Kopecký strelil gól, Hossa asistoval, ale Chicago prehralo

Asistencia Mariána Hossu Chicagu nepomohla.
Asistencia Mariána Hossu Chicagu nepomohla. (Autor: TASR/AP)
SITA|21. apr 2010 o 07:42

V utorkových zápasoch 1. kola play-off o Stanleyho pohár sa do kanadského bodovania zapísali dvaja slovenskí hokejisti.

NEW YORK. V utorkových zápasoch prvého kola play-off o Stanleyho pohár sa do kanadského bodovania zapísali dvaja slovenskí hokejisti. Tomáš Kopecký vyrovnal v 18. min súboja Nashville - Chicago na 1:1 po asistencii Mariána Hossu, ale hostia napokon podľahli 1:4 a v sérii prehrávajú 1:2 na zápasy. Pre oboch Slovákov to boli prvé body v play-off NHL 2009/2010.

V zápase Colorado - San Jose (1:2 po predĺžení) sa v domácom tíme objavil prvýkrát v play-off útočník Marek Svatoš, ktorý strávil na ľade 13:18 min a na súperovho brankára vyslal 4 strely. San Jose vyrovnalo stav série na 2:2. V dueli Ottawa - Pittsburgh (4:7) sa blysol Sidney Crosby z tímu Penguins, ktorý strelil dva góly a na ďalšie dva prihrával. Pittsburgh vedie v sérii 3:1 rovnako aj Philadelphia, ktorá zvíťazila nad New Jersey 4:1. Detroit zdolal Phoenix 3:0 a vyrovnal stav série na 2:2.

Howard vychytal prvý shotout v play off

Jimmy Howard v bránke Detroitu nesklamal dôveru trénera a odmenil sa mu proti Coyotes prvým shotoutom v play-off, celkovo štvrtým v kariére NHL. "Trochu si to ešte budem užívať, potom však - ako obyčajne - na to musím zabudnúť a pripraviť sa na najbližší zápas," neskrýval radosť z čistého konta Howard. Strojcom domáceho úspechu bol popri brankárskej jednotke Red Wings nepochybne center "červených krídel“ Henrik Zetterberg, ktorý strelil dva góly.

"Je to nesporne mimoriadny hráč," poznamenal tréner Phoenixu Dave Tippett a dodal: "Momentálne je však pred nami stretnutie na domácej pôde a my ho musíme vyhrať." Zetterberg zatiaľ svojimi piatimi gólmi v sérii s Phoenixom dáva jasne najavo, že bude tak ako v minulosti patriť medzi najlepších hráčov nadstavbovej časti.

Ottawa si pred štvrtým duelom s Pittsburghom uvedomovala dôležitosť tohto stretnutia, no na ľade to vyzeralo inak. V zápase bohatom na gólové momenty ťahali Senators opäť za kratší koniec a tretí raz v sérii museli skloniť hlavu pred výkonom kapitána Crosbyho a jeho spoluhráčov.

Obhajcovia titulu, ktorí vyhrali oba duely na ľade Ottawy, môžu už v najbližšom stretnutí doma spečatiť svoje ambície na postup. Líder štatistík play-off Sidney Crosby má po štyroch dueloch už 11 kanadských bodov. Deväť gólov v druhom dejstve súboja vyrovnalo historický rekord NHL v počte strelených gólov v jednej dvadsaťminútovke.

Blízko postupu aj Philadelphia

Jedno víťazstvo od postupu delí aj hráčov Philadelphie. Vedenie 3:1 v sérii si "letci" dali vziať len dvakrát z ostatných devätnástich prípadov. Naposledy v roku 2000, keď Brian Boucher v mužstve Flyers začínal ako nováčik. V stredajšom nočnom stretnutí momentálna brankárska jednotka Flyers pochytala 30 streleckých pokusov New Jersey, čím si vyslúžila honor druhej hviezdy stretnutia. "V druhej časti tretej tretiny sme sa už nevedeli skoncentrovať a opustila nás disciplína. Myslím si, že dovtedy sme nehrali až tak zle, no pre nás je rozhodujúce strieľať viac gólov," skonštatoval tréner "diablov" Jacques Lemaire. Jeho zverenci odpovedali na štyri súperove góly len raz v početnej prevahe z hokejky Iľju Kovaľčuka.

