Shiffrinová nehazarduje so svojím menom a povesťou. V prvom kole sa iba rozhliadala

Mikaela Shiffrinová sa teší z víťazstva v slalomových pretekoch v Aare.
Fotogaléria (17)
Mikaela Shiffrinová sa teší z víťazstva v slalomových pretekoch v Aare. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|10. mar 2024 o 15:30

Dubovská si zabezpečila účasť na finále SP v Saalbachu.

BRATISLAVA. Hlavný motív slalomových pretekov vo švédskom Aare bol návrat legendárnej Mikaely Shiffrinovej a v akej forme sa vráti do súťažného diania. 

Američanka pauzovala pre zranenie kolena od 26. januára. „Určite by sa nepostavila na štart, ak by nebola stopercentne pripravená,“ uviedol bývalý český lyžiar a expert ČT Sport Petr Záhrobský. 

Shiffrinová si potrebovala v pretekoch pripísať minimálne trinásť bodov, aby si zaistila malý glóbus za disciplínu. Ohroziť ju mohla iba Lena Dürrová, ale Nemka by musela dvakrát zvíťaziť. 

„Myslím, že dnes predvedie dobrý výkon a nepôjde si iba po trinásť bodov,“ konštatoval v štúdiu JOJ Šport Karol Král. 

Americká reprezentantka slová expertov potvrdila a svoj návrat oslávila víťazstvom. Získala aj svoj ôsmy malý glóbus za slalom. 

Mikaela Shiffrinová.
Mikaela Shiffrinová. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)

Malé časové rozostupy

Prvé kolo prinieslo ideálne slalomárske podmienky. „Trať je perfektne pripravená. Prvé kolo je postavené rytmicky bez žiadnych zákerností. Profil trate nie je extra prudký. Dnes nás budú čakať veľmi tesné preteky, pretože slalom nie je náročný,“ povedal Záhrobský. 

Rozostupy štvorice najlepších lyžiarok boli veľmi tesné. Vedenia sa ujala Shiffrinová iba dve stotiny sekundy pred Michelle Gisinovou a jedenásť stotín pred Zrinkou Ljutičovou. 

Fotogaléria: Mikaela Shiffrinová získala malý glóbus v disciplíne slalom

Dürrová strácala dvadsaťštyri stotín sekundy. 

„Shiffrinová mala drobné zaváhanie na terénnej vlne, ale okamžite sa vrátila do rytmu. Snažila sa oblúky ukončovať nad bránami. Mala trochu problémy v strednej časti, kde boli bránky viac nahustené. Nebola to čistá jazda,“ komentoval český expert. 

Američanka však v závere zabrala. „Ukázala sa jej silná stránka a dokázala v závere pridať,“ reagoval v štúdiu JOJ Šport slovenský lyžiar Martin Hyška. 

„Nehazarduje so svojim menom a svojou povesťou,“ pridal sa Král. 

Odpútala sa od súperiek

Druhé kolo, ktoré postavil tréner Livio Magoni, bolo viac zatočené s menším tempom. 

Malé časové rozdiely sľubovali napínavé a vyrovnané jazdy. Na čele sa usadila Ljutičová pred Gisinovou a lyžiarky čakali na výkon Shiffrinovej. 

Američanka v druhej polovici trate ukázala svoju extratriedu a preťala cieľ s veľkým náskokom 1,24 sekundy. 

„Fantasticky prešla náročné bránky a dostala sa do rytmu. V štyroch zákrutách urobila neuveriteľné tempo. Je späť vo výbornej forme. V prvej jazde sa iba rozhliadala. Potrebovala vlastne jeden a pol kola,“ konštatoval Záhrobský. 

„Vrátila sa tam, kde skončila,“ reagoval Hyška. Shiffrinová sa tešila zo šiesteho slalomového víťazstva v sezóne. 

„Je krásne, že som späť. Som hrdá na prácu svojho tímu. Druhé kolo bolo úžasné a predviedla som jedno z najlepších lyžovaní. V prvom kole som naozaj tlačila, ale nešla som najtaktickejšie. Možno som mohla ísť rýchlejšie, ale bola som s prvou jazdou spokojná. 

Na druhej jazde by som nič nezmenila,“ usmievala sa Američanka v rozhovore pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu FIS. 

Michelle Gisinová, Zrinka Ljutičová a Mikaela Shiffrinová po slalome v Aare.
Michelle Gisinová, Zrinka Ljutičová a Mikaela Shiffrinová po slalome v Aare. (Autor: REUTERS)

Nešla na istotu

Dôležité preteky pred sebou mala aj česká lyžiarka so slovenskými koreňmi Martina Dubovská, ktorá bojovala o účasť na finále Svetového pohára v Saalbachu. 

Na postup jej chýbalo päť bodov, aby obsadila v hodnotení slalomu 25. priečku. 

Dobrý základ položila už v prvom kole, keď obsadila osemnáste miesto. Druhé kolo postavil jej tréner Livio Magoni, ktorý sa ho snažil čo najviac prispôsobiť jeho zverenkyni. 

„Záver je rytmický bez zatvorených brán. Je tam aj štvorbrána, kde to môže Martina napáliť,“ komentoval Král. 

Dubovská dobre zvládla náročné pasáže v druhej jazde a v cieli sa zaradila na priebežné prvé miesto. Na tvári mala úsmev. 

„Nebola to jazda na istotu, ale agresívna jazda. Má našliapnuté, aby šla vyššie,“ reagoval Záhrobský. 

Nakoniec obsadila 15. miesto, ktoré ju vyšvihlo na 23. priečku v hodnotení disciplíny, ktorá jej zaručila postup na finále SP. 

Boj o veľký glóbus

V pretekoch sa predstavila aj Federica Brignoneová. Talianka útočila na Laru Gutovú-Behramiovú, ktorá vedie celkové poradie. Brignoneová sa pokúsila v slalome stiahnuť bodovú stratu. 

Tridsaťtriročná lyžiarka bola po prvom kole 25. V druhej jazde síce stratila, ale napokon si pripísala štyri body a stiahla stratu na svoju rivalku na 282 bodov. 

Najbližšie sa elitné lyžiarky predstavia vo finále Svetového pohára v Saalbachu. 

Finále Svetového pohára je výberové podujatie pre najlepších lyžiarov zimy. Zďaleka v ňom neštartuje toľko súťažiacich ako v bežných pretekoch počas sezóny.

Na štart má právo 25 najlepších lyžiarov v hodnotení jednotlivých disciplín Svetového pohára a seniorský a juniorský majster sveta.

Keďže počet štartujúcich je obmedzený, body nezískava prvých tridsať lyžiarov, ako to býva v bežných pretekoch počas sezóny. Vo finále Svetového pohára totiž v jednotlivých disciplínach nie je na štarte ani tridsať lyžiarov.

Body preto udeľujú iba najlepším pätnástim v cieli – podľa klasického kľúča ako v bežných pretekoch. Za víťazstvo je 100 bodov, za 15. miesto je 16 bodov.

A za 16. miesto a horšie sa vo finále neudeľuje ani jeden bod.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová nehazarduje so svojím menom a povesťou. V prvom kole sa iba rozhliadala