St. Louis prežíva zásluhou Haláka najúspešnejší štart v histórii klubu

Brankári St. Louis Blues Jaroslav Halák (vľavo) a Ty Conklin.
Brankári St. Louis Blues Jaroslav Halák (vľavo) a Ty Conklin. (Autor: SITA)
TASR|8. nov 2010 o 10:42

Hokejový klub St. Louis Blues má v novej sezóne NHL výborný štart, vedie dokonca tabuľku Západnej konferencie i celej NHL.

NEW YORK. Hokejisti St. Louis Blues prežívajú svoj historicky najúspešnejší vstup do sezóny v zámorskej NHL. V úvodných 12 zápasoch nového ročníka získali 20 bodov, čo sa im v doterajších 43-ročných dejinách klubu ešte nepodarilo.

"Bluesmani" majú v základnej časti NHL momentálne bilanciu 9 víťazstiev, dve prehry po predĺžení, resp. nájazdoch a jedna prehra v riadnom hracom čase, pričom s 20 bodmi vedú celú Západnú konferenciu. O takejto vizitke mohli vlani iba snívať.

Ich herný prerod je postavený na explózii extrémne rýchlych mladíkov, skalopevnej obrane a najmä jedinečných výkonoch Haláka, ktorý prišiel do tímu v lete výmenou z Montrealu.

S Halákom v bránke vyhrali Blues osem z desiatich duelov. Dvadsaťpäťročný talent z Petržalky si počas nich pripísal tri čisté kontá, úspešnosť zásahov 94,4 percent a priemer 1,46 gólu na zápas. Tieto čísla ho radia medzi absolútnu ligovú špičku a dávajú mu nádej zabojovať na konci sezóny o tú najcennejšiu brankársku trofej Vezina Trophy.

"V súčasnosti je Halák preukázateľne najlepším brankárom v lige. Dá sa s istotou očakávať, že bývalý gólman Canadiens bude v zostávajúcom priebehu sezóny podávať výkony, ktorými sa zaradí minimálne medzi desiatich najlepších brankárov súťaže," píše o Halákovi redaktor Matt Cubeta z oficiálnej webstránky NHL.

Za skvelého Haláka zaskočil skvelý Conklin

Blues momentálne ťahajú šnúru siedmich víťazstiev v rade. O prvých šesť sa postaral Halák, o to posledné v noci na pondelok jeho náhradník Ty Conklin, keď 27 úspešnými zákrokmi prispel k triumfu na ľade NY Rangers (2:0). Bývalý americký reprezentant a bronzový medailista z MS 2004 zaznamenal prvý čistý štít brankára St. Louis v doterajších 129 meraniach síl s Rangers.

"Áno, počul som o tom míľniku. Som rád, že sa ho podarilo dosiahnuť práve mne. Samozrejme, rovnako skvelé by to bolo, keby bol v bránke Jaro," poznamenal Conklin na adresu svojho brankárskeho kolegu, ktorému doprial tréner Davis Payne oddych. "Hoci Jaro chytá výborne, nemôže nastúpiť v každom stretnutí. Conks dokázal, že je kvalitným brankárom. Ako dokonalý profesional je pripravený kedykoľvek Jara zastúpiť," chválil Conklina kouč St. Louis Blues.

"Chytal som dosť veľa zápasov po sebe, v sobotu sme hrali v Bostone, odkiaľ sme sa presunuli do New Yorku a do hotela sme prišli veľmi neskoro. Tréner mi dal aj preto zápasové voľno. Chalani odviedli na ľade rovnako ako v predchádzajúcich zápasoch skvelú prácu, Ty chytal výborne. Nie je dôležité, či hráme atraktívny hokej, ale potrebné sú dva body. Od toho sa odvíja všetko. Je dôležité vyhrávať, to sme splnili," povedal pre agentúru SITA po stretnutí Jaroslav Halák.

V St. Louis je dispozícii zrejme jedna z najlepších brankárskych dvojíc v NHL. "Naši gólmani nás dokázali vyhrabať z veľmi ťažkých situácií a umožňujú nám hrať pokojne aj v zápasoch, kedy vedieme iba o gól," dodal Payne.

"Zatiaľ sme vyhrali viac zápasov ako prehrali. Ešte máme pred sebou dlhú sezónu a musíme byť pripravení. Kríza sa môže vyskytnúť, ale dúfam, že sa nám bude vyhýbať, alebo aspoň nebude dlhá. Teraz ideme z New Yorku domov, pred nami sú ťažké zápasy v stredu a vo štvrtok. Máme šancu si trocha oddýchnuť," uviedol Jaroslav Halák a o cieľoch v tejto sezóne povedal: "Ešte je príliš skoro hovoriť o niečom konkrétnom. Každý jeden hráč sa však chce dostať do play-off, o to sa snažíme celú sezónu."

St. Louis nie je Montreal

Po letnej zmene dresu nadviazal aj v St. Louis na výkony z Montrealu, kde sa stal miláčikom tribún. "V St. Louis som sa už pomaly zabýval. Zvykám si už aj na spoluhráčov na ľade. Verím, že už čoskoro budeme uvažovať rovnakým smerom a budeme sa vedieť pochopiť, čo sa chystám urobiť za bránkou a kam sa majú postaviť," uviedol Halák, ktorý momentálne nie je v kontakte so žiadnym hráčom z Montrealu.

"St. Louis je v porovnaní s Montrealom úplne iné. O Canadiens intenzívne písalo 25 či 30 novinárov, tu o Blues asi štyria, piati. Je to veľký rozdiel z hľadiska záujmu. Milo ma však prekvapili diváci, ktorí chodia na naše zápasy," doplnil Halák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»St. Louis prežíva zásluhou Haláka najúspešnejší štart v histórii klubu