Rybáriková prehrala na Australian Open so Safinovou

Magdaléna Rybáriková
Magdaléna Rybáriková (Autor: tasr)
TASR|18. jan 2010 o 06:53

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

MELBOURNE. Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne (celková dotácia 23,140 mil. austrálskych dolárov).

Napriek sympatickému bojovnému výkonu prehrala s nasadenou dvojkou a vlaňajšou finalistkou Ruskou Dinarou Safinovou za 90 minút v dvoch setoch 4:6 a 4:6.

Rybáriková kládla favoritke oveľa tuhší odpor ako v úvodnom vzájomnom dueli na parížskom Roland Garros v roku 2008, v ktorom uhrala iba jediný gem, v koncovkách setov sa však prejavili väčšie skúsenosti Safinovej.

Po roku opäť prehra v 1. kole

Aj vlani skončila Rybáriková v Melbourne Parku v prvom kole na rakete ruskej hráčky - nad jej sily bola nasadená deviatka Vera Zvonarevová. Rybárikovej grandslamovým maximom zostáva 3. kolo na US Open, za účinkovanie vo dvojhre na úvodnom podujatí veľkej štvorky zinkasuje prémiu 19.400 austrálskych dolárov.

safina.jpg

Dinara Safinová

Rybáriková začala proti Safinovej v Hisense aréne nebojácne a v prvom geme dovolila uhrať súperke iba jedinú loptičku. Za stavu 1:1 odvrátila dva brejkbaly a vo štvrtom geme mala prvýkrát možnosť prelomiť podanie Safinovej. Ŕuska si však udržala servis, v ďalšej hre Rybárikovú brejka a vybudovala si náskok 4:2.

Slovenka nezložila zbrane, vytasila zo svojho arzenálu viacero kvalitných forhendov i ukážkových volejov a vyrovnala na 4:4, pričom v deviatom geme viedla 40:15. Vinou nevynútených chýb však stratila podanie a Safinová v dlhom desiatom geme po sérii zhôd a výhod napokon využila v poradí tretí setbal.

Ruska sa dostala na koňa a na začiatku druhého dejstva po rýchlom brejku išla do vedenia 2:0. Rybáriková vyrovnala na 3:3, no v Tildenovom geme opäť zaváhala na servise a Safinová už dotiahla zápas do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenila pri svojom podaní v poradí druhý mečbal. Rybáriková sa na tohtoročnom Australian Open ešte predstaví vo štvorhre po boku Češky Renáty Voráčovej.

Rybáriková nevyužila šance

Rybárikovú po prehre so Safinovou mrzeli nevyužité šance. "Až príliš som si uvedomovala, že s ňou môžem vyhrať set, čo ma zväzovalo."

"Dnes som sa presvedčila o tom, že sa dá hrať aj so svetovou dvojkou, ale nedokázala som viac vyťažiť z toho, že Dinara momentálne nehrá v najlepšej forme. Na Roland Garros pred dvomi rokmi hrala fantasticky a nedala mi žiadnu šancu. Odvtedy som sa však zlepšila."

"Teraz to bol iný zápas, ktorý poznačila dosť veľká nervozita, obe sme veľmi chceli. Škoda, že v prvom sete za stavu 4:4 som nevyužila vedenie 40:15, bol to možno zlomový moment celého duelu. Spravila som v najnevhodnejšom čase dvojchybu práve vtedy, keď som si mala pomôcť servisom."

"Aj v druhom dejstve som mala množstvo šancí. Keď som mohla vyrovnať na 4:4, Dinara dala z bekhendu winner priamo na lajnu. Požiadala som o Jastrabie oko, no to potvrdilo, že loptička bola v kurte."

"Herne to bolo z mojej strany dnes určite lepšie ako na turnaji v Hobarte, kde mi to na tréningoch išlo veľmi dobre, no v zápase s Wozniakovou som podala zlý výkon. Verím, že prelomím sériu prehier a moja forma bude postupne stúpať," povedala pre TASR Rybáriková.

