Správy

U17 – Na Cyprus s odhodlaním postúpiť

Adam Rajnoha na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Šamoríne pred 1. fázou kvalifikácie ME 2025 (24.10.2024)
Adam Rajnoha na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Šamoríne pred 1. fázou kvalifikácie ME 2025 (24.10.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|28. okt 2024 o 17:35
Adam Rajnoha na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Šamoríne pred 1. fázou kvalifikácie ME 2025 (24.10.2024)
Adam Rajnoha na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Šamoríne pred 1. fázou kvalifikácie ME 2025 (24.10.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

ŠAMORÍN (SFZ) – Reprezentácia do sedemnásť rokov začne svoju púť bojmi o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy úvodným zápasom už zajtra proti domácemu Cypru, hostiteľom 11. kvalifikačnej skupiny. Zverenci trénera Martina Žambu cestujú na Afroditin ostrov s cieľom umiestniť sa do druhého miesta a vybojovať si tým postup do jarnej ligy A kvalifikácie, z ktorej sa vykryštalizuje septeto postupujúcich na záverečný turnaj budúcoročných majstrovstiev Európy v Albánsku. 

Cieľom postup

Hoci hráči ročníka 2008 sa v celoslovenských reprezentačných družstvách schádzali už od sezóny 2022/2023 v kategórii do 15 rokov, až v reprezentačnej sedemnástke ich čakajú prvé vážne kvalifikačné zápasy. Je preto pochopiteľné, že aj v hráčskych radoch cítiť, že blížiaci sa kvalifikačný turnaj na Cypre bude mať ešte silnejší náboj než doterajšie reprezentačné duely.

„Určite je to iné. Absolvujeme aj viac tréningov než počas ostatných zrazov. Všetci sme sa však na tento zraz tešili. Práve na túto kvalifikáciu sme dva roky trénovali a pripravovali sa na zrazoch. Uvedomujeme si, že máme kvalitu na to, aby sme postúpili. Ak podáme dobré výkony, tak sa nebojím o to, že by sme nepostúpili,“ povedal pred odletom na Afroditin ostrov kapitán reprezentačnej sedemnástky Adam Rajnoha.

S hráčom žilinského MŠK súhlasí aj ďalší zo stredopoliarov sedemnástky Maxim Mateáš. „Bezpochyby je to iné ako ostatné podujatia, ktoré sme absolvovali. Predsa len v kvalifikácii už ide o postup a niečo tie zápasy znamenajú. Je to pre nás nová skúsenosť, no určite sa budeme snažiť o postup,“ povedal odchovanec ŠK Slovan Bratislava.

16-ročný Mateáš by mal patriť medzi jedných z lídrov výberu trénera Martina Žambu. Predurčuje ho k tomu aj skutočnosť, že má spomedzi nominovaných hráčov jednoznačne najviac skúseností s mužským futbalom. V drese aktuálneho slovenského majstra si už stihol pripísať na svoje konto prvé minúty v zápasoch Niké ligy, pravidelne navyše nastupuje za juniorku Slovana v druhej najvyššej MONACObet lige.

Maxim Mateáš na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Šamoríne pred 1. fázou kvalifikácie ME 2025 (26.10.2024)
Maxim Mateáš na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Šamoríne pred 1. fázou kvalifikácie ME 2025 (26.10.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Samotný Mateáš však ostáva nohami na zemi a prízvukuje dôležitosť kolektívu. „Necítim tlak, ale cítim nejakú zodpovednosť, keďže mám možno za sebou viac zrazov ako iní hráči. Všetci však ťaháme za jeden povraz. Sme jeden tím, sme jeden kolektív.“

Mateáš s nabitým programom

Reprezentácia do 17 rokov sa pred úvodnou fázou kvalifikácie zišla ešte vo štvrtok v komplexe X-Bionic Sphere v Šamoríne. Od úvodnej minúty bola sedemnástka v kompletnom zložení, a to vrátane Mateáša, ktorý ešte dva dni pred zrazom absolvoval zápas mládežníckej Ligy majstrov v španielskom Vidreres proti domácej Girone. Nabitý program mu však problém nerobil. „Určite je to ťažké. Tých zápasov bolo dosť, ale robím to, čo ma baví. Futbal je krásny šport a som rád, že môžem neustále hrávať, či už v reprezentácii alebo v Slovane.“

Ofenzívny stredopoliar prišiel na reprezentačný zraz s dobrou náladou, čomu prispel aj cenný bod, ktorý so starším dorastom Slovana získal po remíze 2:2 na ihrisku Girony. Hodnotu tohto bodového úlovku podčiarkuje fakt, že pre španielsky celok šlo o prvú stratu bodov v tohtosezónnej edícii mládežníckej Ligy majstrov. „Určite áno. Je to náš prvý bod v hlavnej fáze mládežníckej Ligy majstrov, ktorý prišiel po dobrom a bojovnom výkone,“ doplnil Mateáš.

