Tenistky hrajú so Srbskom 1:1. Bod získala Hantuchová

Daniela Hantuchová
Daniela Hantuchová (Autor: tasr)
Sportnet|24. apr 2010 o 16:03

Naše tenistky hrajú po úvodných dvojhrách baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie so Srbskom nerozhodne 1:1. Podľa predpokladov zabrali jednotky oboch tímov Jankovičová a Hantuchová.

BELEHRAD. O vyrovnávajúci bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa postarala Daniela Hantuchová, slovenská jednotka si poradila s fedcupovou debutantkou Bojanou Jovanovskou za 82 minút hladko v dvoch setoch 6:2 a 6:2. V úvodnom singli zvíťazila Jelena Jankovičová nad Magdalénou Rybárikovou 7:6 (5) a 6:3.

Nedelňajší program otvorí o 14.00 súboj tímových jednotiek Jankovičovej a Hantuchovej. Poslednú dvojhru obstarajú Jovanovská s Rybárikovou. Do záverečnej štvorhry nominoval slovenský kapitán obe singlistky Hantuchovú s Rybárikovou, kapitán srbského tímu Dejan Vraneš nahlásil pár Jankovičová, Ana Jovanovičóvá.

V drese Srbska nenastúpila pre pokles športovej formy Ana Ivanovičová, Slovenkám pre zranenie slabín chýba Dominika Cibulková. Víťaz belehradskeho merania síl sa v roku 2011 predstaví v najlepšej svetovej fedcupovej osmičke.

Hantuchová, ktorá v uplynulých dňoch zažila dlhú a namáhavú cestu z Ameriky do Európy, prehrávala na začiatku zápasu 0:1 a 0:40. Semifinalistka turnaja v Charlestone si však podržala podanie, od stavu 1:2 získala päť gemov v rade a prvý set získala jasne vo svoj prospech.

Hantuchová ťažila z kvalitného podania, tvrdými údermi od základnej čiary tlačila mladú Srbku do defenzívy a pripravovala si dobré pozície na zakončenie.

Druhé dejstvo malo identický priebeh. Hantuchová za stavu 1:2 čelila dvom brejkbalom, no odvrátila ich a šnúrou piatich gemov dotiahla zápas do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenila pri vlastnom servise vďaka priamemu bodu z podania v poradí druhý mečbal a pripísala si na konto 23. fedcupové víťazstvo v singli.

Rybáriková mala blízko ku zisku prvého setu

O prvý bod pre srbské farby sa na antuke v belehradskej Aréne postarala Jelena Jankovičová, svetová sedmička si poradila s Magdalénou Rybárikovou za 1:42 h v dvoch setoch 7:6 (2) a 6:3.

Slovenská dvojka kládla Jankovičovej oveľa tuhší odpor ako vlani v 2. kole na Roland Garros v Paríži, kde uhrala iba tri gemy, v koncovkách setov sa však presadila skúsenejšia Srbka. V druhom sobotňajšom singli si zmerali sily fedcupová debutantka Bojana Jovanovská a slovenská jednotka Daniela Hantuchová.

Rybárikovej nevyšiel úvod stretnutia s Jankovičovou, keď dvakrát stratila vlastné podanie a prehrávala 0:3. Zverenka trénera Mojmíra Mihala však v ďalších minútach striasla zo seba nervozitu a začala dostávať favorizovanú súperku do úzkych.

Rybáriková mala navrch pri dlhších výmenách od základnej čiary a útočne pokusy Jankovičovej, ktorá mala v uplynulých dňoch problémy so zápästím, nekompromisne trestala skvelými obhodeniami.

Slovenka otočila na 5:4 a pri podaní Jankovičovej mala k dispozícii setbal. Srbka ho však odvrátila a vynútila si tajbrejk, v ktorom slávila úspech, hoci na jeho začiatku prehrávala 0:2.

Za stavu 6:5 premenila Jankovičová po víťaznom forhende v poradí tretí setbal. V druhom dejstve si rodáčka z Belehradu po brejku v šiestom geme vybudovala náskok 5:2 a zápas už dotiahla do úspešného konca. V ôsmom geme ešte nepremenila pri súperkinom servise dva mečbaly, no za stavu 5:3 využila pri vlastnom podaní v poradí tretiu možnosť.

Víťaz zápasu Srbsko - Slovensko sa v roku 2011 predstaví v najlepšej svetovej fedcupovej osmičke. Slovenkám vlani tesne ušiel postup medzi elitu, keď na antuke v Limoges prehrali v dramatickom zápase s domácim Francúzskom 2:3.

V Belehrade ide o druhý vzájomný zápas medzi Srbskom a Slovenskom v Pohári federácie. V júli 2007 v baráži o účasť v II. svetovej skupine v košickej Steel aréne triumfovali zverenky vtedajšieho kapitána Mojmíra Mihala 4:1.

jelena.jpg

Jelena Jankovičová: Bolo to ťažké, najmä v prvom sete som musela veľmi bojovať o jeho získanie.

Dobre som začala, ale potom som stratila úderovú istotu a súperka bola zrazu herne istejšia. Bol tam dokonca setbal proti mne a tento moment mi potom aj pomohol, hoci v tajbrejku som musela tuho bojovať o víťazstvo.

Som veľmi rada, že som získala prvý bod pre Srbsko, lebo to každý odo mňa očakával. Čo sa týka môjho zranenia, lekári zvolili správnu liečbu.

Nechala som si bolestivé miesto na ruke ´zatejpovať´ a dúfam, že to bude dobré natoľko, aby som aj zajtra nastúpila.

magda.jpg

Magdaléna Rybáriková: Vedela som o tom, že súperka bude hrať naplno a dobre aj keď avizovala zranenie. Jelena je veľká bojovníčka a nikdy sa nevzdáva.

Ja som dnes občas robila hlúpe chyby, ktoré ona trestala. Bola som blízko k zisku prvého setu. Pri mojom setbale som si povedala, že mám ísť do lopty a útočiť, ale nedala som taký return, aký som chcela zahrať. Veľmi ma to mrzí, lebo proti takej hráčke treba využiť hneď prvú šancu a ja som ju nezužitkovala.

Bola som v úvode akoby stuhnutá, trošku nervózna. Keď som sa zbavila tej nervozity a získala som môj prvý gem, bolo to už potom vyrovnané. Jelena bola o niečo lepšia v koncovke, obe sme bojovali.

Ona má veľké sebavedomie, ale to je normálne. Musí si veriť v zápase proti 50. hráčke sveta, Bolo to vidieť vtedy, keď mi to ´zabila´ forhendom na čiaru pri setbale, čo robia hráčky svetovej desiatky. A pritom si obehla bekhend, ktorý má lepší.

Ja som nehrala zle, ale to nestačí. Zápas alebo minimálne prvý set som mala vyhrať. Publikum bolo na domácej strane, čo je, samozrejme, v poriadku. Občas tam boli pokriky, keď bola loptička v hre, ale nemyslím si, žeby to bolo niečo výnimočné.

tuska.jpg

Daniela Hantuchová: Hrala som solídne, snažila som sa počínať si vzhľadom na okolnosti a únavu čo najlepšie.

Moja súperka ukázala snahu, je ešte veľmi mladá a môže sa zlepšovať. Na začiatku druhého setu som mala malý herný útlm, ale napokon som predviedla štandard, ktorý stačil na víťazstvo.

Bolo tam dnes dosť pozitívnych momentov, na ktorých sa dá stavať aj v zajtrajšom zápase proti Jankovičovej.

Pred týždňom sme spolu zohrali v Charlestone dobrý zápas, zvíťazila som a pokúsim sa o to znova.

Necítim sa najlepšie, ale na únavu musím zabudnúť. Jediné čo ma zaujíma, je získať zajtra postupové ďalšie dva body.

liptak.jpg

Matej Lipták (kapitán tímu SR): Pred prvým dňom všetci očakávali, že to bude 1:1. Favorizované hráčky dnes zvíťazili, čiže sa to aj naplnilo.
Nestalo sa nič také, čo by sme nepredpokladali.

