Kováčik sa bráni: Nie je to tak, že vyberiem trénera a všetci zdvihnú ruky

Ján Kováčik.
Ján Kováčik. (Autor: TASR - Pavol Zachar)
Miloslav Šebela|16. jún 2022 o 18:05

Futbalovú reprezentáciu povedie tréner zo zahraničia.

BRATISLAVA. Slovenský futbal prechádza náročným obdobím. Po tom, čo v národnom tíme skončili lídri ako Marek Hamšík a Martin Škrtel, podáva mužstvo nepresvedčivé výkony v príprave aj v Lige národov.

Na lavičke tímu preto skončil tréner Štefan Tarkovič. Kritika však smerovala aj na vedenie Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Prezident SFZ Ján Kováčik vo štvrtok monotónnym hlasom reagoval na otázky novinárov o dovolaní trénera, hľadaní nového aj na prípadné zmeny v procese výberu Tarkovičovho nástupcu.

Všetci sa vyjadrujú, keď je problém

„Všetci, ktorí majú pocit, že by to mohli robiť lepšie, mali možnosť sa uchádzať vo voľbách do orgánov Slovenského futbalového zväzu.

Nik z tých, ktorí dnes kritizujú, okrem pána Muchu, nemal ani takýto pokus,“ vravel Kováčik na otázky, či by proces výberu reprezentačného trénera nemal prejsť zmenou. 

Trénera vyberá Výkonný výbor SFZ. Vlani v decembri jednohlasne potvrdili Tarkoviča v pozícii trénera, hoci mal za sebou neúspešné vystúpenie na majstrovstvách Európy aj neúspešnú kvalifikáciu o MS 2022.

V júni po prehre s Kazachstanom v Trnave 0:1 ho Výkonný výbor jednohlasne odvolal. 

„Určite proces výberu nebudeme meniť. Návrh trénera môže robiť akýkoľvek iný člen Výkonného výboru. Akákoľvek iná osobnosť. Bohužiaľ v minulosti nikto s takýmto návrhom neprišiel.

Všetci sa vyjadrujú po tom, čo vznikne nejaký problém. A vôbec to nie je tak, ako to veľakrát prezentujete, že ja vyberám, ja prídem a Výkonný výbor zdvihne ruky. Tak to vôbec nefunguje,“ obhajoval sa Kováčik. 

Druhá zmluva pre Tarkoviča bola chyba

Tarkovič bol pri národnom tíme od jesene 2020, kedy nahradil Pavla Hapala.

Jeho pôsobenie pri tíme bolo neúspešné. Na európskom šampionáte Slováci herne úplne vybuchli, hrali staromódny futbal a odohrali aj neúspešnú kvalifikáciu o MS 2022. 

„Určite neľutujem, keď sme Štefana angažovali ako trénera prvýkrát. Môžem priznať, že nová zmluva, ktorú sme mu ponúkli v decembri, bola do istej miery chyba. Nikdy som sa neschovával pred realitou, vždy som vedel priznať chybu,“ vravel Kováčik. 

Šéf slovenského futbalu priznal, že zatiaľ má zväz dvoch kandidátov, ktorých plánuje osloviť. Malo by ísť o skúsených trénerov. 

Kým v minulosti si Kováčik stál za tým, že tréner reprezentácie by mal byť Čech alebo Slovák. Teraz prezradil len, že pôjde o zahraničného odborníka. 

Podľa informácií Sportnetu je jedným z kandidátov Ivan Hašek. Má veľké meno, skúsenosti, charizmu a dobrú povesť, ale posledných desať rokov trénoval v exotických krajinách. Je dosť otázne, nakoľko zachytil nové trendy.

„Vie o futbale viac ako päť českých trénerov dovedna. Hašek má všetko odsledované, naštudované. Uznáva moderné metódy, iste nie je staromilec," hovoril pre Sportnet Ladislav Vízek.

Kováčik tvrdí, že s Haškom nerokoval.

"Meno kandidátov nepoviem. Nebolo by to korektné," uviedol.

A ohľadom toho, odkiaľ sú vytipovaný adepti, povedal: „Aj Česko je zahraničie, aj Taliansko je zahraničie, aj Francúzsko je zahraničie, aj Holandsko je zahraničie."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kováčik sa bráni: Nie je to tak, že vyberiem trénera a všetci zdvihnú ruky