Zo spálne rovno na futbal. Katarčania postavili v púšti obrovský stan

Štadión Al-Bayt v meste Chúr.
Štadión Al-Bayt v meste Chúr. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|17. nov 2022 o 18:00

Štadión Al Bayt je najdrahšie dejisko MS vo futbale 2022.

DAUHA, BRATISLAVA. Zopár vyvolených fanúšikov si počas majstrovstiev sveta v Katare bude môcť dopriať ozajstný luxus - sledovať zápas z pohodlia izby. 

Otvárací ceremoniál a úvodný zápas majstrovstiev sveta vo futbale 2022 medzi domácim Katarom a Ekvádorom sa uskutoční na štadióne Al-Bayt.

Arénu s kapacitou 60-tisíc miest postavili v meste Chúr, 40 kilometrov severne od Dauhá.

Al-Bayt Stadium

  • Kapacita: 60-tisíc miest
  • Otvorený: 30. novembra 2021
  • Čo sa tu hrá: Maroko - Chorvátsko (F-skupina, 23. novembra), Anglicko - USA (B-skupina, 25. novembra), Španielsko - Nemecko (E-skupina, 27. novembra), Holandsko - Katar (A-skupina, 29. novembra), Kostarika - Nemecko (E-skupina, 1. decembra), osemfinále (4. decembra), štvrťfinále (10. decembra), semifinále (14. decembra).

Je to jediné dejisko MS mimo hlavného mesta alebo jeho blízkeho okolia, nevedie sem metro a fanúšikov dopravia na zápasy autobusy. Názov štadióna je odvodený od "bayt al sha'ar", čo boli stany, ktoré v minulosti používali kočovné národy v Katare a oblasti Perzského zálivu.

A práve nomádsky stan ako odkaz na miestne tradície má aréna pripomínať. 

Prvé plány na jeho vybudovanie predstavili organizátori v roku 2014, o rok neskôr sa začalo stavať a 30. novembra 2021 štadión otvorili zápasom Arabského pohára medzi Katarom a Bahrajnom.

O pohodlie návštevníkov sa postará klimatizácia, strecha nad ihriskom sa dá zatvoriť v priebehu dvadsiatich minút. V okolí štadióna vznikol park s umelými jazerami.

Nešetrilo sa ani v interiéri. Šatňa pripomína skôr malú kongresovú sálu s pohodlnými plyšovými sedadlami. Steny vo vnútri arény zdobia stovky čiernobielych fotografií robotníkov, ktorí sa podieľali na jej výstavbe.

„Štadión Al Bayt je neuveriteľný. Vďaka tvaru stanu je jedinečný a arabské vzory na streche sú nádherné. Zostal som v nemom úžase," rozplýval sa po návšteve šéf FIFA Gianni Infantino.

Celá táto paráda stála v prepočte 850 miliónov eur, čo je najviac zo všetkých dejísk MS 2022.

Tvarom štadióna sa inšpirovala aj spoločnosť McDonald’s a jednu z katarských pobočiek postavila ako vernú repliku arény.

Kapacita sa po skončení turnaja zníži na 32-tisíc miest. Svoje domáce zápasy by tu mal hrať miestny klub Al Chúr SC.

Po obvode hľadiska sa nachádza 96 apartmánov, ktoré sa po šampionáte stanú súčasťou hotela. Počas majstrovstiev sa však premenia na luxusné sky boxy zariadené pohodlnou posteľou či písacím stolom s výhľadom na ihrisko.

Ako pripomína britský The Sun, štadión Al Bayt nie je jediný na svete, ktorý ponúka fanúšikom takú vymoženosť.

Podobné výhľady z hotelovej izby sa naskytnú aj v Allianz Arene Bayernu alebo na Old Trafforde v Manchesteri. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Zo spálne rovno na futbal. Katarčania postavili v púšti obrovský stan