Jednu vlajku slovenskému fanklubu nepovolili. Bol na ňom citlivo vnímaný symbol

Vlajka s podobizňou Jána Popluhára na štadióne v Düsseldorfe.
Vlajka s podobizňou Jána Popluhára na štadióne v Düsseldorfe. (Autor: TASR )
Titanilla Bőd|24. jún 2024 o 11:43

Proces schvaľovania trvá aj dva mesiace.

MAINZ. Futbal bez fanúšikov by nemal zmysel a k fanúšikovskej kultúre neodmysliteľne patria aj vlajky či rôzne „choreá“, ktoré ešte umocňujú atmosféru.

Počas veľkých turnajov však aj tie podliehajú určitým pravidlám.

Pri vstupoch na štadión v Düsseldorfe, kde hrala slovenská reprezentácia svoj druhý zápas na EURO 2024, bol vylepený aj oznam so schválenými nadrozmernými vlajkami a choreo prvkami u oboch tímov.

Na papieri boli zobrazené jednotlivé povolené vlajky. Jediná, ktorá nebola povolená, bola preškrtnutá červeným nápisom Rejected (Odmietnuté).

V článku sa dočítate:

  • Ako prebieha proces schvaľovania nadrozmerných vlajok?
  • Aký nápad zmarila povinnosť mať špeciálny certifikát?
  • Aké špeciálne vlajky dal vyrobiť fanklub na tento turnaj?
  • Prečo jednu staršiu vlajku nepustili na štadión?
  • Aký hudobný nástroj musel fanúšik odovzdať do depozitu?
  • Aký politický odkaz sa dostal do hľadiska?

Obrí šál sa nekonal

Návštevný a prevádzkový poriadok štadiónov obsahuje aj zoznam nepovolených predmetov.

„Je tam jasne stanovené, aké predmety sa môžu a nemôžu nosiť na štadión. Nesmú sa nosiť zbrane, uzavreté fľaše, tyče, pyrotechnika…

Vlajky v rozmere 2 x 1,5 metra sú povolené bez obmedzení,“ uviedol pre Sportnet Marek Majerčák, koordinátor styku s fanúšikmi Slovenského futbalového zväzu.

Ostatné aktivity musia fanúšikovia koordinovať s UEFA. „Oficiálny fanklub slovenskej reprezentácie už pravidelne cestuje na zápasy. Táto skupina nadšencov nosí so sebou bubon, sektorovú vlajku 10 x 10 metrov a rôzne vlajky a bannery. Pred turnajom sa to muselo nahlásiť UEFA,“ vysvetľoval Majerčák.

Proces nahlasovania sa začal už koncom apríla, ale samotná príprava vlajok sa začína už pol roka pred turnajom.

Pri vlajkách sa dbá nielen na to, aby neobsahovali zakázané symboly alebo odkazy, ale každá z nich musí mať aj certifikát nehorľavosti. Ten dodá výrobca.

„V Nemecku boli veľmi striktní a sledovali to. Vo Francúzsku to od nás nechceli,“ doplnil Majerčák.

Práve táto podmienka napokon zastavila realizáciu nápadu marketingového oddelenia zväzu, ktoré prišlo s myšlienkou obrieho štrikovaného šálu. Takýto šál by však nemal certifikát nehorľavosti.

Slovenské a výnimočné

Fanklub slovenskej reprezentácie dal niektoré vlajky vyrobiť špeciálne na tento turnaj. Štyri z nich zobrazujú podobizeň slovenských futbalových velikánov: Ivana Chodáka, Ladislava Kubalu, Jána Popluhára a Jozefa Vengloša.

„Všetci z nich sú nejakým spôsobom spätí aj s našim fanklubom. Ide o osobnosti, ktoré sú známe aj vo svete. Kubala bol svojho času hráč ako v súčasnosti Messi, kým Vengloša každý pozná ako prvého zahraničného trénera v najvyššej anglickej súťaži,“ uviedol Roman Táborský, vedúci fanklubu.

Na ďalších vlajkách sú zobrazené výnimočné slovenské miesta, napríklad Piešťany. Pod známou sochou barlolamača figuruje aj nápis „Surge et ambula“, teda „Vstaň a choď“ v latinčine.

Ďalšie vlajky obsahujú tradičné čičmianske a iné ľudové motívy.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Jednu vlajku slovenskému fanklubu nepovolili. Bol na ňom citlivo vnímaný symbol