Iba šport ho neuživí, no nesťažuje sa. Odmenou mu je prestup do najlepšej ligy sveta

Na snímke je slovenský florbalista Michal Dudovič.

Iba šport ho neuživí, no nesťažuje sa. Odmenou mu je prestup do najlepšej ligy sveta

Na snímke je slovenský florbalista Michal Dudovič. (Autor: IFF/FLICKR)
Na snímke je slovenský florbalista Michal Dudovič.
Na snímke je slovenský florbalista Michal Dudovič. (Autor: IFF/FLICKR)
Miroslav Kováčik|26. feb 2024 o 12:35

Michal Dudovič patrí k najlepším slovenským florbalistom.

Je dlhoročnou oporou reprezentácie, hoci v januári oslávil len 25. narodeniny. Na nedávnej kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2024 strelil v štyroch zápasoch deväť gólov, ku ktorým pridal aj tri asistencie.

MICHAL DUDOVIČ už čoskoro dosiahne veľký míľnik. Stane sa prvým Slovákom, ktorý si zahrá v najlepšej florbalovej lige sveta. S účastníkom švédskej Superligy Växjö Vipers podpísal kontrakt do roku 2026.

"Dostal som veľa správ aj od hráčov z ATU Košice, čo si veľmi cením, pretože som s nimi vyrastal a ten florbal objavoval," hovorí pre Sportnet.

Ako sa zrodil váš prestup do aktuálne tretieho tímu švédskej ligy?

S klubom som bol v kontakte už dlhšie. Oslovil ma najskôr tréner, ktorý má pozná zo švajčiarskej ligy, v ktorej pôsobil.

Veľmi ma to potešilo, pretože Växjö sledujem a patrí k špičke, čo sa týka švédskej ligy. Ponuka ma hneď zaujala, neskôr som sa spojil so športovým manažérom a spolu sme to dali dokopy.

Spomenuli ste, že švédske Växjö sa o vás zaujímalo už aj predtým. Prečo to vtedy nevyšlo?

Vtedy mali iného trénera, ktorý ma možno až tak nepotreboval. Na druhej strane, myslím si, že osobne som nebol ešte pripravený na takýto prestup. 

Teraz nastala správna chvíľa. Vnútorne som na to pripravený a je veľmi dôležité, že iniciatíva prišla od trénera, ktorý chcel, aby som bol v jeho tíme. 

V rozhovore sa dozviete

  • Aké má Dudovič očakávania pred pôsobením vo Švédsku?
  • V čom je švédska liga iná ako tá švajčiarska?
  • Ako reagovali na prestup jeho spoluhráči?
  • Aké sú vo svete florbalu finančné podmienky?
  • Aké boli jeho florbalové začiatky?
  • Čo je cieľom reprezentácie do najbližších rokov?
  • Zvyšuje sa záujem o tento šport na Slovensku?

Hovoríte, že dnes ste pripravený na veľký prestup. Čo sa zmenilo?

Samozrejme, s vnútorným nastavením súvisí aj herná pohoda. Nemyslím si, že moje výkony boli v predošlých sezónach nejako výrazne lepšie alebo horšie. 

Fyzicky som však cítil, že potrebujem ešte čas na to, aby som sa dostatočne pripravil na švédsku ligu a takisto zlepšil aj moje herné schopnosti.

Budete prvým Slovákom, ktorý si zahrá v najlepšej florbalovej lige sveta. Aký je to pocit a dá sa to prirovnať napríklad k prvému Slovákovi, ktorý si zahral v Premier League?

Neviem či sa to dá porovnať s futbalom (smiech). Florbalový život vo Švédsku si už skôr vyskúšal Lukáš Řezanina, hoci si nezahral najvyššiu súťaž.

Je to dobrý pocit, že budem prvý a ľudia sa ma budú môcť pýtať, aké je hrať Superligu. Na druhej strane, príliš na to nemyslím. Je veľa Slovákov, ktorí hrávajú za najlepšie české kluby, takže aj im sa veľmi darí.  

Slovenskí florbalisti sa tešia po góle kapitána Michala Dudoviča.
Slovenskí florbalisti sa tešia po góle kapitána Michala Dudoviča. (Autor: IFF/FLICKR)

Stihol vám dať Lukáš Řezanina už nejaké rady?

S Lukášom som sa o tom bavil už predtým, keď bola šanca, že by som prestúpil do Švédska. Viedli sme príjemný rozhovor o tom, ako to tam funguje a ako sa hráči správajú na ihrisku a mimo neho.

Reakcie sú pozitívne, čo ma teší. Moji spoluhráči vo Švajčiarsku to očakávali a zablahoželali mi. Dostal som veľa správ aj od hráčov z ATU Košice, čo si veľmi cením, pretože som s nimi vyrastal a ten florbal objavoval. 

Aké máte očakávania a akú rolu by ste mali v tíme zastávať?

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Florbal»Iba šport ho neuživí, no nesťažuje sa. Odmenou mu je prestup do najlepšej ligy sveta