Takmer sa na nich už zabudlo. Títo známi futbalisti ešte stále hrajú

Zľava Nani, Santi Cazorla a Šindži Kagawa.
Zľava Nani, Santi Cazorla a Šindži Kagawa. (Autor: TASR/AP)
Denis Sopko|2. mar 2024 o 10:30

Vidal, Nani, Kagawa či Hulk zanechali vo futbalovom svete značnú stopu.

BRATISLAVA. Máloktorí futbalisti dokážu aj po tridsiatke odohrať plných 90 minút na vysokej úrovni. Hráči zvyčajne končia okolo 35-ky.

Mnohých zastaví zranenie, iných rodinné záležitosti, stále je však pre viacero z nich nesmierne náročné ukončiť kariéru.

Množstvo kvalitných futbalistov si predlžuje kariéry v exotických lokalitách alebo v menších súťažiach, aby si posledné roky užili a robili to, čo ich celý život napĺňalo.

Cristiano Ronaldo odišiel do Saudskej Arábie a vo veku 39 rokov stále strieľa góly a prekonáva rekordy v tamojšom klube Al-Nassr.

Portugalčan vo svojom 1000. klubovom zápase skóroval proti Al-Feihe v osemfinále ázijskej Ligy majstrov a stále mu strelecky darí.

VIDEO: Cristiano Ronaldo a jeho gól v 1000. klubovom zápase

Lionel Messi taktiež odišiel odovzdávať svoje skúsenosti, no nie do Ázie, ale do Severnej Ameriky. Víťaz MS vo futbale 2022 hrá vo veku 36 rokov za klub Inter Miami v MLS, kde je jeho kľúčovou postavou.

Popri týchto hrajúcich legendách sú tu aj takí, ktorí boli v minulosti stabilnými hráčmi v najvyšších ligách, no dnes si obliekajú dresy menej známych klubov. Veľa fanúšikov netuší, že tieto známe mená ešte stále aktívne hrajú.

Meno

Klub

Súťaž

Vek

Amazonas (Brazília)

Seria C

36

Vágner Love

Atlético Goianiense (Brazília)

Seria B

39

Lukas Podolski

Górnik Zabrze (Poľsko)

Ekstraklasa

38

Milan Baroš

FK Vigantice (Česko)

Zlínský kraj 1.A trieda

42

Nani

Adana Demirspor (Turecko)

Super Lig

37

Ragnar Klavan

JK Tallinna Kalev (Estónsko)

Meistriliiga

38

Shinji Kagawa

Cerezo Osaka (Japonsko)

J1 League

34

Arturo Vidal

Colo-Colo (Čile)

Primera Division

36

Roque Santa Cruz

Libertad (Paraguaj)

Primera Division

42

Salomon Kalou

Arta-Solar 7 (Džibutsko)

Division 1

38

Santi Cazorla

Real Oviedo (Španielsko)

Segunda División

39

Hulk

Atletico-MG (Brazília)

Seria A

37

Andrés Iniesta

Emirates Club (SAE)

Liga Perzského zálivu

39

Jô (Amazonas)

Zľava brazílski futbalisti Paulinho, Maicon a Jô.
Zľava brazílski futbalisti Paulinho, Maicon a Jô. (Autor: SITA/AP)

Počas rokov 2003 až 2005 hral Jô v brazílskom Corinthians, kde ukázal svoje kvality a v 18-tich rokoch sa pridal k CSKA Moskva. Jeho úspešný pobyt v Rusku mu otvoril dvere do Manchestru City v roku 2008.

Avšak od tej doby bol úplne zabudnutý v anglickom veľkoklube a následnom hosťovaní v Evertone. V Európe sa neudržal a odišiel späť do Južnej Ameriky.

Odvtedy zažil veľa úspechov s tímami ako Internacional, Atlético Mineiro a Corinthians v Brazílii. Keď ho Corinthians v roku 2022 prepustil, mnohí predpokladali, že ukončí kariéru.