Kľúčový zrejme hneď prvý zápas

Reprezentácia do 17 rokov by na Cypre rada začala rovnakú jazdu, akú predviedla sedemnástka v minulej sezóne. Tej sa podarilo po dlhých 24 rokoch podarilo prejsť kvalifikačným sitom až na záverečný turnaj majstrovstiev Európy. Teraz však cesta na Euro bude zložitejšia, keďže po zúžení šampionátu sa tento rok miesto 15 miesteniek bojuje v kvalifikácii už len o sedem postupových miest.

Adam Rajnoha a Viliam Vrábel na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Šamoríne pred 1. fázou kvalifikácie ME 2025 (26.10.2024)
Adam Rajnoha a Viliam Vrábel na tréningu reprezentácie do 17 rokov v Šamoríne pred 1. fázou kvalifikácie ME 2025 (26.10.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Preniknúť medzi účastníkov Eura bude preto mimoriadne náročné. Svoju kvalitu však tohtoročná sedemnástka bezpochyby má. Dôkazom je aj skutočnosť, že počas uplynulej sezóny pod hlavičkou reprezentačnej šestnástky hráči ročníka 2008 neprehrali jediný jeden medzištátny zápas. V aktuálnej sezóne síce už zo štyroch zápasov ťahali dvakrát za kratší koniec, no napríklad za svoj výkon pri domácej prehre so Srbskom sa hanbiť rozhodne nemuseli. Práve naopak. „Sme veľmi dobrá partia, čo je absolútny základ. Vždy sa na tieto zrazy tešíme. Myslím si, že náš tím má aj vysokú futbalovú kvalitu. Máme tu skvelé individuality, ale tieto individuality by nemohli vyniknúť, keby tu nemáme taký dobrý tím a kolektív,“ povedal na margo tímu Adam Rajnoha.

Náročnú kvalifikačnú misiu začnú sokolíci utorkovým zápasom proti domácemu Cypru. Práve tento súboj môže byť v konečnom zúčtovaní kľúčový v boji o dve postupové miesta do ligy A druhého kola kvalifikácie ME 2025. „Cyprus hrá doma a určite budú hrýzť. Musíme však do zápasu ísť s chladnou hlavou a hrať svoju hru. Ak budeme hrať tak, ako vieme hrať, nemám pochybnosti o tom, že vyhráme,“ prezradil Mateáš.

Práve na prvého súpera bola zameraná príprava sedemnástky pred odletom do dejiska kvalifikácie. „Cyperčanov máme dobre načítaných. Kvalita je na našej strane. Musíme však ukázať aj na ihrisku, že sme lepší a vydať zo seba maximum,“ prízvukuje Rajnoha.

Po dueli s Cyprom si Slováci v rámci kvalifikačnej skupiny následne zmerajú sily v zápase s imperatívom víťazstva s výberom Gibraltáru a na záver kvalifikačnej skupiny ich čaká konfrontácia s mimoriadne silným Francúzskom, ktoré z posledných troch účastí na majstrovstvách Európy tejto vekovej kategórie má na svojom konte jedno zlato a jedno striebro. „Francúzsko asi bude najkvalitnejší tím v našej skupine. Majú výbornú kvalitu. Ak však budeme plniť úlohy, ktoré nám tréneri dajú a vydáme zo seba maximum, tak máme šancu dosiahnuť na dobrý výsledok,“ dodal na záver Rajnoha.

PROGRAM ZÁPASOV SLOVENSKA U17

Utorok, 29. októbra

13.30 h SEČ

Dasaki Achnas (CYP)

Cyprus 17

Slovensko 17

Piatok, 1. novembra

10.00 h SEČ

Sotira (CYP)

Gibraltár 17

Slovensko 17

Pondelok, 4. novembra

13.30 h SEČ

Sotira (CYP)

Francúzsko 17

Slovensko 17

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: