Uzavrel víťazný hetrik. Domáci pretekár zvládol už tretí finiš a opäť oslavuje

Jonathan Milan.
Jonathan Milan. (Autor: TASR/LaPresse via AP)
TASR|17. máj 2024 o 17:42

Piatková etapa neďaleko brehov Jadranského mora mala rovinatý profil a priala šprintérom.

Giro d'Italia 2024

Výsledky 13. etapy Giro d´Italia (Riccione - Cento, 179 km)

1.

Jonathan Milan

Taliansko

Lidl-Trek

4:02:03 h

2.

Stanislaw Aniolkowski

Poľsko

Cofidis

+ 0 s

3.

Phil Bauhaus

Nemecko

Bahrain Victorious

+ 0 s

4.

Tim van Dijke

Holandsko

Team Visma|Lease a Bike

+ 0 s

5.

Hugo Hofstetter

Francúzsko

Israel-Premier Tech

+ 0 s

CENTO. Domáci cyklista Jonathan Milan triumfoval v piatkovej 13. etape pretekov Giro d´Italia, ktorá viedla z Riccione do Centa a merala 179 km.

Jazdec tímu Lidl-Trek sa presadil v záverečnom hromadnom špurte a slávil už svoje tretie víťazstvo na tohtoročnom podujatí.

Na druhom mieste finišoval Poliak Stanislaw Aniolkowski z tímu Cofidis, tretí skončil Nemec Phil Bauhaus (Bahrajn Victorious). Na čele celkovej klasifikácie zostal Slovinec Tadej Pogačar z SAE Team Emirates.

Piatková etapa neďaleko brehov Jadranského mora mala rovinatý profil a priala šprintérom. Hneď po odmávaní ostrého štartu sa vpredu usadil únik zástupcov talianskych Protímov s triom Andrea Pietrobon (Polti), Manuele Tarozzi a Alessandro Tonelli (obaja Bardiani).

Vypracovali si však iba dvojminútový náskok a bolo jasné, že veľké šance na víťazstvo mať nebudú. Šprintérske prémie si medzi sebou podelili Pietrobon a Tarozzi, v balíku body poctivo zbieral Kaden Groves (Alpecin).

Približne 65 km pred páskou začalo silno fúkať a bočný vietor pod tlakom Ineosu a SAE rozdelil balík.

VIDEO: Highlighty 13. etapy Giro d'Italia 2024

Postupne sa medzery zalepili, naháňačka dvoch pelotónov však spôsobila, že únik bol pohltený. Približne 38 km pred cieľom bol celý pelotón pokope.

Upokojenie využili na pokus o zaskočenie šprintérov Dries de Pooter (Intermarché) a Martin Marcelussi (Bardiani), dvojica si vytvorila 35-sekundový náskok.

De Pooter sa však potom nepochopiteľne zbavil svojho spolubojovníka. Belgičanovo sólo vydržalo iba niekoľko minút, 9 km pred cieľom bolo všetko pokope a išlo sa do hromadného dojazdu.

V ňom kontroloval dianie Lidl-Trek, vláčik Stuyven - Theuns - Consonni sa snažil vytvoriť pozíciu pre Milana.

Vo finiši domáci pretekár v cyklámenovom drese preukázal svoje špurtérske kvality, zaútočil spoza kolesa Fernanda Gaviriu (Movistar) a skompletizoval víťazný hetrik na tohtoročnom Gire.

"Vpredu sa to celé rozťahalo. Chalani však odviedli - ako vždy - skvelú prácu. Šliapli sme na plný plyn, aby sme sa vrátili späť a dohnali prvú skupinu.

Potom sme už zostávali na čelných miestach. V závere mi pripravili perfektnú pozíciu. Je pôsobivé, ako chalani jazdili, ako si každý odviedol svoju prácu, aby sme spoločne dosiahli vytýčený cieľ. Som na nich hrdý a patrí im moja vďaka," uviedol Milan podľa cyclingnews.com.

Celkové poradie po 13. etape

1.

Tadej Pogačar

Slovinsko

UAE Team Emirates

49:24:38 h

2.

Daniel Felipe Martinez Poveda

Kolumbia

Bora-Hansgrohe

+ 2:40 m

3.

Geraint Thomas

Veľká Británia

Ineos Grenadiers

+ 2:56 m

4.

Ben O'Connor

Austrália

AG2R La Mondiale

+ 3:39 m

5.

Antonio Tiberi

Taliansko

Bahrain Victorious

+ 4:27 m

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Uzavrel víťazný hetrik. Domáci pretekár zvládol už tretí finiš a opäť oslavuje