Napriek tomu vo veku 36 rokov stále pokračuje v domovskej Brazílii.

Jô sa v roku 2024 presunul do brazílskej druhej ligy k tímu Amazonas, kde sa už pomaly lúči s profesionálnou kariérou.

Vágner Love (Atlético Goianiense)

Vágner Love v drese CSKA Moskva.
Vágner Love v drese CSKA Moskva. (Autor: TASR/AP)

Vágner Love je definícia pojmu "ulice nikdy nezabudnú". Mnohí si ho pamätajú pre jeho výstredné účesy alebo magické schopnosti s loptou.

Brazílsky hráč je víťaz Európskej ligy, Copa América a niekoľkonásobný šampión Ruskej najvyššej súťaže.

Veľkú časť kariéry strávil v Moskve v drese CSKA. V roku 2005 sa stal najmladším hráčom, ktorý skóroval vo finále Pohára UEFA.

Po odchode z klubu v roku 2013 si mnohí mysleli, že už o ňom viac nebude počuť. V Európe však ešte dosiahol niekoľko úspechov v kluboch AS Monaco a Besiktas Istanbul.

Viacero úspechov však dosiahol aj v Brazílii. V roku 2023 opustil Sport Club do Recife vo veku 38 rokov, ale stále cítil, že ešte má čo odovzdať.

V tejto sezóne sa pripojil k tímu Atletico Goianiense, kde sa mu stále darí a strieľa góly ako za mlada.

Lukas Podolski (Gornik Zabrze)

Lukas Podolski v drese Nemecka.
Lukas Podolski v drese Nemecka. (Autor: SITA/AP)

Majster sveta z roku 2014 si v súčasnosti oblieka dres poľského klubu Gornik Zabrze, kde mu spoločnosť robia aj dvaja slovenskí háči Adrián Kaprálik a Boris Sekulič.

Práve jeho spolupráca s Kaprálikom priniesla už o niekoľko gólov. Podolski naposledy prihral Kaprálikovi na dva zásahy v dvoch zápasoch za sebou.

Podolski sa narodil v Poľsku a mohol si vybrať, ktorú krajinu bude reprezentovať, pretože jeho otec pochádza z Nemecka.

V roku 2003 ho tréner poľského národného tímu odmietol, a tak si vybral Nemecko.

VIDEO: Spolupráca Lukas Podolski - Adrián Kaprálik v Górniku Zabrze

Zúčastnil sa na troch MS a štyroch EURO, a turnaj v roku 2016 bol jeho posledný za nemecké národné mužstvo.

Na klubovej úrovni začínal v 1. FC Kolín, s ktorým v sezóne 2004/2005 postúpil do Bundesligy. Neskôr prestúpil do Bayernu Mníchov s ktorým sa rovnako tešil z majstrovského triumfu a aj z víťazstva v pohári.

Od roku 2012 bol hráčom anglického Arsenal FC, s ktorým ovládol FA Cup a Community Shield. Po troch rokoch strávených v severnom Londýne sa presunul do Galatasarayu.

Po dvojročnom pôsobení v Turecku bolo o Podolskom už len zriedka počuť. V súčasnosti pôsobí v poľskom Górniku Zabrze a nie je prekvapením, že stále strieľa góly.

Milan Baroš (FK Vigantice)

Milan Baroš (vľavo) v drese Česka v roku 2006.
Milan Baroš (vľavo) v drese Česka v roku 2006. (Autor: TASR/AP)

Milan Baroš. Pri spomienke na toto meno si všetci futbaloví priaznivci hneď spomenú na skvelú púť českej reprezentácie na EURO 2004.

Česi to dotiahli až do semifinále, kde prehrali s Grékmi, neskoršími šampiónmi, po zlatom góle v 106. minúte. Baroš sa stal najlepším strelcom turnaja s 5 gólmi a získal Zlatú kopačku.

Ďalší míľnik dosiahol v drese Liverpool FC, s ktorým sa stal víťazom Ligy majstrov v roku 2005. Vo finále zdolali AC Miláno po penaltách, pričom v zápase prehrávali už 0:3.

V Anglicku si užil úspešnú kariéru. Po odchode z Liverpoolu v roku 2005 bývalý útočník krátko pôsobil v Aston Villa a Lyone a medzitým si vyskúšal aj hosťovanie v Portsmouthe.

Po skončení pôsobenia vo Francúzsku sa Baroš už len zriedkakedy objavil v akcii. Pred návratom do Česka pôsobil niekoľko rokov v Turecku.

Po odchode z Baníka Ostrava v roku 2020 vo veku 38 rokov si mnohí mysleli, že to zabalí, ale on stále pokračuje! Vo veku 42 rokov je Baroš stále pri sile, hrá za moravský klub FK Vigantice, teda obec, v ktorej vyrastal. Vigantice pôsobia v I. A triede skupina A Zlínskeho kraja.

Nani (Adana Demirspor)

Portugalský futbalista Nani.
Portugalský futbalista Nani. (Autor: TASR/AP)

Portugalský krídelník Nani za posledných 8 rokov vystriedal 9 klubov a momentálne si oblieka dres tureckého Adana Demirspor. Najväčšie úspechy získal s Manchestrom United, kde pôsobil v rokoch 2007 až 2015.

Vyhral Ligu majstrov, majstrovstvá sveta klubov, 4x ovládol Premier League, 2x FA Cup a 4x Community Shield.

Tomuto klubu odovzdal všetko, čo mohol, ukázal, aký je kvalitný a hlavne strieľal góly. Dokonca predviedol aj takýto bizarný zásah proti Tottenhamu v roku 2010.

VIDEO: Nani a jeho bizarný gól v drese Manchestru United

Po úspešnej kariére v anglickom veľkoklube sa vrátil späť do Sportingu Lisabon, kde sa ohrial len jednu sezónu a stal sa z neho „futbalový cestovateľ“.

Je prekvapujúce, že vo veku 37 rokov stále pokračuje. Šikovný krídelník si nikdy nenašiel stabilný domov, odkedy sa skončilo jeho úspešné obdobie v tíme United.

Na reprezentačnej úrovni sa mu s Portugalskom podarilo získať titul európskeho šampióna v roku 2016.

Ragnar Klavan (JK Tallinna Kalev)

Po úspešnom pôsobení v Nemecku v FC Augsburg mnohých fanúšikov prekvapilo, že Jürgen Klopp podpísal zmluvu s obrancom Ragnarom Klavanom.

Estónsky internacionál bol vo futbalovom svete stále veľmi neznámou postavou napriek tomu, že v tom čase bol uznávaný hráč.

Do tímu ho priviedli po tom, čo Reds predali Kola Tourého a Martina Škrtela a ďalší trpeli zraneniami.

Obranca strávil na Anfielde len dva roky, no stal sa prvým estónskym hráčom, ktorý skóroval v zápase Premier League, 1. januára 2018 gólom zabezpečil víťazstvo 2:1 proti Burnley.

Po dvoch rokoch prestúpil do Cagliari v Serie A. To bolo naposledy, čo väčšina fanúšikov počula meno Klavan, ale verte či nie, stále pokračuje.

Vo veku 38 rokov je obranca späť v rodnej krajine a hrá za prvoligový JK Tallinna Kalev.

Šindži Kagawa (Cerezo Osaka)

Šindži Kagawa v drese Manchestru United.
Šindži Kagawa v drese Manchestru United. (Autor: SITA/AP)

Japonský ofenzívny záložník odohral za národné mužstvo 97 zápasov a v roku 2011 s ním ovládol Ázijský pohár. Zúčastnil sa aj na olympijských hrách v roku 2008 a dvakrát bol účastníkom majstrovstiev sveta.

Na klubovej úrovni hrával za Borussiu Dortmund, s ktorou sa stal nemeckým šampiónom v sezónach 2010/2011 a 2011/2012. Následne prestúpil do Manchestru United, aby aj s nimi získal majstrovskú trofej.

Po dvoch rokoch na Old Trafford sa vrátil do Nemecka, do bývalého klubu Dortmundu, ale už sa mu nedarilo ako predtým.

Odvtedy sa v Európe vôbec nepresadil. Pôsobenia v kluboch ako Real Zaragoza a PAOK boli neúspešné.

Teraz, vo veku 34 rokov, sa vrátil do Japonska, kde hrá za svoj materský klub Cerezo Osaka. Zdá sa, že sa už konečne usadil.

Arturo Vidal (Colo-Colo)

Arturo Vidal na koni v rámci uvítacieho podujatia na štadióne Monumental v Santiagu pri návrate do tímu Colo Colo.
Arturo Vidal na koni v rámci uvítacieho podujatia na štadióne Monumental v Santiagu pri návrate do tímu Colo Colo. (Autor: TASR/AP)

Jeho nekompromisný prístup v strede poľa sa dostal pod kožu mnohým hráčom v čase, keď bol na vrchole síl.

Arturo Vidal sa preslávil počas pôsobenia v Bayeri Leverkusen a potom sa počas pôsobenia v Juventuse etabloval ako jeden z najlepších defenzívnych stredopoliarov v Európe.

Počas európskej kariéry pôsobil v Bayerne Mníchov, FC Barcelona a v Interi Miláno, s ktorými získal viacero trofejí.

V roku 2022 s ním Inter vzájomne rozviazal zmluvu. Keď sa jeho kariéra ocitla na rázcestí, vyzeralo to, že vo veku 34 rokov ukončí kariéru.

VIDEO: Arturo Vidal a jeho extravagantný príchod na štadión

Pred krátkym pôsobením v Athleticu Paranaense však naňho stavilo brazílske Flamengo.

Teraz, vo veku 36 rokov, sa Vidal pripojil k tímu Colo-Colo v rodnom Čile, kde zažil jedno z najbizarnejších predstavení fanúšikom.

Roque Santa Cruz (Libertad)

Roque Santa Cruz (vľavo) v drese Paraguaja.
Roque Santa Cruz (vľavo) v drese Paraguaja. (Autor: SITA/AP)

Paraguajský útočník mal veľmi úspešnú európsku kariéru. Začínal v Bayerne Mníchov, s ktorým sa stal víťazom Ligy majstrov, päťkrát ovládol nemeckú Bundesligu a dvakrát DFB Pokal.

Po skvelom pôsobení v Nemecku prestúpil do Manchestru City, kde v roku 2011 získal FA Cup. A to bola jeho posledná trofej v Európe. Od roku 2016 po odchode z Málagy sa o tomto hráčovi často nehovorilo.

Nepodarilo sa mu usadiť v žiadnom inom klube. Paraguajčan sa však v skutočnosti presadil v rodnej krajine a stále pokračuje.

Vo veku 42 rokov je Santa Cruz v drese Libertadu stále efektívny ako predtým.

Do klubu prišiel v roku 2022 po úspešnom pôsobení v paraguajskom klube Club Olimpia, kde v 159 zápasoch strelil 67 gólov.

Salomon Kalou (Arta/Solar7)

Salomon Kalou v drese Hertha Berlín.
Salomon Kalou v drese Hertha Berlín. (Autor: TASR/AP)

Hráč Pobrežia Slonoviny sa v roku 2015 tešil zo zisku Afrického národného pohára. Salomon Kalou bol počas svojho pôsobenia na Stamford Bridge v Chelsea skutočným miláčikom fanúšikov.

Hral hlavnú úlohu pri zisku titulu v Premier League v sezóne 2009/10 a bol tiež kľúčovou postavou pri triumfe v Lige majstrov v Mníchove v roku 2012.

Po odchode z klubu v roku 2012 pôsobil vo Francúzsku a v Nemecku v Lille, respektíve v Herthe Berlín.

