Rybáriková vyradila Petrovovú a je v Tokiu v osemifinále

Magdaléna Rybáriková dosiahla jeden z najlepších výsledkov v kariére.
Magdaléna Rybáriková dosiahla jeden z najlepších výsledkov v kariére. (Autor: TASR/AP)
TASR|29. sep 2009 o 08:20

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková sa prebojovala už do osemfinále dvojhry na prestížnom turnaji WTA v Tokiu.

TOKIO. Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková sa prebojovala už do osemfinále dvojhry na prestížnom turnaji WTA v Tokiu (dotácia dva milióny dolárov).

V druhom kole po výbornom výkone deklasovala nasadenú trinástku Rusku Naďu Petrovovú za 65 minút 6:2 a 6:2. Rybáriková získala v utorok v japonskej metropole jeden z najcennejších skalpov v doterajšej kariére - Petrovová bola v máji 2006 svetovou trojkou.

Zverenka trénera Mojmíra Mihala sa v dueli o postup do štvrťfinále v stredu stretne s víťazkou súboja medzi finalistkou US Open Dánkou Caroline Wozniackou a Kanaďankou Aleksandou Wozniakovou. Rybáriková má v Tokiu už teraz istý šek na 20.000 USD, do rebríčka WTA jej pribudne 110 bodov.

Slovenská fedcupová reprezentantka je v posledných týždňoch v sľubnej forme. Na turnaji v New Havene i minulý týždeň v juhokórejskom Soule sa dostala do štvrťfinále, na US Open vyrovnala vďaka postupu do 3. kola svoje vlaňajšie grandslamové maximum.

Rybárikovej vyšiel úvod

Rybárikovej vyšiel úvod stretnutia s Petrovovou, keď hneď v úvodnom geme prelomila podanie Rusky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Slovenka skvele servovala i returnovala, po ďalšom brejku v siedmom geme odskočila svojej súperke na 5:2 a prvý set sa stal za 26 minút jej korisťou. Rybáriková dôsledne dodržiavala stanovenú taktiku, umne menila rytmus a snažila sa hrať do Petrovovej slabšieho forhendu.

V druhom dejstve za stavu 2:2 odvrátila Slovenky tri brejkbaly, v ďalšom geme po tretí raz získala Petrovovej servis a definitívne zlomila odpor Rusky. Zápas už s prehľadom dotiahla do úspešného konca, keď za stavu 5:2 premenila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal.

Rybáriková po hladkom postupe medzi elitnú šestnástku žiarila spokojnosťou. "Som veľmi spokojná. Zvíťaziť nad svetovou trinástkou 6:2, 6:2, to je super. Hrala som presne to, čo sme si povedali s trénerom Mihalom pred zápasom. Veľmi často som menila rytmus hry, striedala som dlhší slajz s kratším. Dobre som servovala i returnovala a výborne som sa na dvorci pohybovala. Petrovová bola z moej hry dosť na nervy, vôbec jej nevyhovovala.

Priveľa kazila, čo bola voda na môj mlyn. Prvý set prebiehal jasne v mojej réžii, bolo veľmi dôležité, že hneď na úvod som ju brejkla. V druhom dejstve za stavu 2:2 mala Naďa tri brejkbaly, no vďaka dobrým podaniam vrátane dvoch es som ich odvrátila a po brejku na 3:2 som si už víťazstvo nenechala ujsť. V pondelok som bola nahnevaná, že musím skoro vstávať a hrať proti Urszule Radwanskej hneď úvodný zápas, no teraz som rada, lebo mám pred sebou celý deň a dostatok času pripraviť sa na ďalší duel," povedala pre TASR Rybáriková.

Víťazstvo je jedným z najcennejších v kariére

Rodáčka z Piešťan označila víťazstvo nad Petrovovou za jedno z najcennejších v kariére. "Je to mimoriadne cenný skalp. Vyhrať takto hladko nad bývalou svetovou trojkou, to sa človeku nepodarí každý deň, aj keď treba priznať, že Naďa dnes nehrala najlepšie. Teší ma, že v tomto roku som zdolala už viaceré hráčky z prvej dvadsiatky - v New Havene Francúzku Marion Bartoliovú, v Hobarte Talianku Flaviu Pennettovú a v Pattayi Dánku Caroline Wozniacku, ktorá bude podľa mňa mojou ďalšou súperkou v Tokiu.

