Hrbatého čaká Južnyj, Hantuchovú Matteková

SITA|23. aug 2006 o 22:26

NEW YORK 23. augusta (SITA) - V New Yorku v stredu vyžrebovali dvojice 1. kola hlavnej súťaže dvojhry mužov i žien na tamojšom záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open (dotácia 18,585 USD, ...

NEW YORK 23. augusta (SITA) - V New Yorku v stredu vyžrebovali dvojice 1. kola hlavnej súťaže dvojhry mužov i žien na tamojšom záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open (dotácia 18,585 USD, tvrdý povrch). Slovenský tenista Dominik Hrbatý, 19. nasadený, sa stretne s Rusom Michailom Južným a v prípade postupu by naň čakal lepší z dvojice Nicolas Massú (Čile) - Davide Sanguinetti (Taliansko). Daniela Hantuchová ako nasadená sedemnástka bude vo Flushing Meadows hrať proti Američanke Bethanii Mattekovej, pričom už v 2. kole by pravdepodobne narazila na dvojnásobnú víťazku tohto podujatia Serenu Williamsovú, potom by jej hrozila šestnástka "pavúka" Ana Ivanovičová (Srbsko a Č. Hora) a v osemfinále Francúzka Amélie Mauresmová.

Hrbatý, ktorý bude na US Open v hlavnej súťaži dvojhry štartovať jubilejný desiatykrát, aktuálne figuruje na 22. priečke rebríčka Indesit ATP Tour Entry pre nasadzovanie. Vo Flushing Meadows sa raz dostal do štvrťfinále (2004) a okrem toho si zaknihoval dve účasti v osemfinále (2000 a vlani). Dvadsaťosemročný bratislavský rodák, držiteľ šiestich titulov z okruhu ATP, odohral s pravákom Južným (54. v počítačovom poradí, ale ešte v októbri 2005 to bolo 15. miesto) už 5 zápasov a vyhral jediný - ten úvodný v roku 2001 na antuke v Estorile. Naposledy si s 24-ročným moskovským rodákom, víťazom dvoch turnajov ATP Tour, skrížil raketu začiatkom tohto roka na tvrdom povrchu vo februárovom Dubaji a podľahol mu 5:7, 6:1, 4:6. Držiteľ Davisovho pohára 2002, ktorý v New Yorku trikrát uhral 3. kolo (2001, predvlani i minulý rok, pričom v ostatných dvoch prípadoch prehral v piatich setoch s Xavierom Malissom, respektíve Tomášom Berdychom), sa vtedy prepracoval do semifinále, ale medzičasom až osemkrát vypadol v 1. kole.

Hantuchová, ktorej momentálne patrí 18. priečka v poradí WTA Tour, sa do hlavnej súťaže dvojhry na štvrtom grandslamovom turnaji sezóny zapojí šiestykrát. Lokálnym maximom 23-ročnej bývalej svetovej päťky je štvrťfinále z roku 2002. Podľahla v ňom vtedy domácej Serene Williamsovej (2:6, 2:6), ktorá dokráčala aj za celkovým triumfom a teraz je črtajúcou sa súperkou slovenskej hráčky v 2. kole. Minulý rok Hantuchová zostal v 3. kole na rakete Sereninej sestry Venus (3:6, 3:6). S 21-ročnou rochesterskou rodáčkou Mattekovou (108. na rebríčku WTA Tour, dosiaľ najlepšie 101. miesto v máji 2006) sa ešte nestretla. Držiteľka troch titulov z úrovne ITF a kvalitná deblistka (38. v počítačovom poradí štvorhry) sa vo Flushing Meadows už päťkrát márne pokúšala prejsť cez úvodné kolo hlavnej súťaže dvojhry, pričom v roku 2002 dostala od Jennifer Capriatiovej dvoch "kanárikov". Štvrťfinálová účasť v Los Angeles začiatkom augusta (prehra s neskoršou víťazkou Jelenou Dementievovou 6:4, 1:6, 1:6) však svedčí o solídnej súčasnej forme.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hrbatého čaká Južnyj, Hantuchovú Matteková