Slovenku ešte čaká štvorhra

Zverenka trénera Mojmíra Mihala sa ešte na tohtoročnom Australian Open predstaví vo štvorhre. S Češkou Renátou Voráčovóu nastúpia v 1. kole proti izraelsko-kazašskému páru Šahar Peerová, Galina Voskobojevová.

"Proti Peerovej som hrala nedávno v Aucklande a nemám na tento zápas dobré spomienky. Boli tam protesty proti Izraelu, skupinka divákov na Peerovú vykrikovala aj cez megafón, čo úplne narušilo moju koncentráciu. Šahar je dobrou deblistkou, myslím, že vo štvrohre už vyhrala aj pár turnajov."

"Musíme sa snažiť hrať cez Voskobojevovú, ktorá je predsa len slabšou z tejto dvojice. S Voráčovou sme vlani na turnaji v Prahe uhrali semifinále a celkom nám to spolu išlo. Určite máme šancu postúpiť do 2. kola, naše súperky nie sú nezdolateľnou prekážkou," dodala Rybáriková.

Safinová: Magdaléna podala veľmi dobrý výkon

Safinová po triumfe nad Rybárikovou priznala, že to bol ťažký zápas. "Magdaléna je veľmi húževnatou súperkou. Je to kvalitná hráčka, ktorá vám nedá zadarmo ani jedinú loptičku a aj dnes podala veľmi dobrý výkon. Som rada, že som vyhrala v dvoch setoch."

"Boli tam dobré i horšie momenty, no dôležité je, že idem ďalej. Fanúšikovia boli dnes skvelí. Stále majú v pamäti môjho brata Marata, ktorý tu v roku 2005 získal titul a som rada, že dnes mi veľmi fandili a hnali ma dopredu," povedala pre akreditované médiá Safinová, ktorá v zápase s Rybárikovou spravila 39 nevynútených chýb a 9 dvojchýb.

Safinovú v závere minulej sezóny trápili bolesti chrbta a chvíľu zvažovala, či nevynechá Australian Open. "Lekár mi povedal, že v Melbourne bude môcť hrať na sto percent. Rekonvalescencia prebehla úspešne, takže som mohla štartovať už na turnaji v Sydney."

Prekvapenie na úkor Šarapovovej

Hneď otvárací zápas v Aréne Roda Lavera na úvodnom grandslamovom tenisovom turnaji sezóny priniesol - pod strechou zatiahnutou pre dážď - veľké prekvapenie.

sa.jpg

Maria Šarapovová

Miestna šampiónka z roku 2008 Maria Šarapovová nasadená ako štrnásta totiž prehrala v ruskom derby v pondelňajšom dueli 1. kola s rovesníčkou a svojou kamarátkou Mariou Kirilenkovou za 202 minút 6:7 (4), 6:3, 4:6, keď urobila 11 dvojchýb a dovedna 77 nevynútených chýb.

Zdolaná Šarapovová si paradoxne pripísala o jeden fiftín viac (118:117). V rozhodujúcej časti niekdajšia jednotka svetového rebríčka WTA Tour síce znížila z 2:5 na 4:5, potom si však opäť neudržala servis. Pri druhom mečbale súperky zaletel Šarapovovej krížny forhend vedľa.

Kirilenková (58. v renkingu) si v 2. kole zmeria sily s rakúskou kvalifikantkou Yvonne Meusburgerovou a na 3. kolo prichádza do úvahy jej súboj s Dominikou Cibulkovou. Šarapovovej podľahla v sezóne 2002 v semifinále wimbledonskej súťaže dievčat, v roku 2005 spoločne triumfovali vo štvorhre v Birminghame.

V singli na hlavnom profesionálnom okruhu vyrovnala priateľka Igora Andrejeva v bilancii zo vzájomných súbojov na 2:2.

Šarapovová, ktorá vlani na Grand Slame Ázie a Pacifiku absentovala pre problémy s pravým ramenom, predtým naposledy prehrala v 1. kole na úrovni "veľkej štvorky" na parížskom Roland Garros 2003.

