Štvrťfinále Australian Open ponúkne duel Nadal - Murray

Rafael Nadal
Rafael Nadal (Autor: ap)
Sportnet|24. jan 2010 o 08:04

Rafael Nadal aj Andy Murray potvrdili úlohu favoritov a na Australian Open si zahrajú aj štvrťfinále. Do neho sa naopak nepozrie turnajová štvorka Juan Martin del Potro, ktorý v 5-setovom boji nestačil na Chorváta Čiliča. V záverečnom zápase otočil Roddic

k v súboji s Čiľanom Gonzálesom zo stavu 1:2 na sety.

MELBOURNE. Španielsky tenista Rafael Nadal i Brit Andy Murray prekonali v nedeľu obávané dvojmetrové prekážky na ceste za vzájomným štvrťfinálovým súbojom dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne.

Obhajca trofeje Nadal si za 156 minút poradil s Chorvátom Ivom Karlovičom 6:4, 4:6, 6:4, 6:4, hoci inkasoval 28 es a sám predviedol na dvorci v Aréne Roda Lavera len 2 a dovedna dal o 20 "winnerov" menej (35:55).

Ľavák z Malorky však tradične mal citeľne istejšiu ruku: urobil len 15 nevynútených chýb v 40 gemoch, súper 42. Dvadsaťtriročný "Rafa" - nasadený v zhode so svetovým rebríčkom ATP ako druhý - potvrdil proti tridsiatnikovi zo Záhrebu Karlovičovi (39.v renkingu) triumfy z predchádzajúcich dvoch vzájomných súbojov.

nadal.jpg

Rafael Nadal

Aj v sezóne 2004 v Miláne a predvlani na tráve londýnskeho Queen´s Clubu pritom stratil set. Chorvát sa s Melbourne Parkom 2010 lúči so 121 esami na konte, čo znamená jasnú priebežnú prvú priečku v tejto štatistike pred Američanom Johnom Isnerom (95).

Spomenutý Isner, po triumfe na prípravnom podujatí v novozélandskom Aucklande 28. v počítačovom poradí, sa už takisto nezlepší. Práve on totiž v nedeľu v osemfinálovom 4. kole singlovej súťaže nestačil v premiérovom súboji tejto dvojice na Murraya (4.) - za 132 minút prehral 6:7 (4), 3:6, 2:6.

V dvanástom geme nezužitkoval setbal. Aj v tomto prípade síce zdolaný bol výrazne efektívnejší v esách (14:5) i víťazných úderoch (43:32), zároveň však jasne ťahal za kratší koniec v počte nevynútených chýb (41:8). Murray presne ako Nadal premenil 3 zo 6 brejkbalov.

Sám odvrátil všetky 4 hrozby straty podania a stal sa prvým Britom medzi najlepšími ôsmimi na Grand Slame Ázie a Pacifiku od štvrťfinálovej účasti Johna Lloyda pred 25 rokmi.

murray.jpg

Andy Murray

Zatiaľ nestratil ani set. Priznal, že tréner ho ráno pripravoval na delové vstupné údery Američana tým, že mu servoval z čiary podania namiesto postavenia na základnej čiare.

"Hral som dobre - bez diskusie," povedal Murray, ktorý na južnej pologuli bol v osemfinále v rokoch 2007 a 2009, na tlačovej besede a dodal: "Potrebujem si počínať takto a vari ešte lepšie, ak chcem vyhrať tento turnaj."

Olympijský víťaz z Pekingu 2008 Nadal vedie nad o rok mladším rodákom zo škótskeho Dunblane Murrayom nasadeným ako piatym presvedčivo 7:2.

Radoval sa po ostatnom zápase vlani na antuke v Monte Carle, ale úspešnejší bol aj predtým vo finále práve na "harde" v kalifornskom Indian Wells, a to suverénne 6:1, 6:2, čím sa vtedy Britovi revanšoval za čerstvú prehru zo stretnutia o titul v rotterdamskej hale.

"Štvrťfinále je pre mňa príjemnou správou, ale proti Andymu to budem mať veľmi ťažké a štýlom úplne iné ako dnes. Ide o jedného z najtalentovanejších hráčov na okruhu. "

"okáže byť agresívny a ofenzívny. Dúfam, že sa mi bude dariť. Ak totiž nebudem mať svoj deň, ocitnem sa v lietadle na ceste domov," podotkol Nadal, ktorý si v rozhovore pre publikum s Jimom Courierom ešte na kurte zažartoval o tenisových videohrách:

"Nie som v nich dobrý. Stále behám dva metre za základnou čiarou, bránim sa a nedokážem dávať víťazné údery."

Del Potro skončil v osemfinále na rakete Čiliča

Argentínsky tenista Juan Martin del Potro na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne nenadviaže na vlaňajší triumf z US Open. Štvrtý nasadený Juhoameričan prehral v osemfinále s Chorvátom Marinom Čiličom po päťsetovej vyše štyriapolhodinovej dráme 7:5, 4:6, 5:7, 7:5 a 3:6.

Rodák z bosnianskeho mesta Medjugorje postúpil medzi elitnú osmičku aj v septembri 2009 vo Flushing Meadows, v dueli o postup do semifinále v Melbourne nastúpi proti víťazovi súboja medzi Američanom Andym Roddickom a Čiľanom Fernandom Gonzalezom.

Del Potrovym maximom na Australian Open zostáva vlaňajšie štvrťfinále. Argentínčan priznal, že Čilič zvíťazil zaslúžene.

"Marin hral skvelý tenis a právom sa tešil z postupu do štvrťfinále. Po štyroch hodinách boja rozhodol v závere servis. Mňa v kľúčovom momente nepodržalo podanie a v piatom sete som prehrával 2:5."

cilic.jpg

Marin Čilič

"Mal som ešte dve možnosti znížiť na 4:5, no Marin skvele zaservoval. Naozaj hral mimoriadne dobre," povedal del Potro, ktorý musel stráviť na kurte viac ako štyri hodiny aj v zápase 2. kola proti Američanovi Jamesovi Blakeovi. Argentínčan mal pred štartom Australian Open problémy so zápästím, v dueli s Čiličom si nechal ošetriť ľavé chodidlo.

"Pôjdem domov za mojimi doktormi a budem sa snažiť zotaviť tak, aby som bol úplne fit na ďalšie významné turnaje," dodal del Potro.

Roddickov obrat z 1:2 na sety proti Gonzálezovi

V záverečnom štvrtom nedeľňajšom stretnutí zvíťazil americký tenista Andy Roddick nasadený ako siedmy nad jedenástkou tohto podujatia, Čiľanom Fernandom Gonzálezom, za 205 minút 6:3, 3:6, 4:6, 7:5, 6:2.

Zápas terajšieho zverenca Larryho Stefankiho s bývalým chránencom rovnakého kouča sa v Aréne Roda Lavera skončil o 1.04 h už v pondelok miestneho času a kvalitou patril k doterajším šlágrom diania na adrese Batman Avenue.

Rodák z Omahy Roddick upravil v bilancii zo vzájomných duelov s o dva roky starším trojnásobným olympijským medailistom na 9:3. Finalista Grand Slamu Ázie a Pacifiku 2007 González pritom najmä na konci tretieho setu naplno a pre súpera občas až frustrujúcim spôsobom pripomínal, že vo vrcholných dueloch tohto typu býva mimoriadne tvrdým orieškom.

roddick.jpg

Andy Roddick

Vo štvrtej časti však úroveň jeho hry predsa len išla nadol, musel odvracať štyri setbaly ako podávajúci v desiatom geme a za kontroverzných okolností neodolal ďalšiemu v dvanástej hre. Roddickov krížny forhend vtedy trafil čiaru, čo však potvrdilo až Jastrabie oko, a Čiľan potom márne namietal, že údajný "winner" ešte mohol stihnúť, ak by sa neozvalo zahlásenie "out".

Psychicky rozhodený Juhoameričan na začiatku piateho dejstva okamžite inkasoval brejk na 0:2 (dvojchybou, po ktorej od zlosti zlomil raketu) a už sa nepozviechal, hoci v ôsmej hre vymazal dva mečbaly. Pri treťom urobil ďalšiu dvojchybu, svoju 9. v dueli. Američan nespáchal žiadnu a na esá dominoval 32:17.

González bol lepší vo víťazných úderoch (83:68), oveľa častejšie sa však mýlil (49:17). Zdolaný premenil polovicu zo 4 brejkbalov a eliminoval 14 z 18 hrozieb straty servisu. Roddickovi sa nevydarilo 18 zákrokov pri sieti.

Dvadsaťsedemročný bývalý líder svetového rebríčka ATP Roddick postúpil medzi najlepších osem na úrovni "veľkej štvorky" už 18. raz, jeho štvornásobným osobným maximom na južnej pologuli je semifinále.

Zhodou okolností ho dosiahol vždy v nepárnych rokoch (2003, 2005, 2007, 2009), keď jeho dlhoročná kamarátka a vopred plánovaná partnerka na mix na londýnskych OH 2012 Serena Williamsová bez výnimky získala v Melbourne Parku titul. Vlaňajší finalista Wimbledonu si vo štvrťfinále zmeria sily s Chorvátom Marinom Čiličom, proti ktorému má skóre 1:1.

muži - dvojhra - osemfinále:

Rafael Nadal (2-Šp.) - Ivo Karlovič (Chor.) 6:4, 4:6, 6:4, 6:4

Andy Murray (5-V. Brit.) - John Isner (33-USA) 7:6 (4), 6:3, 6:2

Marin Čilič (14-Chor.) - Juan Martin del Potro (4-Arg.) 5:7, 6:4, 7:5, 5:7, 6:3

Andy Roddick (7-USA) - Fernando González (11-Čile) 6:3, 3:6, 4:6, 7:5, 6:2

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Štvrťfinále Australian Open ponúkne duel Nadal - Murray