.

Trénerský štáb musel počas uplynulých dní riešiť aj jednu zdravotnú komplikáciu. „Dominik Hollý má zdravotné problémy. Na prvý zápas s určitosťou nebude k dispozícii. Veríme však, že to nebude nič vážne a bude pripravený na druhý zápas proti Walesu. Ostatní hráči sú zdravotne v poriadku,“ priblížil Goljan.

Grécko nepatrí medzi častých súperov reprezentačnej dvadsaťjednotky. V histórii sa tieto dve reprezentácie ešte ani raz nestretli v kvalifikačných zápasoch a k všetkým doterajším trom meraniam síl došlo pri prípravných zápasoch. Posledný vzájomný zápas sa uskutočnil v marci 2019 v Žiline. V gólovej prestrelke vtedy vyhrala naša reprezentácia 4:3, ktorá má proti zo vzájomných zápasov proti Grécku pozitívnu bilanciu dvoch víťazstiev a jednej remízy.

Asistent trénera Tibor Goljan na tréning reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (8.10.2024)
Asistent trénera Tibor Goljan na tréning reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (8.10.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

„Gréci sú nebezpeční v ofenzíve. Chcú kombinovať a hrať aktívny futbal. Vychádzajú z dobrej defenzívy, často sú v rozostavení 4-4-2, kde dvoch útočníkov nechávajú vo vrchných pozíciách, aj keď bránia. Musíme si preto dávať pozor na prechod do obrany po strate lopty. Taktiež majú dobré štandardné situácie. V poslednom zápase proti Faerským ostrovom dali dva góly po rohových kopoch. Všetky tieto ich prednosti sme si ukázali a budeme sa snažiť našou aktívnou hrou prelomiť ich defenzívu.“

Deň pred výkopom zápasu už mal trénersky štáb v hlave predstavu o základnej jedenástke, ktorá vybehne na zápas proti Grécku. „Základnú zostavu už máme v hlave, už sme podľa tejto predstavy aj trénovali. Samozrejme, máme do zápasu ešte jeden tréning. Vždy sa ešte môže niečo stať, no veríme, že všetko prebehne podľa plánov,“ prezradil Goljan.

Ako už bolo skôr avizované, k reprezentačnej dvadsaťjednotke by sa v najbližšom čase mal pripojiť Timotej Hranica. Mladý 19-ročný krajný obranca v uplynulých dňoch absolvoval kemp s reprezentačným áčkom. „Sme radi, že Timo k nám príde. Teší nás, že ďalší mladý hráč získal skúsenosti s reprezentačným A-tímom. Po dohode trénerov Kentoša s Calzonom sa Timo má pripojiť ku nám.“

Jakubko aj proti svojmu klubovému spoluhráčovi 

V piatkovom zápase môže za určitých okolností dôjsť k pikantnému mikrosúboju. Naraziť proti sebe totiž môžu dvaja kluboví spoluhráči. Na slovenskej strane stopér Jakub Jakubko, na gréckej útočník Giannis Niarchos, ktorí obaja pôsobia na klubovej úrovni v FC Košice.

„Áno, s Giannisom sme sa o tomto zápase bavili. Keď sme sa rozprávali, tak som ešte len čakal na to, či budem povolaný do reprezentácie alebo nie. Som rád, že to napokon vyšlo tak, že sme obaja povolaní a verím, že aj naskočíme v zápase proti sebe,“ povedal 20-ročný slovenský stopér.

Jakub Jakubko na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (7.10.2024)
Jakub Jakubko na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (7.10.2024) (Autor: Jakub Homoľa)

V prípade, že by obaja nastúpili do zápasu, tak by sa vzhľadom na ich pozície mohli počas zápasu stretávať v osobných súbojoch pomerne často. V čom podľa Jakubka sú silné stránky Niarchosa? „V posledných zápasoch ukázal, že je veľmi nebezpečný hráč. Vie si prikryť loptu a má aj dobrý ťah. Uvidíme, či bude hrať. Aj keď sme sa spolu bavili, tak spomínal, že v utorok majú dôležitý zápas kvalifikácie proti Chorvátsku. Možno ho preto budú šetriť.“

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov má za sebou v kalendárnom roku 2024 poltucet zápasov s výrazne aktívnou bilanciou piatich víťazstiev a len jednej prehry. Dve víťazstvá si na svoje konto zaknihovala aj na ostatnom septembrovom zraze, keď dokázala uspieť proti Maďarsku (2:1) a aj Bielorusku (6:1).

Do oboch týchto zápasov naskočil aj 20-ročný hráč FC Košice. Proti Maďarsku ako člen základnej zostavy, proti Bielorusku v pozícii striedajúceho hráča. „Tieto dve víťazstva nám veľmi pomohli. Verím, že na výkony zo septembra nadviažeme. Ak tie zápasy dopadnú rovnako, tak to bude výborné,“ zakončil s úsmevom Jakubko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: