MS vo futbale 1938 - história, výsledky, štatistiky

História, výsledky a štatistiky MS vo futbale 1938: Titul majstra sveta obhájilo Taliansko, ktoré vo finále zdolalo Maďarsko.
História, výsledky a štatistiky MS vo futbale 1938: Titul majstra sveta obhájilo Taliansko, ktoré vo finále zdolalo Maďarsko. (Autor: Twitter FIFA)
Sportnet|3. aug 2023 o 15:30

Pozrite si históriu, výsledky a štatistiky MS vo futbale 1938. Československo a Brazília odohrali zápas, ktorý je známy ako Bitka o Bordeaux.

História MS vo futbale: 1930 1934 1938

PARÍŽ. V poradí tretie MS vo futbale sa v roku 1938 konali vo Francúzsku. Záverečný turnaj sa hral od 4. do 19. júna 1938.

Obhajcom titulu z predchádzajúceho šampionátu v roku 1934 bolo Taliansko.

Išlo o posledný svetový šampionát v prvej polovici 20. storočia, keďže turnaje v rokoch 1942 a 1946 boli zrušené pre 2. svetovú vojnu.

Podraz od FIFA

Francúzsko zvolili za organizátora MS na zasadnutí FIFA 13. augusta 1936 v Berlíne. K organizácii sa prihlásili aj Argentína a Nemecko.

Pôvodná myšlienka pri vzniku MS bola taká, že organizácia záverečného turnaja sa bude striedať medzi Európou a Južnou Amerikou.

Francúz Jules Rimet, spoluzakladateľ MS, prehovoril FIFA, aby sa MS 1938 konali v jeho rodnej zemi - Francúzsku.

Aj toto nájdete v článku:

  • Kvalifikácia len v Európe
  • Odmietnutie Anglicka a rozhorčenie Lotyšov
  • Formát turnaja
  • Štadióny
  • Nerozhodné výsledky po 90 minútach
  • Jedna krajina, no dva národy
  • Čierne dresy na počesť Mussoliniho
  • Zlomenina v bitke o Bordeaux
  • Cesta za medailami
  • Čierny diamant - najlepší strelec
  • Kompletné výsledky
  • Pavúk
  • Najlepší strelci
  • Konečné poradie

Rozhodnutie FIFA o umiestnení najväčšieho futbalového turnaja druhýkrát za sebou do Európy spôsobilo znechutenie v krajinách Južnej Ameriky a nazývali ho podrazom zo strany FIFA.

Práve pre tento kontroverzný krok mnoho zámorských krajín nakoniec upustilo od účasti na turnaji na čele s Argentínou. Tá by pravdepodobne podujatie organizovala, keby sa konal v Južnej Amerike.

Kvalifikácia len v Európe

Na šampionáte 1938 sa po prvýkrát uplatnila automatická kvalifikácia na turnaji pre organizátora, ktorým bolo Francúzsko. Automatickú účasť získal aj víťaz predchádzajúceho turnaja z roku 1934 - Taliansko.

Zvyšných 14 miesteniek rozdelili medzi Európu a Ameriku v pomere 11:2, jedno miesto bolo vyhradené pre zástupcu Ázie.

Výsledkom tohto rozdelenia bolo, že len tri krajiny neboli z Európy, čo je najmenší počet tímov mimo hostiteľského kontinentu v histórii futbalových MS.

Do kvalifikácie sa prihlásilo celkovo 34 tímov, 23 v rámci európskej kvalifikácie, 9 v americkej kvalifikácii a 2 z Ázie.

Medzi prihlásenými tímami do kvalifikácie chýbalo Španielsko, ktoré sa nemohlo zúčastniť pre prebiehajúcu občiansku vojne.

V kvalifikácii na predchádzajúce MS mali krajiny blízkeho východu samostatnú skupinu. V kvalifikačných bojoch na šampionát v roku 1938 boli reprezentácie Egypta a Palestíny priradené do európskej kvalifikácie.

Rovnako ako pri minulom šampionáte, výber Palestíny pozostával len z hráčov britského a židovského pôvodu. Egypt sa však kvalifikácie nezúčastnil.

Prvé kvalifikačné stretnutie bolo naplánované na 17. december 1937.

Egypťania však odmietli nastúpiť. Jeden zdroj uvádza ako dôvod skutočnosť, že v krajine prebiehal v tom čase posvätný islamský Ramadan. Iný zase, že Egypt odmietol hrať pre finančné problémy.

Kvalifikačné stretnutia sa neodohrali ani v Amerike. Po tom, čo sa z 11 tímov odhlásilo z až 9 mužstiev pre nespokojnosť s výberom usporiadateľa, z automatického postupu sa tešili Brazília a Kuba.

Do ázijskej kvalifikácie sa prihlásilo Japonsko a Holandská východná India (dnešná Indonézia), no Japonsko sa napokon odhlásilo.

Miestenku tak napokon získali Belgicko, Československo, Francúzsko (usporiadateľ), Holandsko, Maďarsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Taliansko (obhajca titulu), Švajčiarsko, Švédsko, Brazília, Kuba a Holandská východná India.

Premiérovú účasť na šampionáte zaznamenali štyri krajiny - Nórsko, Poľsko, Kuba a Holandská východná India.

Na všetkých troch MS, ktoré sa odohrali do roku 1938, štartovali tiež štyri krajiny - Belgicko, Brazília, Francúzsko a Rumunsko.

Odmietnutie Anglicka a rozhorčenie Lotyšov

Rakúska reprezentácia sa aj po úspešnej kvalifikácii na turnaji nakoniec predstaviť nemohla. Zapríčinila to anexia Rakúska Nemeckom, ku ktorej došlo 12. marca 1938.

FIFA tak rakúsku ponúkla ponúkla Anglicku, ktoré vyhralo Britský šampionát 1937/1938. Anglický futbalový zväz pozvanie na turnaj odmietol.

Lopta Allen, s ktorou sa hrali MS vo futbale 1938.
Lopta Allen, s ktorou sa hrali MS vo futbale 1938. (Autor: FIFA)

Tento kontroverzný krok bol nasledovaný ďalším - FIFA odmietla pozvať na turnaj kohokoľvek iného.

Šampionát sa nakoniec odohral medzi 15 celkami, pričom tento krok najviac rozhorčil Lotyšov. Tí vyhrali prvé kolo kvalifikačnej skupiny 8, v druhom kole na nich čakalo nasadené Rakúsko.

Finálne stretnutie skupiny sa odohralo vo Viedni, ktoré dopadlo výsledkom 2:1 v prospech domácich. Z tohto dôvodu si teda rakúske miesto na šampionáte nárokovali Lotyši, ale pozvánku nedostali.

Formát turnaja

Rovnako ako na predchádzajúcom svetovom šampionáte, celý turnaj pozostával len z vyraďovacej časti.

V prípade, že by bol zápas nerozhodný po 90 minútach, nasledovať malo 30-minútové predĺženie. Ak by sa aj po predĺžení nerozhodlo o víťazovi, na rade mal byť odvetný zápas.

MS 1938 sú posledným záverečným turnajom v histórii MS, v ktorom boli tímy rovno nasadené do play-off.

Do prvého kola vyraďovacej fázy, ktorým bolo osemfinále, bolo nasadených 7 tímov - Brazília, Československo, Francúzsko, Kuba, Maďarsko, Nemecko a Taliansko. Z dôvodu absencie Rakúska malo voľný žreb Švédsko.