Výrazný podiel na výhre Nashvillu nad Chicagom mal David Legwand. Dvojka draftu z roku 1998 zvyšovala gólom vedenie "predátorov" na 2:1. K presnému zásahu pridal aj dve asistencie na prvý a tretí gól svojho tímu a so súčtom troch bodov ho vyhlásili za prvú hviezdu stretnutia. Kopecký si okrem presného zásahu pripísal aj tri strelecké pokusy, celkovo strávil na ľade 12:23 min. Marián Hossa odohral 18:20 min a okrem asistencie má v štatistikách aj 3 strely a 2 mínusové body. Domácim "predátorom" chýbal Švéd Patric Hornqvist, ktorého ešte v prvom zápase zranila strela spoluhráča Sheu Webera, no na ofenzívnej sile sa to neprejavilo.

V súboji Colorado - San Jose sa muselo rozhodnúť opäť až v nadstavenom čase. V ňom sa to podarilo hráčom Sharks, ktorí vyrovnali stav série na 2:2. V zápase chudobnom na góly padli oba v riadnom hracom čase pri početných výhodách. "Žraloci" využili hneď tú úvodnú a už v druhej minúte otvárali stav stretnutia. Colorado sa na svojho súpera dotiahlo v druhom dejstve, keď strelu Johna-Michaela Lilesa tečoval Paul Šťastný. "Boli by sme radi, keby to dnes pre nás dopadlo lepšie, ale myslím si, že do zápasu dal dnes každý všetko," podotkol na margo vystúpenia svojich spoluhráčov brankár Avalanche Craig Anderson.

Výsledky utorkových duelov 1. kola play-off bojov o Stanleyho pohár (hrá sa na 4 víťazstvá):

ZÁPADNÁ KONFERENCIA

Detroit - Phoenix 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) - stav série: 2:2

Góly: 36. Zetterberg (Kronwall, Rafalski), 56. Daciuk (Franzén, Lidström), 57. Zetterberg (Bertuzzi, Stuart). Vylúčení: 7:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 35:29, brankári: Howard - Bryzgalov. Diváci: 20 066.

Nashville - Chicago 4:1 (1:1, 2:0, 1:0) - stav série: 2:1, Tomáš Kopecký 1+0, Marián Hossa (obaja Chicago) 0+1

Góly: 13. Ward (Sullivan, Legwand), 24. Legwand (Sullivan, Klein), 30. S. Weber (Dumont, Legwand), 55. Erat (z tr. strieľania) - 18. KOPECKÝ (Versteeg, HOSSA). Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 35:27, brankári: Rinne - Niemi. Diváci: 16 075.

Colorado - San Jose 1:2 po predĺžení (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1) - stav série: 2:2

Góly: 24. P. Šťastný (Liles, Yip) - 2. Boyle (Clowe, Pavelski), 71. Pavelski (Murray, Clowe). Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 34:45, brankári: Anderson - Nabokov. Diváci: 18 007.

VÝCHODNÁ KONFERENCIA

Philadelphia - New Jersey 4:1 (0:1, 2:0, 2:0) - stav série: 3:1

Góly: 30. Carter (Briere, Timonen), 38. Briere (Coburn), 45. Carcilo (Carter, Pronger), 50. Carter (Pronger, Briere) - 13. Kovaľčuk (Parise, Rolston). Vylúčení: 8:8 na 2 min, navyše: Carcillo - Letourneau-Leblond, Clarkson všetci 10 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 28:31, brankári: Boucher - Brodeur. Diváci: 19 709.

Ottawa - Pittsburgh 4:7 (0:1, 3:5, 1:1) - stav série: 1:3

Góly: 28. Neil (Campoli, Kelly), 31. Alfredsson (Karlsson, Cullen), 34. Cullen (Spezza, Alfredsson), 48. Spezza (Karlsson, Cullen) - 12. Malkin (Gončar, Crosby), 24. Crosby (Kunitz, Gončar), 24. Cooke (Talbot), 27. Crosby (Gončar, Kunitz), 33. Talbot (Adams), 39. Kunitz (Crosby, Guerin), 53. J. Staal (Goligoski, Ponikarovskij). Vylúčení: 12:8 na 2 min, navyše: Neil, J. Ruutu, Carkner (všetci Ottawa) všetci 10 min, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:1. Strely na bránku: 30:42, brankári: Elliott (34. Leclaire) - Fleury. Diváci: 20 014.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kopecký strelil gól, Hossa asistoval, ale Chicago prehralo