Rusky postúpili do semifinále Pohára federácie

SITA|6. feb 2011 o 19:21

Ruské tenistky postúpili do semifinále Pohára federácie 2011, kde sa stretnú s Talianskom.

MOSKVA. Ruské tenistky postúpili do semifinále Pohára federácie 2011 reprezentačných ženských tímov napriek tomu, že po prvom dni prehrávali vo štvrťfinálovom súboji 1. kola svetovej skupiny v Moskve s Francúzkami 0:2.

Zverenky kapitána Šamiľa Tarpiščeva v nedeľu kompletne otočili zápas, keď ich body vybojovali Anastasia Pavľučenkovová, Svetlana Kuznecovová a ten rozhodujúci tretí v záverečnej štvorhre opäť tieto dve hráčky, keď zdolali duo Julie Coinová, Alizé Cornetová 7:6 (4), 6:0. Od zavedenia 5-zápasového formátu v roku 1995 sa Rusky postarali len o štvrtý obrat z 0:2 celkovo. Predtým naposledy sa to podarilo už v sezóne 2004 Španielkam proti Belgičankám.

Ruské hráčky sa v semifinále stretnú s Taliankami. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Belgičanky a Češky. Výhodu domáceho prostredia budú mať v dňoch 16. - 17. apríla 2011 ruské a belgické tenistky.

Famózny ruský obrat v nedeľu na Olympijskom štadióne v Moskve najskôr načala 19-ročná Anastasia Pavľučenkovová, ktorá zdolala v súboji najmladších členiek oboch tímov o rok staršiu Alizé Cornetovú 3:6, 6:3, 6:2. O vyrovnávajúci bod družstva Šamiľa Tarpiščeva sa postarala Svetlana Kuznecovová.

Dvojnásobná grandslamová šampiónka sa vyrovnala s tlakom vyvíjaným na svoju osobu a zdolala Virginie Razzanovú 6:4, 6:4. V záverečnej a rozhodujúcej štvorhre Rusky dominovali, ale nie od začiatku. Pavľučenkovová s Kuznecovovou prehrávali v prvom sete 1:3, ale napokon ho získali v tajbrejku. V druhom dejstve už rezignovaným súperkám nepovolili ani gem.

Súperkami Češiek Belgičanky

Súperkami Češiek v semifinále budú Belgičanky. Tie stopercentne využili v súboji s lanskými finalistkami z USA výhodu domáceho prostredia. V najkratšom možno čase už po tretej dvojhre si zabezpečili postup medzi štyri najlepšie družstvá v tejto najprestížnejšej súťaži ženských tenisových tímov a napokon zvíťazili 4:1. O rozhodujúci tretí bod sa v antverpskej hale Sportpaleis postarala domáca líderka Kim Clijstersová, ktorá zdolala Bethanie Mattekovú-Sandsovú 6:7 (10), 6:2, 6:1.

Víťazka nedávnych Australian Open a druhá hráčka svetového rebríčka Clijstersová stopercentne splnila úlohu favoritky nielen v nedeľu, ale aj v sobotňajšej dvojhre proti Melanie Oudinovej. Pôvodne mala na antverpský súboj v domácich farbách nastúpiť aj ďalšia bývalá svetová jednotka Justine Heninová, ale tá pred 12 dňami nečakane oznámila druhýkrát ukončenie kariéry. Belgické hráčky postúpili do semifinále Pohára federácie prvýkrát od roku 2006. Ich zatiaľ jediný titul pochádza z roku 2001.

"Je to úžasné, že aj po desiatich rokoch od vtedajšieho triumfu sme túto súťaž výborne rozbehli a máme šancu na celkové víťazstvo," uviedla Clijstersová v rozhovore pre ITF.

Svetová skupina - štvrťfinále

Rusko - Francúzsko 3:2 - konečný výsledok, Rusky postúpili do semifinále

(Moskva, Olympijský štadión, tvrdý povrch RuKortHard v hale)

Nedeľa:

Anastasia Pavľučenkovová - Alizé Cornetová 3:6, 6:3, 6:2

Svetlana Kuznecovová - Virginie Razzanová 6:4, 6:4

Anastasia Pavľučenkovová, Svetlana Kuznecovová - Julie Coinová, Alizé Cornetová 7:6 (4), 6:0

Sobota:

Svetlana Kuznecovová - Alizé Cornetová 6:3, 3:6, 4:6

Maria Šarapovová - Virginie Razzanová 3:6, 4:6

Belgicko - USA 4:1 - konečný výsledok, Belgičanky postúpili do semifinále

(Antverpy, Sportpaleis, tvrdý povrch Acrylic v hale)

Nedeľa:

Kim Clijstersová - Bethanie Matteková-Sandsová 6:7 (10), 6:2, 6:1

Yanina Wickmayerová - Melanie Oudinová 6:2, 6:0

Kirsten Flipkensová, An-Sophie Mestachová - Liezel Huberová, Vania Kingová 3:6, 5:7

Sobota:

Yanina Wickmayerová - Bethanie Matteková-Sandsová 6:1, 7:6 (6)

Kim Clijstersová - Melanie Oudinová 6:0, 6:4

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rusky postúpili do semifinále Pohára federácie