Štadióny

  • Stade Olympiue de Colomber, Colombes (Paríž) - kapacita: 60.000 divákov
  • Stade Vélodrome, Marseille - kapacita: 48.000 divákov
  • Parc des Princes, Paríž - kapacita: 40.000 divákov
  • Parc Lescure, Paríž - kapacita: 34.694 divákov
  • Stade de la Meinau, Štrasburg - kapacita: 30.000 divákov
  • Stade Municipal, Le Havre - kapacita: 22.000 divákov
  • Vélodrome Municipal, Reims - kapacita: 21.684 divákov
  • Stade du T.O.E.C, Toulouse - kapacita: 15.000 divákov
  • Stade Victor Boucquey, Lille - kapacita: 15.000 divákov
  • Stade du Fort Carré, Antibes - kapacita: 7.000 divákov

Pôvodne mal MS vo futbale 1938 hostiť aj štadión Stade Gerland v Lyone. Na ňom sa mal odohrať osemfinálový zápas medzi Švédskom a Rakúskom. Pre neúčasť Rakúska bol zápas zrušený.

Najväčší štadión MS vo futbale 1938 Stade Olympique de Colombes v parížskom predmestí Colombes s kapacitou 60.000 divákov.
Najväčší štadión MS vo futbale 1938 Stade Olympique de Colombes v parížskom predmestí Colombes s kapacitou 60.000 divákov. (Autor: WIKIPEDIA)

Nerozhodné výsledky po 90 minútach

V prvom kole turnaja sa v riadnej hracej dobe sa zo siedmich zápasov ukončili len dva. Maďari zdolali Holandskú východnú Indiu jednoznačne 6:0 a domáca reprezentácia Francúzska poslala domov Belgičanov po výsledku 3:1.

Vo zvyšných 5 dueloch sa muselo predlžovať. Do predĺženia sa dostal obhajca prvenstva z Talianska proti Nórsku za stavu 1:1. V prospech favorita rozhodol v 94. minúte Silvio Piola.

Za bezgólového stavu išli do pridaného času aj reprezentanti Československa proti Holandsku. V ňom nakoniec rozhodli o postupe gólmi Košťáleka, Zemana a najlepšieho strelca MS 1934 Nejedlého. Uspeli tak jasne 3:0.

Zápas Brazília - Poľsko sa zapísal do dejín MS ako prvý zápas, v ktorom padol dvojciferný počet gólov. Po MS 2022 bol tento výsledok na delenom druhom mieste, čo sa týka počtu gólov.

Išlo zrejme o najlepší zápas prvého kola šampionátu. Najväčšou hviezdou stretnutia bol Poliak Ernest Wilimowski, ktorý ako prvý v histórii MS strelil v jednom zápase štyri góly.

Stade Auguste-Delaune, na ktorom sa hral zápas Maďarsko - Holandská Východná India na MS vo futbale 1938. Vtedy mal názov Vélodrome Municipal. Teraz je domácim štadiónom klubu Stade Reims.
Stade Auguste-Delaune, na ktorom sa hral zápas Maďarsko - Holandská Východná India na MS vo futbale 1938. Vtedy mal názov Vélodrome Municipal. Teraz je domácim štadiónom klubu Stade Reims. (Autor: WIKIPEDIA/Typhoon51)

Najskôr pomohol Poliakom dvomi gólmi dorovnať skóre z 1:3 na 3:3, potom minútu pred koncom zápasu vyrovnal na 4:4, a tak nasledovalo predĺženie.

V ňom sa dvoma gólmi blysol Brazílčan Leônidas, ktorý skompletizoval hetrik. Štvrtý gól Poliaka Wilimowskeho v 118. minúte však len upravil skóre na 5:6 z pohľadu európskeho tímu.

Jedna krajina, no dva národy

Vo zvyšných dvoch osemfinálových stretnutiach ani 30 minút navyše nepomohlo rozhodnúť o víťazovi, a tak nasledovalo odvetné stretnutie.

Rumunsko v prvom zápase remizovalo s Kubou 3:3 (2:2 po základnom hracom čase). V odvete Rumuni viedli 1:0, no nakoniec sa radovali Kubánci, ktorí zvíťazili po góloch Socorroa a Fernándeza 2:1.

Odvetu potreboval aj súboj Nemecka a Švajčiarska (1:1 po prvom zápase). V nemeckých dresoch nastúpilo až päť Rakúšanov.

Toto spojenie Nemcov a Rakúšanov popísal aj nemecký novinár Christian Eichler: "Nemci a Rakúšania radi hrávajú proti sebe, dokonca aj keď sú v rovnakom tíme."