Magda Rybáriková dnes odohrala zápas, v ktorom mohla uspieť. Počas zápasu našla koncept na to, ako vyhrávať svoj servis, ale nie na súperkin. Škoda...

Jelena bola trošku lepšia na returne a v dôležitých momentoch agresívnejšia. Škoda toho setbalu, keď sa Magda možno trošku zľakla šance, ale celkovo zahrala pomerne dobre.

Čo sa týka Daniely, odviedla to, čo sme od nej očakávali, a bez väčších problémov vybojovala dôležitý vyrovnávajúci bod. Zajtra to bude zaujímavé. Šance sú otvorené pre obe strany.

boja.jpg

Bojana Jovanovská: Bol to môj prvý zápas v Pohári federácie a nehrala som zle, ale na súperku to zďaleka nestačilo.

Najmä začiatky oboch setov mi vyšli, ale potom sa Hantuchová zlepšila, hrala uvoľnene a preukázala väčšie skúsenosti.

Celkovo som robila veľa zbytočných chýb, keď som nevyužila jasné situácie na returne na zisk bodov, ale aj z podania som mohla viac vyťažiť. V ďalšom zápase to, dúfam, bude lepšie.“

vranes.jpg

Dejan Vraneš (kapitán tímu Srbska): Som spokojný so skóre 1:1 po prvom dni.

Očakávali sme takýto stav. Chcem poblahoželať Jelene Jankovičovej k víťazstvu. Hrala dnes veľmi dobre, hoci bekhendy nemohla dávať úplne naplno, pretože nebola v stopercentnom stave.

Ľavé zápästie však vydržalo. Verím, že lekári sa posnažia a zajtra sa predstaví ešte v lepšej fazóne ako dnes.

Čo sa týka Bojany Jovanovskej, hrala veľmi dobre, ale proti sebe mala svetovú hráčku vo výbornej forme.

Bol to pre ňu dobrý zápas na získanie skúseností a verím, že to využije už zajtra. Som optimista, čo sa týka pokračovania tohto zápasu.“
baráž o účasť v I. svetovej skupine Pohára federácie:
Srbsko - SLOVENSKO 1:0 po úvodnej dvojhre

Jelena Jankovičová - Magdaléna Rybáriková 7:6 (5), 6:3 za 101 minút

Štatistiky:

Jankovičová - Rybáriková

  • 1. podanie (úspešnosť v %): 60 z 81 = 74% - 42 zo 62 = 68%
  • využitie 1. podania: 37 zo 60 = 62% - 27 zo 42 = 64%
  • využitie 2. podania: 12 z 20 = 57% - 9 z 19 = 45%
  • esá: 0 - 7
  • dvojchyby: 1 - 1
  • víťazné údery: 27 - 19
  • nevynútené chyby: 39 - 33
  • využitie brejkbalov: 3 zo 6 = 50% - 2 z 5 = 40%
  • body získané pri sieti: 45 z 56 = 80% - 38 zo 48 = 79%
  • využitie brejkbalov: 4 zo 6 = 67% - 1 z 3 = 33%
  • získané lopty celkovo: 75 - 68

Bojana Jovanovská - Daniela Hantuchová 2:6, 2:6 za 82 minút

Štatistiky:

Jovanovská - Hantuchová

  • 1. podanie (úspešnosť v %): 37 z 52 = 71% - 44 zo 61 = 72%
  • využitie 1. podania: 23 z 37 = 62% - 31 zo 44 = 70%
  • využitie 2. podania: 4 z 12 = 27% - 8 zo 17 = 47%
  • esá: 2 - 1
  • dvojchyby: 3 - 0
  • víťazné údery: 24 - 18
  • nevynútené chyby: 31 - 18
  • body získané pri sieti: 24 zo 43 = 56% - 33 zo 43 = 77%
  • využitie brejkbalov: 0 zo 6 = 0% - 4 z 11 = 36%
  • získané lopty celkovo: 49 - 64

nedeľa:

14.00 Jankovičová - Hantuchová, Jovanovská - Rybáriková, Jankovičová, Ana Jovanovičová - Hantuchová, Rybáriková

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenistky hrajú so Srbskom 1:1. Bod získala Hantuchová