Limit medzi servismi či menej gemov v sete. V novembri vyskúšajú nové pravidlá

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
TASR|17. máj 2017 o 09:58

Šéf ATP neočakáva, že experiment v najbližších piatich rokoch nájde uplatnenie aj na turnajoch ATP.

RÍM. Na novembrovom turnaji najlepších tenistov do 21 rokov otestujú nové pravidlá. Oznámil to prezident Asociácie tenisových profesionálov (ATP) Chris Kermode. Každý set sa bude hrať na štyri víťazné gemy, za stavu 3:3 príde na rad tajbrejk.

Ak sa po podaní loptička dotkne pásky, bude sa pokračovať v hre. Časomer bude odpočítavať 25-sekundový limit medzi oboma servismi, do ktorého sa hráči musia zmestiť.

Nečakajte nejakú dramatickú revolúciu. Možno využijeme nejaké nové prvky, no určite nebudeme za každú cenu robiť urýchlené zmeny. Nové pravidlá chceme otestovať najmä kvôli fanúšikom.


Chris Kermode, šéf ATP

"Ide o jednu z najvzrušujúcejších noviniek na okruhu ATP za dlhé obdobie," povedal Kermode počas prezentácie Turnaja majstrov do 21 rokov.

Zápasy sa budú hrať na tri víťazné sety. Pri zhodách príde k uplatneniu systému známeho zo štvorhier - tenista, ktorý za stavu 40:40 uhrá nasledujúci fiftín, získa celý gem.

Skrátia sa rozohrávky a duely sa začnú päť minút po tom, ako obaja aktéri prídu na dvorec. Každý hráč si bude môcť počas zápasu zobrať iba jeden medical time-out.

Kermode neočakáva, že tento experiment v najbližších piatich rokoch nájde uplatnenie aj na turnajoch ATP.

"Nečakajte nejakú dramatickú revolúciu. Možno využijeme nejaké nové prvky, no určite nebudeme za každú cenu robiť urýchlené zmeny. Nové pravidlá chceme otestovať najmä kvôli fanúšikom," citovala slová šéfa ATP agentúra AP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Limit medzi servismi či menej gemov v sete. V novembri vyskúšajú nové pravidlá