Odvetu rozhodoval švédsky rozhodca Ivan Eklind, ktorý viedol aj kontroverzné semifinále a finále na MS 1934, v ktorých vyhrali domáci Taliani. Eklind sa pred finálovým duelom údajne stretol s talianskym diktátorom Mussolinim.

Do odvetného zápasu nemecký tréner Sepp Herberger spravil až 7 zmien v základnej zostave, v ktorej aj napriek zmenám nechýbalo päť Rakúšanov.

Tieto zmeny vyzerali spočiatku dobre, Nemecko v 22. minúte viedlo už 2:0. Nemcov však zaskočilo asi najlepších 60 minút v histórii švajčiarskeho futbalu.

Švajčiari otočili nepriaznivé skóre gólmi Walascheka, Bickela a dvomi od Abegglena na 4:2. Tréner Herberger potom obviňoval rakúskych hráčov z nedostatočného nasadenia.

Celému príbehu o švajčiarskom obrate dáva záverečnú čerešničku fakt, že reprezentáciu Švajčiarska trénoval rakúsky tréner FC Grasshopper Zürich Karl Rappan.

Tento kolaps nemeckej reprezentácie bol až do MS 2018 najhorším výsledkom Nemecka. Až do roku 2018 išlo o jediný prípad, keď sa Nemecku nepodarilo postúpiť cez úvodné kolo turnaja.

Čierne dresy na počesť Mussoliniho

Všetky štvrťfinálové stretnutia sa hrali v rovnakom čase - 12. júna 1938 o 17.00 h. Prvý zápas na turnaji čakal po voľnom žrebe Švédov.

V stretnutí, ktoré rozhodoval Čechoslovák Augustin Gustav Krist, jasne deklasovali Kubáncov 8:0 aj vďaka hetrikom Anderssona a Wetterströma.

Maďarskí reprezentanti si poradili so Švajčiarskom 2:0. Do vedenia ich v 40. minúte poslal Sárosi a v 89. minúte pridal Zsengellér.

Obhajcov titulu Talianov čakalo vo štvrťfinále domáce Francúzsko, no ešte pred výkopom došlo k problému s dresmi.

Pre obe krajiny je typická modrá farba dresov. Taliani prehrali žreb, a tak zmena dresov padla na nich. Na zápas v parížskom predmestí Colombes nastúpili v čiernych farbách na počesť Mussoliniho.

Nie je jasné, či si túto farbu vyžiadal sám Mussolini, no Taliani vyhrali 3:1. Svoj tím musel opäť zachraňovať Piola, ktorý strelil druhý a tretí taliansky gól, čím rozhodol.

Zlomenina v bitke o Bordeaux

Zápas Československo - Brazília sa skončil po 90 minútach nerozhodne 1:1 a predĺženie neprinieslo žiadnu zmenu. Išlo o veľmi kontaktné stretnutie, a preto sa zápas označuje aj ako "Bitka o Bordeaux".

Maďarský rozhodca Pál von Hertzka vylúčil až troch hráčov. K tomu sa ďalší zranili. Za zmienku stojí brankár a kapitán Československa František Plánička.

V 85. minúte sa na československú bránu rútil Brazílčan Perácio. Plánička proti nemu vybehol, no zrazili sa. Sťažoval sa na obrovskú bolesť v ruke, ale striedať sa v tom čase nemohlo, a tak musel zápas dohrať.

František Plánička (vpravo) na MS vo futbale 1938.
František Plánička (vpravo) na MS vo futbale 1938. (Autor: WIKIPEDIA)

Po zápase lekári konštatovali, že zvyšných 35 minút chytal Plánička so zlomeným lakťom. Odvetné stretnutie tak už bolo bez neho, keďže mal ruku v sadre.

Československo viedlo po prvom polčase 1:0, no nakoniec sa z víťazstva po obrate radovali Brazílčania po góloch Leônidasa a Roberta.