Najlepším doterajším Kirilenkovej výsledkom na vrcholnom fóre je osemfinálového 4. kolo dosiahnuté predvlani práve v Melbourne - vtedy ju zastavila Daniela Hantuchová. Minulý rok Ruska už v 1. kole na južnej pologuli nestačila na Talianku Saru Erraniovú.

Clijstersová nepotrebovala ani hodinu

Belgická tenistka Kim Clijstersová si bez väčších problémov poradila so vstupnou prekážkou v Melbourne. Miestna finalistka spred šiestich rokov zvíťazila v pondelňajšom stretnutí 1. kola dvojhry žien pod zatiahnutou strechou Arény Roda Lavera nad kanadskou kvalifikantkou Valérie Tétreaultovou za 59 minút 6:0, 6:4.

Pripísala si svoj jubilejný 30. úspech na tomto podujatí a v 2. kole si zmeria sily s úspešnou z neskoršieho pondelňajšieho duelu kazašskej reprezentantky s bulharským pôvodom Sesil Karatančevovej a thajskej veteránky Tamarine Tanasugarnovej.

Proti 21-ročnej ofenzívne ladenej súperke, momentálne 134. v renkingu, premenila úradujúca šampiónka z newyorských US Open Clijstersová 4 z 10 brejkbalov, sama nečelila žiadnej hrozbe straty podania. Napokon rozhodujúci brejk v druhej časti zaznamenala za stavu 4:4.

Outsiderka Tétreaultová sa blysla zvládnutím 11 z 15 zákrokov pri sieti a mala citeľne istejšiu ruku (nevynútené chyby 12:23), ale postupujúca ju ešte výraznejšie prekonala vo "winneroch" (26:8).

Bývalá líderka svetového rebríčka WTA Tour Clijstersová (teraz 15. pozícia) sa teší na južnej pologuli veľkej obľube nielen ako bývalá priateľka Lleytona Hewitta.

Dvadsaťšesťročná najznámejšia mamička na okruhu predtým naposledy hrala na adrese Batman Avenue v sezóne 2007, v osemfinále vyradila Danielu Hantuchovú a v semifinále podľahla Ruske Marii Šarapovovej.

V rámci prípravy na Grand Slam Ázie a Pacifiku triumfovala predminulý týždeň v Brisbane, keď vo finále utiekla ďalšej známej Belgičanke po comebacku Justine Heninovej z dvoch mečbalov.

dvojhra žien, 1. kolo:

Dinara Safinová (2-Rus.) - Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) 6:4, 6:4

Kim Clijstersová (15-Belg.) - Valérie Tétreaultová (Kan.) 6:0, 6:4

Elena Baltachová (V. Brit.) - Pauline Parmentierová (Fr.) 6:4, 3:6, 7:5

Dinara Safinová (2-Rus.) - Magdaléna Rybáriková (SR) 6:4, 6:4

Maria Kirilenková (Rus.) - Maria Šarapovová (14-Rus.) 7:6 (4), 3:6, 6:4

Kateryna Bondarenková (30-Ukr.) - Ioana Raluca Olarová (Rum.) 6:2, 7:6 (6)

Ťie Čeng (Čína) - Šuai Pcheng (Čína) 0:6, 6:1, 6:2

Yvonne Meusburgerová (Rak.) - Timea Bacsinszká (Švajč.) 6:4, 4:6, 6:2

Anastasia Pavľučenkovová (Rus.) - Anastasija Sevastovová (Lot.) 6:2, 6:4

Svetlana Kuznecovová (3-Rus.) - Anastasia Rodionovová (Austr.) 6:1, 6:2

Flavia Pennettová (12-Tal.) - Anna Čakvetadzeová (Rus.) 6:3, 3:6, 6:2

María José Martínezová-Sánchezová (24-Šp.) - Jevgenija Rodinová (Rus.) 6:0, 6:0

Yanina Wickmayerová (Belg.) - Alexandra Dulgherová (Rum.) 1:6, 7:5, 10:8


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rybáriková prehrala na Australian Open so Safinovou