Hoci mnohí predpokladali, že po pôsobení v Berlíne skončí s futbalom, Kalou strávil rok v Brazílii v tíme Botafogo.

Teraz, vo veku 38 rokov, stále hráva futbal za džibutský klub Arta/Solar7 po tom, čo sa k nemu pripojil v roku 2022.

Santi Cazorla (Real Oviedo)

Santi Cazorla v drese Villarreal CF.
Santi Cazorla v drese Villarreal CF. (Autor: TASR/AP)

Santi Cazorla sa zapíše do histórie ako jeden z najlepších španielskych hráčov, ktorí kedy hrali v Premier League.

Z hľadiska talentu bol tento malý záložník senzáciou s neuveriteľnými technickými schopnosťami a patrí do veľmi exkluzívnej skupiny hráčov najvyššej súťaže, ktorí si v jednom zápase pripísali štyri asistencie.

So španielskym národným mužstvom získal v roku 2012 titul európskeho šampióna.

Zranenia mu zabránili v tom, aby mal žiarivejšiu kariéru. Cazorla v roku 2018 opustil Arsenal a prestúpil do tímu La Ligy Villarreal, v Španielsku strávil dva roky a potom prestúpil do Al Sadd.

Stredopoliar odišiel z Blízkeho východu vo veku 38 rokov, aby svoje posledné roky kariéry odohral za svoj rodný klub Real Oviedo.

Hulk (Atletico - MG)

Hulk (vľavo).
Hulk (vľavo). (Autor: X/CBS Sports Golazo)

Hulk je spájaný najmä s portugalským klubom FC Porto, s ktorým získal štyri majstrovské tituly a podarilo sa mu zvíťaziť aj v Európskej Lige UEFA.

Neskôr v roku 2012 prestúpil do Zenitu Petrohrad, s ktorým sa rovnako tešil z majstrovského titulu. Po štvorročnom pôsobení v klube, jeho kroky smerovali do Číny, kde zvádzal súboje aj proti Marekovi Hamšíkovi.

S Brazíliou sa počas svojej reprezentačnej kariéry raz prebojoval na majstrovstvá sveta, kde v domácom prostredí obsadili neslávne 4. miesto.

Brazílsky futbalista aj v 37 rokoch predvádza neuveriteľné výkony. Od roku 2021 pôsobí v prvoligovom klube Atletico Mineiro, kde doteraz nastrieľal 99 gólov.

Andrés Iniesta (Emirates Club)

Andrés Iniesta a Lionel Messi spoločne ešte v drese FC Barcelona
Andrés Iniesta a Lionel Messi spoločne ešte v drese FC Barcelona (Autor: TASR/AP)

Katalánska superhviezda je v rodnej krajine ikonou. Svoje národné mužstvo priviedol k dvom titulom majstra Európy v rade (2008 a 2012).

Španielsko doviedol k titulu majstra sveta v Juhoafrickej republike, kde strelil svoj najcennejší gól za reprezentáciu. UEFA ho v roku 2012 ocenila titulom pre najlepšieho hráča Európy.

VIDEO: Andrés Iniesta a jeho rozhodujúci gól vo finále MS vo finále 2010

Španielsky stredopoliar svoju celú profesionálnu kariéru odohral v katalánskom veľkoklube FC Barcelona. Kapitán Blaugranas bol pri všetkých dôležitých tituloch a za tento slávny klub odohral 442 zápasov.

V sezóne 2014/2015 sa tešil z treble, keď dokázal vyhrať Ligu majstrov, La Ligu a rovnako aj Copa Del Rey.

Štvornásobný víťaz Ligy Majstrov sa rozhodol v roku 2018, v slzách opustiť FC Barcelona a prestúpiť do Japonska kde s tímom Vissel Kobe získal majstrovský titul.

Momentálne, v 39-tich rokoch, ešte pôsobí v Spojených arabských emirátoch v klube Emirates Club.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Takmer sa na nich už zabudlo. Títo známi futbalisti ešte stále hrajú