Tréner Lipták: Daniela hrá najlepší tenis, čo sme spolu

Daniela Hantuchová  zdolala v Eastbourne  Číňanky  Ťie Čeng aj Na Li, Američanku V. Williamsovú a v semifinále ju v sobotu čaká Češka Kvitová.
Daniela Hantuchová zdolala v Eastbourne Číňanky Ťie Čeng aj Na Li, Američanku V. Williamsovú a v semifinále ju v sobotu čaká Češka Kvitová. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|17. jún 2011 o 19:55

Daniela Hantuchová zdolala za tri týždne svetovú jednotku, štvorku aj dve bývalé hráčky číslo 1.

Daniela Hantuchová mala hrať v piatok na tráve v Eastbourne semifinálový zápas s Češkou Kvitovou, ale namiesto toho prišlo len nekonečné vyčkávanie na lepšie počasie.

EASTBOURNE, BRATISLAVA. „Predpoludním sme sa stačili na kurte rozohrať a spustil sa lejak. Podvečer sme si ešte zacvičili v posilňovni,“ povedal do telefónu jej tréner Matej Lipták. „Daniela hrá teraz najlepší tenis, odkedy sme spolu.“

Súboj o postup do finále presunuli na sobotu so začiatkom o 11.30 h.

Tréner: Patrí do top 20

Hantuchová spolupracuje s Liptákom od októbra 2010, minulý rok ukončila na 30. mieste renkingu WTA. V tejto sezóne vo februári vyhrala turnaj v thajskej Pattayi na tvrdom povrchu a v posledných týždňoch ťahá dobrú sériu turnajov na antuke aj na tráve: Štrasburg - semifinále, Roland Garros - osemfinále, Birmingham - finále, Eastbourne - semifinále (zatiaľ).

Na budúci týždeň sa Hantuchová opäť stane slovenskou jednotkou. Pripíše si body za turnaj na juhu Anglicka a z 25. miesta sa posunie vyššie. Predstihne Dominiku Cibulkovú.

„Daniela reálne patrí do top 20,“ poznamenal Lipták. „Cíti sa v pohode, hrá uvoľnene. Jej hra je stabilná. Na dvorci je psychicky odolnejšia ako v minulosti, víťazstvá jej posilňujú sebavedomie. A čo je dôležité - začala zdolávať hráčky z prvej desiatky. Verí si na ne.“

Herne stabilnejšia, mentálne silnejšia

V Paríži vyhrala nad svetovou jednotkou Caroline Wozniackou, v Birminghame nad bývalou hráčkou číslo 1 Anou Ivanovičovou, v Eastbourne nad štvorkou svetového renkingu a víťazkou Roland Garros Na Li a výhrou nad niekdajšou jednotkou WTA Venus Williamsovou sa opäť presvedčila, že v tejto forme môže zdolať ktorúkoľvek súperku.

Pritom Hantuchová mala doteraz so staršou z amerických sestier nepriaznivú zápasovú bilanciu 0:10.

„Daniela je iná hráčka ako bývala predtým. Do zápasu išla sebavedome, myslela iba na víťazstvo,“ pochvaľoval si tréner. „Aj keď sa vývoj v druhom sete skomplikoval, hralo sa v nepríjemnom vetre, obrátila priebeh vo svoj prospech. Tam prejavila mentálnu silu. Má hru na trávu, v každom zápase to dokazuje.“

Možno príde niečo veľké

Lipták trénoval aj ľaváčku Kvitovú, pred tromi rokmi ju dotiahol do top 50. V semifinále to bude duel jeho bývalej zverenkyne s terajšou.

„Nezveličujem tento zápas, beriem ho ako každý iný,“ vravel tréner. „Pre Danielu je to po týždni ďalšia šanca postúpiť do finále, ale tiež dobrá príprava na Wimbledon.“

Medzi tri hlavné uchádzačky o trávnatý vrchol roka Lipták vymenoval Rusku Mariu Šarapovovú, Češku Petru Kvitovú a Číňanku Na Li. „Okolo návratu sestier Williamsových je veľký humbuk, ale v Eastbourne hrala dobre iba Venus. Serena ma svojím výkonom nenadchla,“ doplnil.

Hantuchovú medzi favoritkami nespomenul. Už len tajomne dodal: „Ak jej vydrží zdravie, možno príde niečo veľké.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tréner Lipták: Daniela hrá najlepší tenis, čo sme spolu