Hráči z KHL budú Slovensku chýbať, ale na šampionát neprídu, myslí si Valábik

Boris Valábik po skončení aktívnej kariéry pôsobí ako hokejový expert.
Boris Valábik po skončení aktívnej kariéry pôsobí ako hokejový expert. (Autor: FOTO SME - MARKO ERD)
Sportnet|22. feb 2024 o 14:30

Hokejový expert debatoval v českom podcaste.

BRATISLAVA. Na Slovensku sa stala táto otázka už aj témou prezidetskej kampane. Mali by hokejisti pôsobiaci v ruskej KHL reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta v Česku?

Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja zatiaľ nezaujalo jednoznačné stanovisko, šéf zväzu Miroslav Šatan avizoval, že túto otázku vyriešia v apríli. 

V KHL pôsobí momentálne deväť slovenských hokejistov - najviac z európskych krajín mimo Bieloruska.

Po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 reagovali hokejové zväzy viacerých európskych krajín (Švédsko, Fínsko, Česko, Lotyšsko, Francúzsko) rozhodnutím, že hokejisti, ktorí aj po vypuknutí vojny podpíšu kontrakt v KHL, nebudú reprezentovať.

Putinov režim totiž využíva KHL, a aj legionárov, ktorí v nej pôsobia, na politickú propagandu, vrátane podpory vojny na Ukrajine.

V septembri 2022 inicioval prijatie podobnej rezolúcie vo výkonnom výbore SZĽH jeho vtedajší člen Michal Handzuš, ale výkonný výbor ju odmietol a Handzuš z neho vystúpil. 

Prečo hrajú v KHL? Pre peniaze

K slovenským hráčom v KHL a ich pôsobeniu v reprezentácii sa minulý týždeň vyjadril Boris Valábik, bývalý reprezentačný obranca a v súčasnosti televízny hokejový expert.

Valábik bol hosťom najpočúvanejšieho českého hokejového podcastu "Bomby k tyči" Jakuba Korejsa a Richarda Tesařa.

V štúdiu najskôr rozoberali, čo slovenských hráčov motivuje, aby aj v tejto situácii prijali angažmán v ruskej lige. 

"Čo si myslíš, prečo tam idú. Asi nie preto, že je tam lepší život, alebo že sa tam lepšie postarajú o ich rodiny. Martin Havlát by vedel rozprávať o tom, prečo tam vydržal iba chvíľočku a išiel domov.

Mne stačilo, keď som hrával v Kazachstane, hoci som ešte vtedy nemal rodinu, ale už som si vravel, že by som nechcel, aby tu vyrastalo moje dieťa. Jediné, prečo tam tí chalani idú, sú peniaze. A to, či ich potrebujú, alebo či je to dobré rozhodnutie, neviem.

Nemôžem ich súdiť, nie som v ich koži. To, že budú mať v hokejovom životopise pôsobenie v KHL - v minulosti považovanej za druhú najlepšiu ligu sveta, neviem, či to platí aj teraz - im dnes môže paradoxne skôr uškodiť. 

Ale nad tým sa tí chlapci nezamýšľajú. Stačí im, keď ich zavolajú z KHL a dostanú tam zaplatené viac, ako kdekoľvek inde v Európe," vysvetľoval Valábik.

Neprídu, aj keby ich zavolali

Potom už došlo na tému prípadnej (ne)účasti Slovákov z KHL na šampionáte, ktorý bude onedlho hostiť Praha a Ostrava.

"Zo športovej stránky budú tí hráči Slovensku veľmi chýbať. Ale dôležité je, aby hokejový zväz zadefinoval, aké má hodnoty a potom už je na ľuďoch, či s tým súhlasia alebo nie. Český hokejový zväz to spravil veľmi dobre. Povedzme si na rovinu, ten reprezentant musí spĺňať aj nejaké charakterové alebo hodnotové vlastnosti, čomu sa musí vyhnúť a podobne.

U vás v Česku je to jednoznačnejšie. U nás budem rešpektovať akékoľvek rozhodnutie. Nemám rád extrémy, ale tu je len jedno riešenie - buď pôjdu alebo nepôjdu, nič medzitým," povedal Valábik.

Jakub Korejs potom položil otázku komentátorovi O2 TV Sport Janovi Homolovi, či si vie predstaviť, že slovenskí hokejisti z KHL budú súčasťou tímu, ktorý nastúpi na MS v Česku. Zareagoval však na ňu Boris Valábik.

"Prepáč, že ti do toho skočím, ale oni neprídu. Nie sú hlúpi a neprídu, aj keby si ich zavolali, lebo vedia, čo by to spôsobilo."

Na minuloročných majstrovstvách sveta v Rige a Tampere hráči z KHL za Slovensko nehrali. Hokejový zväz vtedy odôvodnil ich neúčasť pokojným priebehom prípravy.

"Posledné týždne sme viedli dlhú debatu s hráčmi z KHL. Vždy radi a s hrdosťou reprezentovali našu krajinu. Majú výkonnosť na to, aby mohli bojovať o účasť v záverečnej nominácii na majstrovstvá sveta.

Počas debát sme dospeli k jednotnému názoru, že pre pokojný priebeh prípravy a stopercentnú koncentráciu nášho tímu na majstrovstvá sveta bude lepšie, ak v tejto sezóne hráčov z KHL z účasti na šampionáte vynecháme," znelo stanovisko SZĽH. 

Na MS 2023 využili služby hráčov pôsobiacich v KHL Slovinci a Kazachstan. Jadro kazašskej reprezentácie však tvoria hokejisti tímu Barys Astana, ktorý je účastníkom KHL. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Hráči z KHL budú Slovensku chýbať, ale na šampionát neprídu, myslí si Valábik