Cesta za medailami

V prvom semifinále medzi Švajčiarskom a Maďarskom začali lepšie Severania, ktorí otvorili skóre už v 1. minúte.

Mohli to byť úžasné oslavy 80. narodenín švédskeho kráľa Gustava V., no zvyšok duelu ovládli Maďari, ktorí uspeli jasne 5:1.

Druhé semifinále prinieslo víťazstvo Talianov nad Brazíliou 2:1. Brazílčanom chýbal zranený strelec Leônidas.

V talianskom drese skórovali Colaussi a Meazza. Jediný presný zásah Juhoameričanov dosiahol až v 87. minúte Romeu.

V zápase o bronz sa stretlo Švédsko s Brazíliou a aj tento zápas sa začal lepšie pre Severanov. V 38. minúte vyhrávali 2:0 po góloch Jonassona a Nyberga, do polčasu však ešte znížil Romeu.

Brazílska superhviezda Leônidas, ktorý sa vrátil do zostavy, však nedovolila, aby sa Juhoameričania vracali domov bez medaily.

Leônidas sa presadil v 63. a 74. minúte, čím rozhodol o triumfe a zároveň aj zisku medaily. Skóre uzavrel Perácio v 80. minúte, Brazília vyhrala 4:2.

Pred finálovým zápasom prišiel talianskym hráčom telegram, v ktorom im Mussolini zaželal šťastie.

O tomto telegrame začali kolovať aj chýry, že im taliansky diktátor poslal krátku správu "Výhra alebo smrť". Tieto klebety však hráči popierali.

Talianski futbalisti sa tešia po triumfe 4:2 nad Maďarskom vo finále MS vo futbale 1938.
Talianski futbalisti sa tešia po triumfe 4:2 nad Maďarskom vo finále MS vo futbale 1938. (Autor: WIKIPEDIA)

Finálové stretnutie sledovalo v Paríži 45-tisíc divákov, ktorí želali víťazstvo skôr Maďarom. Skóre otvoril už v 6. minúte Talian Colaussi, o dve minúty neskôr vyrovnal Titkos. Do polčasu viedlo Taliansko 3:1.

V 70. minúte znížil Sárosi, no záverečnú bodku v zápase dal Talian Piola v 82. minúte. Po výhre 4:2 tak obhájilo titul Taliansko.

Na treťom svetovom šampionáte sa im to podarilo ako prvej krajine. Uruguajčania, prví majstri sveta z roku 1930, o štyri roky neskôr šancu na obhajobu odmietli, keď bojkotovali turnaj v Taliansku.

Čierny diamant - najlepší strelec

Najviac gólov strelil Brazílčan Leônidas da Silva, ktorého prezývali aj Čierny diamant. Na šampionáte strelil 7 gólov - tri proti Poľsku, dva v dueli s Československom a dva v bronzovom zápase proti Švédsku.

Brazílsky útočník sa predstavil aj na MS v 1934 v Taliansku. Vtedy zaznamenal jediný gól Brazílie v osemfinálovom zápase proti Španielsku.

Brazílsky futbalista Leônidas.
Brazílsky futbalista Leônidas. (Autor: WIKIPEDIA)

Rodákovi z Rio de Janeira sa pripisuje aj prvé použitie futbalového triku s názvom "nožničky". Tie mal použiť v zápase jeho Bonsucesso FC proti Carioca v roku 1932.

Na sté výročie narodenia Leônidasa (6. septembra 2013) upravil Google vzhľad jeho loga pri vyhľadávaní s návodom na to, ako správne realizovať "nožničky".

Zmena loga vyhľadávača Google pri 100. výročí narodenia Leônidasa da Silvu.
Zmena loga vyhľadávača Google pri 100. výročí narodenia Leônidasa da Silvu. (Autor: Google)

Leônidas odohral v brazílskom národnom drese 19 zápasov, v ktorých dal až 21 gólov. Svoju kariéru strávil prevažne v Brazílii, jednu sezónu odohral v uruguajskom Atlético Peñarol.

