Verstappen netúži byť velikán F1. Nejde príkladom, no dobehol ho osud šampióna

Max Verstappen.

Verstappen netúži byť velikán F1. Nejde príkladom, no dobehol ho osud šampióna

Max Verstappen. (Autor: Instagram/Red Bull)
Max Verstappen.
Max Verstappen. (Autor: Instagram/Red Bull)
Martin Kozinka|7. okt 2023 o 20:30

Max Verstappen je už trojnásobný majster sveta formuly 1.

DOHA, BRATISLAVA. Prvýkrát sa objavil v monoposte formuly 1, keď mal len sedemnásť rokov a tri dni. V tom čase nemal ani len vodičský preukaz. Aj vďaka tomu sa stal v skorom veku skúseným jazdcom.

Na motokárach vyhral všetko. Bol natoľko dobrý, že sa dostal z F3 priamo do F1. Stal sa najmladším pilotom, ktorý kedy štartoval v kráľovnej motošportu, stal sa aj najmladším jazdcom histórie, ktorý kedy vyhral jej preteky.

Max Verstappen je kúzelník za volantom. Už vo veku 26 rokov ho môžeme považovať za jedného z velikánov tohto športu. Sú nimi všetci viacnásobní majstri sveta.

V šprinte na Veľkú cenu Kataru vyhral svoj tretí titul v rade.

Pridal sa k spoločnosti ďalších trojnásobných šampiónov F1 Jacka Brabhama, Jackieho Stewarta, Nikiho Laudu, Nelsona Piqueta či Ayrtona Sennu. 

Štartoval na 179 veľkých cenách F1, z ktorých vyhral 48, až 92-krát stál na pódiu, čo je viac ako polovica všetkých jeho pretekov v F1.

Max Verstappen v monoposte Red Bullu.
Max Verstappen v monoposte Red Bullu. (Autor: TASR/AP)

Nemá záujem vyrovnať sa Hamiltonovi

Pre fanúšikov iných tímov a jazdcov je frustrujúce sledovať jeho dominanciu. Tá sa skladá z troch faktorov - tímu, monopostu a talentu.

Jeho tím Red Bull má zďaleka najlepšie pretekové stratégie a má šéfa, ktorý kedysi profesionálne jazdil.

Zárukou úspechu v F1 je rýchle auto, bez neho sa veľké ceny vyhrávať nedajú. Pod sebou má fantastický monopost, ktorý postavil pravdepodobne najlepší inžinier všetkých čias a v súčasnosti technický riaditeľ tímu Adrian Newey.

Verstappen však nemá v pláne vyhrávať donekonečna. Tento rok sám priznal, že dlhoročnú kariéru Fernanda Alonsa napodobniť nechce.

„Nie som v F1 preto, aby som sa snažil dokázať, že patrím medzi velikánov tohto športu. Som tu len preto, aby som jazdil čo najlepšie a pokúsil sa vyhrať čo najviac veľkých cien,” povedal.

Dvaja najúspešnejší jazdci histórie Michael Schumacher a Lewis Hamilton majú na konte sedem majstrovských titulov. Holanďan necíti potrebu sa s nimi porovnávať.

„Nemám záujem vyhrať sedem alebo osem titulov. Ak na to máte auto, tak by to bolo skvelé, ale ak sa to nepodarí, tak budem taktiež spokojný. Už teraz som spokojný, takže v tomto smere je všetko v poriadku,“ dodal.

Najnovšie v podcaste Red Bullu Mind Set Win vysvetlil, že sa s otcom Josom v nedávnej minulosti veľakrát pohádali. Chcel od neho, aby bol viac nad vecou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Verstappen netúži byť velikán F1. Nejde príkladom, no dobehol ho osud šampióna