Ak chcem uspieť, musím zopakovať výkon z Thajska. Musím sa snažiť chodiť po slajzovaných úderoch rýchlo na sieť a nedať jej čas na prípravu úderov, dôležité bude dobre servovať. Bude to ťažšie ako v Pattayi, pretože Caroline má teraz výbornú formu, čo potvrdila postupom do finále na US Open."

Hantuchová vypadla

Daniela Hantuchová neuspela v 2. kole dvojhry sa prestížnom turnaji WTA v Tokiu (dotácia dva milióny dolárov). V záverečnom utorňajšom zápase po divokom priebehu prehrala s nasadenou jedenástkou Poľkou Agnieszkou Radwanskou za 1:58 v troch setoch 3:6, 6:3 a 3:6.

Hantuchová nenadviazala na úspešné vystúpenie svojej krajanky Magdalény Rybárikovej, ktorá predpoludním postúpila do osemfinále po hladkom triumfe 6:2, 6:2 nad trinástou nasadenou Ruskou Naďou Petrovovou.

Hantuchová to ani za nepriaznivého stavu 3:6 a 0:3 nezabalila a šnúrou šiestich gemov si vynútila tretí set. V Tokiu sa jej však napokon nepodarilo zopakovať husársky kúsok z júlového turnaja v kalifornskom Stanforde, kde proti Agnieszke Radwanskej otočila z 4:6 a 2:4.

Poľka upravila vzájomnú bilanciu na 3:2 vo svoj prospech. Hantuchová si za účinkovanie vo dvojhre odnáša z Tokia šek na 10.275 dolárov, do rebríčka WTA jej pribudne 60 bodov. Zverenka brazílskeho trénera Larriho Passosa ešte pokračuje v Tokiu vo štvorhre - poslednýkrát po boku Japonky Ai Sugijamovej, ktorá tento týždeň končí svoju bohatú a úspešnú kariéru..

Hantuchová mala proti Agnieszke Radwanskej katastrofálny úvod. Nevychádzalo jej prvé podanie, robila priveľa nevynútených chýb a v prvom sete prehrávala už 0:5. V ďalších minútach začala viac riskovať a podarilo sa jej znížiť na 3:5, keď v šiestom geme odvrátila tri setbaly.

Radwanská však napokon dotiahla set do úspešného konca a opäť sa dostala na koňa. Na začiatku druhého dejstva sa Poľka po dvoch brejkoch ujala vedenia 3:0 a bola na najlepšej ceste postúpiť do osemfinále. Hantuchová však v ďalších minútach pritvrdila na podaní a vďaka zisku šiestich hier za sebou si vynútila tretí set. V ňom sa však presadila Radwanská.

Poľka si po brejku v šiestom geme vybudovala náskok 4:2 a hoci Hantuchová kontrolovala čistou hrou, ďalšia strata podania sa jej stala osudnou. Za stavu 5:3 premenila Radwanská po víťaznom nabiehanom forhende hneď prvý mečbal.

Dvojhra - 2. kolo:

Magdaléna Rybáriková (SR) - Naďa Petrovová (13-Rus.) 6:2, 6:2

Agnieszka Radwanská (Poľ.) - Daniela Hantuchová (SR) 6:3, 3:6, 6:3

Kateryna Bondarenková (Ukr.) - Jelena Dementievová (3-Rus.) 6:2, 6:7 (3), 6:1

Alisa Klejbanovová (Rus.) - Vera Zvonarevová (6-Rus.) 3:6, 6:4, 6:2

Jelena Jankovičová (7-Srb.) - Sabine Lisická (Nem.) 6:3, 4:6, 6:2

Viktoria Azarenková (8-Biel.) - Ťie Čeng (Čína) 6:1, 6:1

Maria Šarapovová (Rus.) - Samantha Stosurová (12-Austr.) 6:0, 6:1

Marion Bartoliová (14-Fr.) - Aravane Rezaiová (Fr.) 6:4, 6:2

Na Li (15-Čína) - Vera Duševinová (Rus.) 7:5, 6:0

Iveta Benešová (16-ČR) - Gisela Dulková (Arg.) 6:3, 3:6, 6:4

Lucie Šafářová (ČR) - Šuai Pcheng (Čína) 6:3, 4:6, 6:4

Jelena Vesninová (Rus.) - Roberta Vinciová (Tal.) 6:1, 7:6 (6)

Aleksandra Wozniaková (Kan.) - Caroline Wozniacká (4-Dán.) 5:0, skreč

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rybáriková vyradila Petrovovú a je v Tokiu v osemifinále