Výsledky MS vo futbale 1938

Osemfinále

Švajčiarsko - Nemecko 1:1 pp (1:1), odveta: 4:2 (1:2)

Góly: 1. zápas: 43. Abegglen - 29. Gauchel, 2. zápas: 42. Walaschek, 64. Bickel, 75. a 78. Abegglen - 8. Hahnemann, 22. Lörtscher (vl.)

Maďarsko - Holandská východná India 6:0

Góly: 13. Kohut, 15. Toldi, 28. a 89. Sárosi, 35. a 76. Zsengellér

Kuba - Rumunsko 3:3 pp (1:1), odveta: 2:1 (0:1)

Góly: 1. zápas: 44. a 103. Socorro, 69. Magriñá - 35. Bindea, 88. Barátky, 105 Dobay, 2. zápas: 51. Socorro, 57. Fernández - 35. Dobay

Francúzsko - Belgicko 3:1 (2:1)

Góly: 1. Veinante, 16. a 69. Nicolas - 38. Isemborghs

Taliansko - Nórsko 2:1 pp (1:0)

Góly: 2. Ferraris, 94. Piola - 83. Brustad

Brazília - Poľsko 6:5 pp (3:1)

Góly: 18., 93. a 104. Leônidas, 25. Romeu, 44. a 71. Perácio - 23. (pen) Scherfke, 53., 59., 89. a 118 Wilimowski

Československo - Holandsko 3:0 pp (0:0)

Góly: 93. Koštálek, 111. Zeman, 118. Nejedlý

Štvrťfinále

Maďarsko - Švajčiarsko 2:0 (1:0)

Góly: 40. Sárosi, 89. Zsengellér

Švédsko - Kuba 8:0 (4:0)

Góly: 9., 81. a 89. Andersson, 22., 37. a 44. Wetterström, 80. Keller, 84. Nyberg

Taliansko - Francúzsko 3:1 (1:1)

Góly: 9. Colussi, 51. a 72. Piola - 10. Heisserer

Brazília - Československo 1:1 pp (1:0), odveta: 2:1 (0:1)

Góly: 1. zápas: 30. Leônidas - 65. (pen) Nejedlý, 2. zápas: 57. Leônidas, 62. Roberto - 25. Kopecký

Semifinále

Maďarsko - Švédsko 5:1 (1:1)

Góly: 19. Jacobsson (vl.), 37. Titkos, 39. a 85. Zsengellér, 65. Sárosi - 1. Nyberg

Taliansko - Brazília 2:1 (0:0)

Góly: 51. Colaussi, 60. (pen) Meazza - 87. Romeu

Zápas o bronz

Brazília - Švédsko 4:2 (1:2)

Góly: 44. Romeu, 63. a 74. Leônidas, 80. Perácio - 28. Jonasson, 38. Nyberg

Finále

Taliansko - Maďarsko 4:2 (3:1)

Góly: 6. a 35. Colaussi, 16. a 82. Piola - 8. Titkos, 70. Sárosi

Pavúk MS vo futbale 1938

Pavúk MS vo futbale 1938.
Pavúk MS vo futbale 1938. (Autor: Sportnet)

Najlepší strelci MS vo futbale 1938

Poradie

Meno

Krajina

Góly

1.

Leônidas

Brazília

7

2.

György Sárosi

Maďarsko

5

2.

Gyula Zsengellér

Maďarsko

5

2.

Silvio Piola

Taliansko

5

5.

Gino Colaussi

Taliansko

4

5.

Ernest Wilimowski

Poľsko

4

Konečné poradie MS vo futbale 1938

Poradie

Krajina

1.

Taliansko

2.

Maďarsko

3.

Brazília

4.

Švédsko

5.

Československo

6.

Švajčiarsko

7.

Kuba

8.

Francúzsko

9.

Rumunsko

10.

Nemecko

11.

Poľsko

12.

Nórsko

13.

Belgicko

14.

Holandsko

15.

Holandská východná India

Plagát MS vo futbale 1938.
Plagát MS vo futbale 1938. (Autor: FIFA)
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale 1938 - história, výsledky, štatistiky