Tréneri to zažívajú častejšie. Pini zo skúseností vie, čo je teraz pre Vlhovú dôležité

Mauro Pini na tlačovej konferencii oznámil nepriaznivú správu.
Mauro Pini na tlačovej konferencii oznámil nepriaznivú správu. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|20. jan 2024 o 16:05

Sezóna sa pre Slovenku skončila.

JASNÁ. Keď Petra Vlhová nešťastne spadla, jej tréner Mauro Pini sledoval veľkoplošnú obrazovku v časti Priehyba. 

Jeho zverenkyňa skončila v 1. kole obrovského slalomu v Jasnej už po niekoľkých bránkach. Skôr, ako jej jazdu zachytil prvý medzičas, po škaredom páde vypadla.

Bol to šok. Tisíce fanúšikov, ktorí od skorého rána prúdili do strediska a už dlho pred pretekmi vytvárali skvelú atmosféru, v momente stíchli.

„Pád som videl na veľkej obrazovke. Bol som v strednej časti zjazdovky v rohu. Každý videl, čo sa stalo. Nemal som ešte príležitosť to poriadne analyzovať.

Na prvý dojem som mal pocit, že to nebol veľký pád. Bola trochu v záklone a napätie v kolene bolo veľké,“ uviedol na tlačovej konferencii. 

Bola v šoku

Vlhová niekoľko minút ležala na trati v opatere zdravotníkov, zjazdovku opúšťala na saniach a z Jasnej ju odviezol vrtuľník.

Slovenská lyžiarka si poškodila väzy v pravom kolene a sezóna sa pre ňu predčasne skončila.

„S Petrou boli v nemocnici dvaja členovia tímu. Mal som možnosť s ňou na chvíľu telefonovať. Samozrejme, bola v šoku. Je to však silná žena a už teraz sa teší na návrat na lyže.“

Trať obrovského slalomu bola ľadová, podmienky však boli výborné. 

„Nie je to prvýkrát, čo sme v takýchto podmienkach lyžovali. Jazdíme preteky Svetového pohára s elitnými lyžiarkami. Mali by sme byť schopní jazdiť na všetkom. V Kranjskej Gore sme mali rovnaké podmienky ako v Jasnej. Takisto pršalo a oteplilo sa.

Bola tam i hmla a náročné podmienky na trati. V Jasnej bola trať ľadová, ale podmienky boli perfektné. Víťazka dnešného obrovského slalomu ukázala, ako treba túto zjazdovku zlyžovať,“ reagoval Pini. 

Preteky obrovského slalomu vyhrala švédska lyžiarka Sara Hectorová.

Podpora tímu

Vlhová sa vážnejšie zranila prvýkrát, tréner Pini však s podobnými situáciami už má skúsenosti. 

„Nie je to prvýkrát, čo sa moja zverenkyňa zranila. Žiaľ, stalo sa mi to znova. Je to ťažké. Petra ešte podobné zranenie nemala, ale tréneri to zažívajú častejšie. 

Je to však súčasť našej práce a musíme to zvládnuť. Máme dosť skúseností. Uvedomujeme si, že trpezlivosť bude teraz veľmi dôležitá a takisto čas. Musíme sa zregenerovať, aby telo nabralo na sile. Celý tím Petru stopercentne podporuje.

Je to tiež dôležitá súčasť, aby sme mali okolo seba ľudí, ktorí majú so zraneniami skúsenosti. Viem veľmi dobre, aký nás čaká program a koľko času budeme potrebovať. V tíme sme všetci profesionáli a vieme, čo máme robiť. Teraz je ešte skoro hovoriť, aký bude proces rekonvalescencie.

Je to však úloha, ktorú musíme vyriešiť v najbližšom čase. Spoločne si sadneme a vymyslíme najlepší plán pre Petru.“

Preteky v Jasnej budú pokračovať aj v nedeľu, no už bez slovenskej reprezentantky. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Tréneri to zažívajú častejšie. Pini zo skúseností vie, čo je teraz pre Vlhovú dôležité