V Amerike chodia ľudia na hokej ako do kina. Mucha sa vrátil na Slovensko a chce reprezentovať

Miroslav Mucha.

V Amerike chodia ľudia na hokej ako do kina. Mucha sa vrátil na Slovensko a chce reprezentovať

Miroslav Mucha. (Autor: TASR)
Miroslav Mucha.
Miroslav Mucha. (Autor: TASR)
Samuel Grega|2. nov 2023 o 08:30

Hokejový útočník vystriedal univerzitu za najvyššiu slovenskú súťaž.

Po deviatich rokoch v Amerike sa vrátil domov. Rodák z Bytče MIROSLAV MUCHA v zámorí absolvoval vysokú školu a hral za päť rôznych klubov. Na prestížnej Michigan State University bol dokonca kapitán tímu.

Pred začiatkom sezóny 2023/24 zamieril do českého Liberca, ale tam veľa priestoru nedostával. Pravý krídelník je momentálne na hosťovaní vo Zvolene, kde sa mu darí, po siedmich zápasoch má na konte osem bodov.

Dvadsaťšesťročný Mucha v rozhovore prezradil, aký je rozdiel medzi USA a Slovenskom aj to, či sníva o návrate do reprezentácie.

Máte za sebou prvé zápasy za Zvolen. Ako ich hodnotíte?

Zatiaľ to hodnotím veľmi pozitívne, chalani ma privítali veľmi dobre, to mi pomohlo udomácniť sa rýchlejšie a cítiť sa tu komfortne. Myslím si, že máme veľmi dobrý káder, je to zábava byť v tíme, ktorý má takú víťaznú mentalitu.  

V rozhovore sa dozviete:

  • prečo odohral v Liberci len štyri zápasy?
  • aký je to pocit hrať po deviatich rokoch doma?
  • akí sú fanúšikovia v Amerike?
  • vie si predstaviť návrat do USA?
  • aké to bolo hrať hokej a zároveň študovať?
  • vidí šance zahrať si za reprezentáciu?

Sezónu ste začali v Liberci, ale v štyroch zápasoch ste odkorčuľovali menej ako tridsať minút. Prečo ste nedostali viac priestoru?

Mali sme tam veľa legionárov. Bol tam veľký pretlak, šancu dostali hráči, ktorí mali v tej lige väčšie skúsenosti. Priestoru neprišlo veľa, čo je škoda, ale ja som rád za šancu tu vo Zvolene, kde sa budem snažiť ukázať svoje kvality. Myslím si, že slovenská extraliga je v rastúcom tempe, kvalita ligy sa zvyšuje, čo je dobré aj pre rozvoj slovenských hráčov. 

Ako sa rodilo rozhodnutie prísť do Zvolena?

Tým, že som predtým nehrával profesionálny hokej, ale pôsobil som v univerzitnej NCAA, vedel som, že potrebujem veľa hrať v pro hokeji. Štýl európskeho hokeja je trochu iný. Na to, aby som napredoval a mal šancu dostať sa do reprezentácie, potreboval som predovšetkým veľa hrať. Keďže čas v Liberci bol obmedzený, vzájomne sme sa dohodli, že pre mňa bude lepšie ísť na hosťovanie a poriadne si zahrať v nejakom slovenskom klube. Som veľmi rád, že to je Zvolen, ktorý má najvyššie ambície, čo je pre hráča vždy najlepšia atmosféra, v ktorej chce hrať. Za túto príležitosť som veľmi vďačný.

Andrej Hatala (Nové Zámky) a Miroslav Mucha (Zvolen).
Andrej Hatala (Nové Zámky) a Miroslav Mucha (Zvolen). (Autor: TASR)

Vo Zvolene ste len na hosťovaní, ako hodnotíte toto prostredie?

Doteraz som vždy hral s chalanmi v mojom veku. Tu vo Zvolene sú skúsení hráči ako Viedenský, Zuzin či Kubka. Majú už čosi odohrané. Je príjemné, keď vám starší hráči vedia predať skúsenosti a poradiť v určitých momentoch v zápasoch. Či už je to postavenie hráča alebo nejaké detaily, ktoré vás vedia posunúť ďalej. To bola asi hlavná zmena oproti Amerike. Za posledných päť rokov som popri hokeji aj študoval, teraz je toho času viac. Tiež je dôležité využiť ho múdro, na zdokonalenie sa v iných činnostiach. Študoval som financie a ekonomiku, teraz si môžem prečítať viac o týchto veciach, ktoré ma zaujímajú.

Predtým ste boli deväť rokov v USA. Aká veľká zmena to bola, keď ste sa vrátili na Slovensko? Aký je to pocit?

Je to super, najmä atmosféra na štadiónoch. V USA som zažil skvelé chvíle, či už na vypredanom štadióne Detroitu Red Wings alebo na univerzite, kde študenti vytvorili dobrú atmosféru, ale povedal by som, že ľudia v Amerike tie zápasy až tak neprežívajú. Skôr si prídu na zápas posedieť, dať si kolu a hamburger a je to viac rodinné stretnutie. Chodia tam ako keby šli do kina. V európskych ligách sa mi veľmi páči, ako fungujú fankluby, vnesú na štadión atmosféru a najmä zážitok, či už pre hráčov, ale aj pre ďalších divákov. Sú to pozitívne veci aj pre hráča, ktorého to naštartuje cez ten zápas. Vidí, že to ľudí baví a chce ešte viac pomôcť tímu k výhre, čo fanúšikovia vždy ocenia.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»V Amerike chodia ľudia na hokej ako do kina. Mucha sa vrátil na Slovensko a chce reprezentovať