Po tréningu na pláž, žiadny stres. Bývalý juniorský reprezentant hrá v Austrálii

Samuel Ivanič v drese Sydney Ice Dogs.

Po tréningu na pláž, žiadny stres. Bývalý juniorský reprezentant hrá v Austrálii

Samuel Ivanič v drese Sydney Ice Dogs. (Zdroj: Súkr. archív SI)
Samuel Ivanič v drese Sydney Ice Dogs.
Samuel Ivanič v drese Sydney Ice Dogs. (Zdroj: Súkr. archív SI)
Šimon Čop|7. sep 2023 o 07:00

Rozhovor so Samuelom Ivaničom.

Vlani bola jeho zima v znamení dvoch metrov snehu a večnej tmy. Tento rok ju vymenil za exotiku, celoročné nosenie šortiek, pláže a cestovanie.

SAMUEL IVANIČ bol jediný Slovák, ktorý v roku 2023 pôsobil v Austrálskej hokejovej lige (AIHL). K angažmánu v Sydney sa dostal náhodou - v obchode naďabil na tamojšieho trénera, slovo dalo slovo a urastený obranca posilnil defenzívu tamojších Ice Dogs.

Bývalý juniorský reprezentant si zmenu nevie vynachváliť. Hoci Austrália nepatrí medzi hokejové krajiny, sám bol prekvapený, aké vynikajúce hokejové zázemie a akých zanietených fanúšikov tam našiel.

V roku 2023 ste boli jediný slovenský hokejista v austrálskej hokejovej lige (AIHL). Ako ste sa k angažmánu v Austrálii dostali?

S priateľkou sme o Austrálii rozmýšľali už dlhšiu dobu, keďže ona tam má rodinu a zázemie. Do Austrálie som prišiel s cieľom oddýchnuť si, načerpať novú energiu a skúsenosti. Hokej si ma našiel prirodzene. Keďže v celom Sydney je iba jeden hokejový obchod, tak som bol zvedavý, čo ponúka a išiel som sa tam pozrieť. Úplnou náhodou sa tam nachádzal tréner tímu Ice Dogs, ktorý sa so mnou dal do reči. Po našom rozhovore sa ma opýtal, či by som mal záujem prísť na tréning, a tak sa to začalo.

Austrálska liga nepatrí vo svetovom meradle medzi populárne. Bolo ľahké získať angažmán v nej?

Pre mňa to problém nebol, keďže po našom rozhovore ma pozval tréner na tréning. Väčšina hráčov však absolvovala aj skúšku, na ktorej bolo viac ako osemdesiat chlapcov a navyše sa ozvalo ešte okolo šesťdesiat ďalších hráčov zo Severnej Ameriky a Európy, ktorí by si tiež chceli prísť vyskúšať austrálsky hokej a predĺžiť si sezónu, keďže tu sa hrá od apríla do augusta.

Samuel Ivanič (vpravo) v drese Sydney Ice Dogs.
Samuel Ivanič (vpravo) v drese Sydney Ice Dogs. (Zdroj: Súkr. archív SI)

K čomu by ste prirovnali úroveň tamojšej súťaže?

Je to mix severoamerického a európskeho hokeja. Dominujú tu hlavne zahraniční hráči, ktorí spolu s najlepšími austrálskymi hráčmi udávajú tempo ligy. Prirovnal by som ju ku kvalite nižších európskych líg.

V minulých sezónach ste pôsobili vo švédskej HockeyEttan. Plánujete sa tam vrátiť alebo chcete zostať v Austrálii natrvalo?

Dostal som viacero ponúk vrátane Austrálie, Ameriky a Švédska, stále ešte len zvažujem, ktorá alternatíva by bola pre nás najvhodnejšia. Momentálne som vo fáze rozhodovania, ale viac rozmýšľam nad profesijnou zmenou a nad tým, že by som si hokej nechal skôr ako bokovku.   

Dá sa v Austrálii hokejom uživiť?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Po tréningu na pláž, žiadny stres. Bývalý juniorský reprezentant hrá v Austrálii