Nová Liga majstrov dáva zbohom skupine smrti a rekordom Ronalda s Messim (Sportnet podcast)

Cristiano Ronaldo v drese Realu Madrid.
Cristiano Ronaldo v drese Realu Madrid. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|6. mar 2024 o 07:35

Vypočujte si stredajšiu časť denného športového podcastu portálu Sportnet.sk, v ktorom si zhrnieme to najdôležitejšie, čo sa udialo v športovom svete.

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

BRATISLAVA. Je streda, 6. marec, a v tento deň oslavuje svoje 52. narodeniny bývalý skvelý americký basketbalista Shaquille O'Neal.

Vypočujte si Sportnet novinky, ranný športový podcast portálu sportnet.sk, v ktorom si zhrnieme to najdôležitejšie, čo sa v športovom svete stalo.

Nový formát Ligy majstrov

Viac tímov a koniec skupín. Ligu majstrov čakajú zásadné zmeny.

Futbaloví nadšenci si budú môcť vychutnať vyšší počet zápasov, viac účastníkov a vyššie príjmy. To sú hlavné dôvody, prečo sa od novej sezóny 2024/25 bude hrať Liga majstrov UEFA v novom formáte.

Čo všetko sa zmení a na čo sa fanúšikovia môžu tešiť? Najdôležitejšou zmenou je, že do základnej časti sa dostane namiesto 32 až 36 tímov. V jednom ročníku Ligy majstrov sa doteraz hralo 125 zápasov, po novom ich bude 189.

Skupinová fáza so štyrmi tímami sa stane minulosťou. V novom formáte budú všetky kluby zaradené do jednej tabuľky (takzvaný švajčiarsky turnajový systém).

Po odohraní ôsmich zápasov, namiesto doterajších šiestich, prvých osem klubov postúpi priamo do play-off, šestnásť tímov si zahrá formou dvojzápasov v kvalifikácii a posledných dvanásť klubov vypadne.

Kluby už nebudú hrať s troma súpermi dvakrát, doma a vonku, ale namiesto toho budú čeliť ôsmim rôznym tímom, pričom polovicu zápasov odohrajú doma a polovicu vonku. Aby sa určilo osem rôznych súperov, tímy budú nasadené do štyroch skupín podľa výkonnosti.

Futbalisti Manchestru City prvýkrát v histórii ovládli Ligu majstrov.
Futbalisti Manchestru City prvýkrát v histórii ovládli Ligu majstrov. (Autor: TASR/AP)

Každý tím bude potom vyžrebovaný. Ďalšou zmenou je, že kluby z jednej krajiny môžu na seba naraziť hneď v prvotnej fáze, čo doteraz možné nebolo. Najskôr sa mohli stretnúť až vo štvrťfinále.

Tiež by sa v základnej fáze malo hrať viac zápasov medzi veľkoklubmi, od čoho si predstavitelia UEFA sľubujú vyššiu sledovanosť. Novinkou bude aj takzvaný najlepší kolektívny výkon, vďaka ktorému si dva kluby vybojujú miestenku v hlavnej fáze.

Počet získaných bodov klubov z jednej krajiny vo všetkých troch pohárových súťažiach (Liga majstrov, Európska liga, Európska konferenčná liga) sa vydelí počtom účastníkov a vypočíta sa koeficient. Ďalšie podrobnosti nájdete v článku nižšie.

Viac k téme:

Tréner reagoval na Pospíšila: Odpad

Slovenský hokejový útočník Martin Pospíšil nedohral posledný zápas Calgary, ktoré doma hostilo Seattle. Rozhodcovia ho v tretej tretine poslali predčasne pod sprchy.

Rozhodli sa tak po jeho druhom nebezpečnom "hite" v zápase. Jeho obeťou sa stal obranca súpera Vince Dunn, ktorého Pospíšil z nebezpečnej diaľky narazil na mantinel.

Tréner súperovho Seattlu po stretnutí nemal bližšie informácie o zdravotnom stave zadáka. Pospíšilove bodyčeky sa mu však vôbec nepáčili.

Okomentoval ich stručne a jasne: “Odpad.” Navyše dodal, že keď hráte takto tvrdo, musíte čeliť tomu, že vás okamžite niekto vyzve na súboj a ani toho nebol podľa trénera schopný.

Viac k téme:

Sportnet podcast vychádza každý pracovný deň. Vypočuť si ho môžete aj na: Spotify Apple Google

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Nová Liga majstrov dáva zbohom skupine smrti a rekordom Ronalda s Messim (Sportnet podcast)