Záver sa zmenil na taktickú bitku. Víťaz ťažil aj z hlúpej chyby súpera

Rui Costa sa stal víťazom 15. etapy španielskej Vuelty 2023.
Rui Costa sa stal víťazom 15. etapy španielskej Vuelty 2023. (Autor: Intermarché-Circus-Wanty/ twitter)
Sportnet, TASR|10. sep 2023 o 17:50

Portugalčan načal štvrtú desiatku svojich triumfov.

Vuelta a Espaňa 2023

15. etapa (Pamplona - Lekunberri, 158,5 km):

1.

Rui Costa

Portugalsko

Intermarché - Circus - Wanty

3:30:56 h

2.

Lennard Kämna

Nemecko 

Bora-Hansgrohe

+ 0 s

3.

Santiago Buitrago

Kolumbia

Bahrain - Victorious

+ 0 s

4.

Remco Evenepoel

Belgicko

Soudal - Quick Step

+ 2 s

5.

Andreas Kron

Dánsko

Lotto Dstny

+ 2 s

6.

Einer Augusto Rubio

Kolumbia

Movistar

+ 2 s

LEKUNBERRI. Portugalský cyklista Rui Costa zvíťazil v nedeľnej 15. etape 78. ročníka Vuelty a dosiahol svoje 31. profesionálne víťazstvo.

Bývalý majster sveta bol členom úniku a v záverečnom stúpaní sa dostal do trojčlennej skupiny, ktorá napokon bojovala o etapový vavrín.

Záver sa zmenil na taktickú bitku, pretože Nemec Lennard Kämna a tiež Kolumbijčan Santiago Buitrago vedeli, že práve Costa je z nich najrýchlejší.

Portugalčan napokon potvrdil papierové predpoklady a pre svoj tím Intermarché - Circus - Wanty dosiahol najväčšie víťazstvo v tejto sezóne.

Na čele celkového poradia sa udržal Američan Sepp Kuss z Jumbo-Visma.

Priebeh 15. etapy Vuelta a España 2023

Cyklisti museli pred druhým voľným dňom zvládnuť 2330 výškových metrov. Bol to teda ideálny deň pre únik, rozdiely v celkovom poradí sa nečakali.

V úvodných dvoch hodinách sa vedúca skupina nevytvorila a to aj napriek viacerým pokusom. Veľmi aktívny bol opäť Remco Evenepoel. Nakoniec sa vpredu vytvoril únik 15 jazdcov aj s belgickým obhajcom trofeje.

Stúpanie na Puerto de Portalet (3. kat., 19,3 km, 2,6%) najlepšie zvládol práve on, získal tri body a zvýšil svoj náskok v boji o dres pre najlepšieho vrchára.

V pelotóne začal udávať tempo tím Alpecin-Deceuninck.

Nasledoval ďalší kopec Puerto de Zuarrarrate (2. kat., 7,3 km; 4,8%). Evenepoel bol na vrchole prvý a pridal ďalších päť bodov do klasifikácie, jeho náskok na druhého Austrálčana Michaela Storera (Groupama-FDJ) bol už 32-bodový.

Vedúca skupina, ktorú tvorilo už len desať cyklistov absolvovala zjazd, balík strácal okolo troch minút. Šprintérsku prémiu v Irurtzune vyhral Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck) a pripísal si 20 bodov v boji o zelený dres.

Pred začiatkom druhého stúpania opäť na Puerto de Zuarrarrate sa dostala dopredu dvojica Santiago Buitrago a Rui Costa. Vytvorili si približne 20-sekundový náskok, ktorý postupne navyšovali.

Buitragovi s Costom sa napokon podarilo zbaviť Evenepoela. Neskôr sa k nim pridal aj Kämna. Stúpaním prešlo trio pretekárov s náskokom 28 sekúnd na Denza, Krona, Rubia, Rodrígueza a Evenepoela.

V zjazde skúsil nastúpiť jazdec Bory-Hansgrohe, no spadol.

"Myslím si, že som mal dobrú šancu, pretože som mal malý náskok. Bola to hlúpa chyba. Išiel som do zákruty veľmi rýchlo, riskantne a nemal som šancu ju vytočiť. Premrhal som svoju možnosť," povedal Kämna.

Keďže sa vpredu taktizovalo, Kämna sa kilometer pred cieľom ešte vrátil k vedúcemu duu, no v špurte nestačil na favorizovaného Costu.

Priebežné poradie po 15. etape

1.

Sepp Kuss

USA

Jumbo-Visma

54:38:42 h

2.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 1:37 min

3.

Jonas Vingegaard

Dánsko

Jumbo-Visma

+ 1:44 min

4.

Juan Ayuso

Španielsko

UAE Emirates

+ 2:37 min

5.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 3:06 min

6.

Marc Soler

Španielsko

UAE Emirates

+ 3:10 min

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Záver sa zmenil na taktickú bitku. Víťaz ťažil aj z hlúpej chyby súpera