Aký silný je slovenský tím na MS? Útok dostal trojku, vyniká v ňom iba Slafkovský

Ondrej Rusnák.
Ondrej Rusnák. (Autor: Sportnet)
Ondrej Rusnák|9. máj 2024 o 18:15

Slovenský tím hodnotí Ondrej Rusnák.

OSTRAVA. Na MS v hokeji 2024, do ktorých vstúpia Slováci v piatok o 16.20 h zápasom proti Nemecku, sa predstaví takmer najsilnejší možný výber.

Chýba v ňom zranený obranca Tampy Bay Erik Černák, útočník Adam Ružička prišiel o kontrakt v NHL aj možnosť reprezentovať na MS pre škandál s bielym práškom na videu

Sledujte MS s Rusnákom

Ondrej Rusnák je bývalý útočník, ktorý nestratil kontakt s hokejom ani po skončení kariéry. Počas MS v hokeji 2024 v hokeji bude pracovať pre Sportnet ako expert, ponúkne zaujímavé postrehy už počas zápasov, aj po nich, pohľad za hokejovú oponu či analýzy. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Ak by sa v nominácii uvažovalo aj o hráčoch z KHL, miesto v tíme by si našli traja, možno štyria, ale ani jeden z nich by nebol v prvej formácii. 

Poďme teda k tým, ktorých budeme najbližšie dva týždne sledovať na ľade slovenských v dresoch. Aký silný tím má Slovensko na majstrovstvách sveta?

Pozreli sme sa na to školskou terminológiou a rozdali známky na stupnici od jedna po päť. 

Útok: 3

Útok dostal trojku, to znamená, že je dobrý. Jedinou skutočne ofenzívnou hviezdou tímu je Juraj Slafkovský.

Jednotka draftu z roku 2022 je vo výbornej forme, veď v druhej časti sezóny NHL mal priemerne bod na zápas a kvalitu ukázal aj v prípravnom zápase proti USA, keď sa v Slafkovskom objavil záblesk Jaromíra Jágra v najlepších rokoch.

Papierovo najsilnejšie tímy v našej B-skupine Švédsko či USA majú rozdielových hokejistov niekoľko. 

Slafkovský začne turnaj vo formácii na krídle s Petrom Cehlárikom. Ich centrom bude Marek Hrivík. Táto formácia bola najnebezpečnejšia v prípravnom zápase proti USA a mala by sa starať v najväčšej miere o našu produktivitu v útoku. 

Juraj Slafkovský, Šimon Nemec, Marek Hrivík a Martin Fehérváry sa tešia po strelenom góle v prípravnom zápase Slovensko - USA v generálke na MS v hokeji 2024.
Juraj Slafkovský, Šimon Nemec, Marek Hrivík a Martin Fehérváry sa tešia po strelenom góle v prípravnom zápase Slovensko - USA v generálke na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR)

Druhá formácia by mala hrať v zložení Libor Hudáček, Lukáš Cingel a Tomáš Tatar. Cingel ako center, je jeden z mála hráčov, ktorý pretavil dobrú prípravu v nomináciu na šampionát.

Pred prípravou sa s ním až tak nepočítalo a teraz je v strede útoku, ktorý by mal ukázať šikovnosť, hravosť, líderstvo a hádam aj dôležité góly.

Tatar aj Hudáček si pamätajú ešte striebro z Helsínk v roku 2012 a sú najskúsenejší útočníci v slovenskom tíme. 

Tretí útok sa profiluje ako jeden z najpriamočiarejších zo všetkých tímov na MS. Miloš Kelemen (zatiaľ je tam dočasne Martin Faško Rudáš), Martin Pospíšil na centri a Pavol Regenda sú všetko hráči s výškou okolo 190 cm, s výborným korčuľovaním a hrou do tela.

Mala by to byť formácia, ktorá v každom striedaní prinesie energiu do tímu a zdvihne divákov zo sedadiel. Od tejto trojice sa očakáva okrem fyzickej hry aj produktivita. 

Vo štvrtom útoku sú zatiaľ Marko Daňo, Viliam Čacho a Andrej Kudrna. Traja hráči z českej extraligy by mali byť formáciou, ktorá v hre 5 na 5 zodpovedne odohrá svoje minúty a nemala by patriť k mínusovej vo svojich mini zápasoch.

Pozícia 13. a 14. útočníka patrí zatiaľ v kádri Martinovi Faškovi Rudášovi a Matúšovi Sukeľovi. Najmä u Sukeľa je pravdepodobnosť, že sa počas turnaja posunie do vyšších formácií. Pozícia centra je totiž nie tak silná ako krídiel.  

Najväčším dôvodom priemernej známky nášho útoku sú dlhodobo neproduktívne presilové hry.

Na posledných dvoch šampionátoch sme boli v druhej polovici využívania početných výhod a dokonca na bronzovej olympiáde v Pekingu sme dali gól z presilovky až v poslednom zápase.

Nájsť recept, ako konečne využívať presilové hry, je úloha najmä asistentov trénerov zodpovedných za špeciálne formácie. 

Obrana: 2-

Obrana sa počas prípravy javila ako slabina, ale mám z nej najmenšie obavy.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Aký silný je slovenský tím na MS? Útok dostal trojku, vyniká v ňom iba Slafkovský