Obetoval sa ako Kozák. Šilhavý postúpil na EURO, končí po zrade vlastných

Tréner Jaroslav Šilhavý.
Tréner Jaroslav Šilhavý. (Autor: Reuters)
Michal Šášky|23. nov 2023 o 18:45

Česi netušia, kto ich bude trénovať na EURO.

BRATISLAVA. Reprezentácie Slovenska aj Česka úspešne zvládli kvalifikačné boje o postup na EURO 2024. Obe sa ocitli v treťom koši, a teda sa na šampionáte v skupine nestretnú.

Zvládli však psychicky náročnú úlohu. V skupine kvalifikácie totiž mohli iba zlyhať. Podľa expertov mali slabých a priechodných súperov.

„Vzhľadom na to, akú sme mali skupinu, aký je kľúč a aké boli podmienky pre účasť na EURO, tak by bol neúspech, pokiaľ by sme nepostúpili,“ povedal po postupe Slovenska novinár Michal Zeman v podcaste Sportnet špeciál.

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Slovenská skupina so suverénnym Portugalskom a ďalej s Luxemburskom, Islandom, Bosnou a Hercegovinou a Lichtenštajnskom bola podľa niektorých najslabšia v kvalifikácii.

Česi však v konkurencii Albánska, Poľska, Moldavska a Faerských ostrovov tŕpli až do posledného zápasu. Skončili druhí za Albáncami.

A zatiaľ, čo Francesco Calzona si na slovenskej lavičke užíva prvý úspech v roli hlavného trénera, tá česká zostala prázdna.

Ani nie štvrťhodinu po spečatení postupu na majstrovstvá Európy totiž český kouč Jaroslav Šilhavý rezignoval.

Obetoval sa ako Kozák?

Šesťdesiatdvaročný odborník to mal už dlhšie nahnuté pre nepresvedčivé výkony tímu.

Už v októbri po prehre v Albánsku (0:3) čelil odvolávaniu. Český zväz však nemal žiadnu alternatívu, preto trénera v tom momente podržal a skrátil zmluvu.

Namiesto platného kontraktu do konca kvalifikácie s automatickým predĺžením do šampionátu, podpísal Šilhavý úpravu zmluvy, ktorá vyprší 30. novembra. Bola už bez opcie.

Nebolo vylúčené, že by Šilhavý pokračoval aj po tomto termíne. Avšak, len dva dni pred rozhodujúcim súbojom s Moldavskom, mu zrejme posledné šance pochovali traja hráči.

V Olomouci, kde Česi hostili Moldavsko v zápase o všetko, totiž pár hodín pred zápasom vyrazili na diskotéku traja reprezentanti Jakub Brabec, Vladimír Coufal a Jan Kuchta.

Tréner ich pochopiteľne vyradil z tímu za porušenie disciplíny a o osud bojoval s užším kádrom. Po triumfe 3:0 napriek postupu sám odstúpil.

Mierne to pripomína kauzu, ktorá sa udiala v októbri 2018 na Slovensku. Zhodou okolností, práve po zápase s Českom (1:2), odstúpil dlhoročný tréner Ján Kozák starší.

Uprostred asociačného termínu totiž zamierilo do baru v Senci sedem reprezentantov. Väčšina hráva v národnom tíme dodnes.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Obetoval sa ako Kozák. Šilhavý postúpil na EURO, končí po zrade vlastných