Veľká smola. Gajanovú delilo od postupu do semifinále len 25 stotín

Gabriela Gajanová.
Gabriela Gajanová. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|30. júl 2021 o 05:30 (aktualizované 30. júl 2021 o 09:21)

Výrazne zlepšila sezónne maximum.

TOKIO. Slovenská atlétka Gabriela Gajanová neprenikla na OH v Tokiu do semifinále na trati 800 m. V šiestom rozbehu obsadila siedme miesto časom 2:01,41 min a postup jej ušiel o jediné miesto.

Gajanová nastúpila v najrýchlejšom behu a na postup jej nestačil ani jej najlepší čas v tejto sezóne. Od semifinále ju delilo 25 stotín sekundy a napokon v náročnej v 46-člennej konkurencii obsadila 25. miesto. 

Pod dve minúty v rozbehoch bežali iba dve pretekárky, najrýchlejšia bola Jamajčanka Natoya Gouleová (1:59,83 min). 

Dosiahla svoj štvrtý najlepší čas 

Zverenka švajčiarskeho kouča Louisa Heyera zlepšila sezónne maximum o 1,95 sekundy a celkovo dosiahla vo svojej kariére štvrtý najlepší čas. 

"Lepšie bežala len dvakrát v roku 2019 (Odložilov memoriál v Prahe 2:00,58, Diamantová liga v Lausanne 2019 2:01,25) a vlani na mítingu P-T-S v Šamoríne (2:01,26)," pripomína Slovenský atletický zväz prostredníctvom facebooku. 

"Som veľmi šťastná, že sa mi podarilo zabehnúť sezónne maximum. Myslím si, že som splnila to, čo sme si s trénerom povedali. Držala som sa v prvej dráhe a snažila nestratiť kontakt s hlavnou skupinou.

Nepostúpila som však o jedno miesto, čo zamrzí. Je to šport, beriem to tak, ako to je. Som veľmi rada, že som sa dokázala zlepšiť," povedala Gajanová pre RTVS. 

Slovenská atlétka Gabriela Gajanová počas OH v Tokiu.
Slovenská atlétka Gabriela Gajanová počas OH v Tokiu. (Autor: TASR)

Takmer mala kolíziu so súperkou 

V polovici trate musela zo svojej pozície ustúpiť, keď sa jej do cesty priplietla jedna zo súperiek a Gajanová ju musela mierne postrčiť, aby sa nezrazili.

"Chcela som bežať v prvej dráhe, keďže ja sa v tých pretekoch zvyknem kadejako hľadať. Chcela som bežať 800 a nie nejakých 820 metrov.

Musím ešte popracovať na ostrejších lakťoch, pretože sa ľahko nechám zavrieť a skôr sa stiahnem, ako idem do súboja," povedala.

Mladá pretekárka mala radosť aj z toho, že sa dokázala vyrovnať s tlakom pred svojím prvým štartom pod olympijskými kruhmi.

"Určite mám z toho najlepší pocit v sezóne, nedá sa to porovnať s predchádzajúcimi pretekmi. Tento vrchol som zvládla asi najlepšie zo všetkých.

Neviem, či je to tým, že nervozitu som si už odbila na predchádzajúcich väčších podujatiach, ale teraz som sa cítila naozaj dobre a hlavne som chcela podať maximum a užiť si atmosféru, pretože olympiáda nie je každý rok," uviedla.

Verím, že prekoná osobný rekord 

Slovenka si pochvaľuje aj spoluprácu so švajčiarskym trénerom. 

"Boli sme spolu intenzívne tri dni, keďže ja som prišla do dediny v utorok a on v stredu. Mali sme možnosť spolu komunikovať, veľmi mi to pomohlo dostať sa do psychickej pohody a veriť tomu, čo mám natrénované.

Je to pre mňa úplne nový impulz. Sedí mi to hlavne pre to, že ma vie dostať do pohody a učí ma dôverovať tomu procesu."

V prebiehajúcej sezóne by chcela absolvovať ešte aspoň dve rýchle osemstovky a možno aj prekonať svoj osobák (2:00,58 min): "Som v tom optimistická a verím, že tento čas ešte dokážem stlačiť."

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Atletika»Veľká smola. Gajanovú delilo od postupu do semifinále len 25 stotín