Spišská chce písať dejiny, Michalovce kujú revanš. Bude nitrianska rozprávka pokračovať?

Hráči Nitry oslavujú po postupe do semifinále po šiestom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipos extraligy medzi HK Nitra - HK Poprad
Hráči Nitry oslavujú po postupe do semifinále po šiestom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipos extraligy medzi HK Nitra - HK Poprad (Autor: TASR)
Šimon Čop|2. apr 2024 o 15:30

Do semifinále play-off Tipos extraligy sa dostali traja favoriti a čierny kôň.

BRATISLAVA. V hre o titul slovenského hokejového kráľa sú už len štyria kandidáti. Vyraďovacie boje Tipos extraligy pokračujú v semifinále. 

To sa začne v stredu o 18.00. Do Michaloviec zavíta Nitra. Druhú sériu otvorí Spišská Nová Ves na domácej pôde proti Košiciam v piatok. 

Tohtoročné play-off zatiaľ prinieslo len jedno veľké prekvapenie. O finále zabojujú druhý, tretí a štvrtý tím po základnej časti, ktorých dopĺňa ôsma Nitra. 

Senzácia i hladké výsledky 

Do semifinále sa dostali Michalovce, Spišská Nová Ves, Košice a Nitra. 

Nitrania sa postarali o senzáciu play-off. Vyradili Poprad, teda víťaza základnej časti, po šesťzápasovej bitke. Sú jediným tímom z predkola, ktorý je stále v hre o titul. 

Narazia na Michalovčanov. Zemplínčania sú po vypadnutí “kamzíkov” najvyššie nasadeným tímom, keďže základnú časť ukončili na druhom mieste. Vo štvrťfinále zvíťazili 4:1 na zápasy nad Zvolenom. 

Spišiaci sa stretnú s Košicami. Pôjde o súboj zatiaľ neporazených mužstiev. 

Spišská vo štvrťfinále porazila Banskú Bystricu suverénne 4:0. Nezlomil ich ani tlak situácie, keď dvakrát rozhodovalo predĺženie. Košičania si ako úradujúci majstri poradili so Slovanom taktiež už v štyroch dueloch, v ktorých nastrieľali až 20 gólov.

Budú Nitrania unavení? 

Štrnásť bodov. Taký bol rozdiel, ktorý po základnej časti delil druhé Michalovce a ôsmu Nitru. Lenže v play-off nemusí ani ten znamenať nič. 

Nitrania to dokázali vo štvrťfinále. Ako historicky prvému tímu z ôsmeho miesta sa im podarilo vyradiť víťaza základnej časti. 

Corgoni postúpili zaslúžene. Popradčania to v prvom kole pretaktizovali, kým Nitra bola hokejovejšia, ukázala silu najproduktívnejšej ofenzívy v základnej časti a v zlomových okamihoch chcenie a charakter.

Otázne je, ako sú na tom zverenci Antonína Stavjaňu s fyzickými silami. V predkole odohrali päťzápasovú sériu s Trenčínom a Poprad vyradili v šiestich stretnutiach.

Radosť hráčov HK Dukla Ingema Michalovce po postupe do semifinále.
Radosť hráčov HK Dukla Ingema Michalovce po postupe do semifinále. (Autor: TASR)

Oproti tomu odohrali Michalovčania, ktorí budú v role favorita, v tohtoročnej vyraďovačke zatiaľ iba päť duelov. So Zvolenom si poradili hladko, prvé tri zápasy série vyhrali minimálne štvorgólovým rozdielom. 

Ich motivácia je jasná. Vlani sa totiž taktiež dostali do semifinále, kde sa držali až prekvapivo dlho a padli v siedmom zápase. Vtedy však boli senzáciou, teraz by bolo vypadnutie sklamaním. 

Séria začínajúca sa v stredu bude súbojom jedného z najsilnejších útokov ligy a najlepšieho brankára v súťaži. Nitra nastrieľala Popradu 14 gólov, Škorvánek za celú sériu dostal od Zvolena len sedem. 

Počas základnej časti sa Michalovce a Nitra stretli štyrikrát a podelili si body. Nitra vyhrala v prvom dueli po predĺžení a potom aj v Michalovciach, v nasledujúcich dvoch dueloch vyhrali Michalovčania, z toho raz v riadnom hracom čase. 

Tabuľka: Štatistické porovnanie Michaloviec a Nitry v play-off

Michalovce

Nitra

5

Zápasy

11

4

Výhry

7

1

Prehry

4

4,2

Góly na zápas

3,09

1,4

Inkasované góly na zápas

2,18

2

Výhry zo vz. zápasov
(základná časť)

2

Košice majú recept, ktorý potrebuje Spišská

Ak sú v niečom Spišiaci silní, tak je to hra pod tlakom. Hoci do semifinále postúpili už v štyroch zápasoch, neraz mali na mále. 

V prvom a treťom dueli rozhodli až v predĺžení. Obidve stretnutia sa skončili výsledkom 3:2. V druhom dueli ešte 91 sekúnd pred koncom prehrávali 1:2, ale duel otočili expresne rýchlo za minútu a pol a vyhrali ho 4:2.

Teraz ich však čaká náročnejší, takticky vyspelý súper, ktorý vie, ako vyhrávať tituly.

Šarvátka v zápase 48. kola hokejovej Tipos extraligy HC Košice – HK Spišská Nová Ves.
Šarvátka v zápase 48. kola hokejovej Tipos extraligy HC Košice – HK Spišská Nová Ves. (Autor: TASR)

O Košičanoch sa pred štvrťfinále hovorilo ako o favoritoch, ale takýto hladký priebeh možno nečakali ani sami. Podobu série predznamenal už prvý duel, ktorý sa skončil víťazstvom Oceliarov 6:2. V druhom dueli vyhrali 5:4 a v nasledujúcich rozhodli vždy v tretích tretinách. 

Východniarske stretnutie by tak malo mať iskru a poriadny náboj. O hrdinské počiny vo chvíľach, keď sa bude lámať chlieb, by nemusela byť núdza.

Už v základnej časti boli ich duely na jedinú výnimku tesné. Zo šiestich sa päť skončilo jednogólovým rozdielom a tri došli do predĺženia. Štyrikrát sa z výhry radovali Spišiaci. 

Tí sa ešte nikdy nedostali do finále. Semifinále bolo ich poslednou zastávkou už vlani, keď prehrali po sedemzápasovom zápolení so Zvolenom. 

Naopak, Košice, známe poctivou defenzívou, nemusia dlho loviť v pamäti, aby sa rozpomenuli, ako sa vyhrávajú tituly. Sú obhajcom. 

Tabuľka: Štatistické porovnanie Spišskej Novej Vsi a Košíc v play-off

Spišská

Košice

4

Zápasy

4

4

Výhry

4

0

Prehry

0

4,25

Góly na zápas

5

2,5

Inkasované góly na zápas

2,75

4

Výhry zo vz. zápasov
(základná časť)

2

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Spišská chce písať dejiny, Michalovce kujú revanš. Bude nitrianska rozprávka pokračovať?