Kližan smeruje v 22 rokoch do stovky rebríčka

Martin Kližan by sa podľa trénera Kučeru mal na konci roka pohybovať okolo stovky renkingu ATP, aby mohol začať novú sezónu v hlavnej súťaži grandslamového Australian Open.
Martin Kližan by sa podľa trénera Kučeru mal na konci roka pohybovať okolo stovky renkingu ATP, aby mohol začať novú sezónu v hlavnej súťaži grandslamového Australian Open. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|15. aug 2011 o 20:02

Forma talentovaného ľaváka na antuke ide hore, čo je sľubné pred zápasom s Ukrajinou. V Davisovom pohári bude prvý raz jednotkou slovenského tímu. Dovtedy ho v Taliansku čakajú ďalšie challengerové turnaje.

BRATISLAVA. Zatiaľ čo v dvojhre žien má slovenský tenis v prvej stovke svetového rebríčka tri hráčky (16. Cibulková, 23. Hantuchová, 68. Rybáriková), u mužov je v top 100 iba Karol Beck na 76. mieste. Ďalším by mohol byť už v tejto sezóne 22-ročný ľavák Martin Kližan. Po postupe do finále challengeru v San Marine skočil o devätnásť priečok na 119. miesto.

Pľuzgier ukončil finále

„Táto Kližkova sezóna je hore-dolu, pribrzďovali ho zranenia. Po Wimbledone sme kvalitne trénovali a výsledky prichádzajú,“ potešil sa tréner Karol Kučera.

S Kližanom sa dohodol na spolupráci vlani v septembri, keď bol na 193. mieste v ATP.

„Je to ako beh na dlhé trate. Martin sa zlepšil po mentálnej stránke, spoznával súperov i seba samého. Pokročil v taktickom myslení. Čo sa týka úderov, najviac sme robili na volejoch a stále sa trápime so servisom - tam vidím rezervy. Pri hre zozadu stačilo nastaviť detaily.“

Na antuke v San Marine Kližan zdolal Portugalčana Machada (82. v ATP), Nemca Phaua (137.) aj Francúza Gicquela (103.), ktorí boli v rebríčku pred ním. Vo finále s talianskym favoritom Staracem (63.) ho zastavil pľuzgier na ľavej nohe. Slovenský tenista za stavu 1:6, 0:3 zápas skrečoval.

Po aprílovom turnaji na antuke v Ríme je to Kližanovo druhé tohtoročné finále na challengeri, vlani v novembri vyhral na tvrdom povrchu v Bratislave svoj jediný turnaj na tejto úrovni.

Najviac mu sedí antuka

„Martinovi najviac sedí antuka, a tak sme sa rozhodli, že tohto roku odohrá prevažnú väčšinu turnajov na tomto povrchu,“ vysvetľoval tréner Kučera. Bývalý šiesty hráč ATP hrá ešte ligové súťaže v zahraničí a nemôže sa svojmu zverencovi venovať na plný úväzok. Na budúci týždeň už pocestuje za Kližanom do Talianska.

„Toto leto sme vypustili betónové turnaje, pred kvalifikáciou na US Open dostane prednosť antuka. Môže sa tak lepšie pripraviť aj na septembrové daviscupové stretnutie s Ukrajinou v Bratislave.“

Keďže Beck už niekoľko rokov nehrá za Slovensko v tímovej súťaži, práve Kližan bude o mesiac na antuke v Sibamac aréne prvý raz jednotkou v domácom družstve. Na jeho pleciach bude hlavná ťarcha barážového zápasu o záchranu v „druhej lige“ Davis Cupu proti silnej Ukrajine so Stachovským (42.) a Marčenkom (144.).
Druhým singlovým hráčom v slovenskom tíme bude Lukáš Lacko (156.), ktorý v januári vypadol z prvej stovky a odvtedy klesá.

Kučera: Chce to čas

Martin Kližan vyhral juniorku na grandslamovom turnaji Roland Garros 2006, ale ďalší posun talentovaného tenistu nebol vždy vzostupný. Víťazka dvojhry dievčat v tom istom roku na parížskej antuke Poľka Agnieska Radwanská je dnes na 12. mieste WTA.

„Martin má potenciál na prvú stovku, no potrebuje ešte čas,“ tvrdí tréner Kučera. „Keď ho porovnávam s Ryanom Harrisonom, ktorý je na 78. mieste ATP, náš tenista je lepší. Kližko vlani na challengeri v Bratislave mladého Američana zdolal. Záleží aj na podmienkach. Slovenskí hráči napredujú trochu pomalšie.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan smeruje v 22 rokoch do stovky rebríčka