Trénuje ho Nadalov strýko. Najväčší smoliar dosiahol životnú výhru

Felix Auger-Aliassime.
Felix Auger-Aliassime. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|6. júl 2021 o 08:30

Felix Auger-Aliassime je premiérovo v kariére vo štvrťfinále grandslamu.

LONDÝN, BRATISLAVA. Je známy ako jeden z najväčších smoliarov na okruhu. A pritom, keď hovorí o svojej ambícii vyhrať grandslam, nik to neberie ako frázu. 

Dosiahol už viacero veľkých výhier, no aj tak sa pri jeho mene vždy spomína jedna hrozivá štatistika.

Osemkrát hral finále na okruhu ATP, no ani v jednom nevyhral ani len set. A pritom patrí k najväčším mladým hviezdam na okruhu.

Teraz dosiahol Felix Auger-Aliassime najväčšie víťazstvo v kariére. Vo wimbledonskom osemfinále vyradil Alexandra Zvereva 6:4, 7:6(6), 3:6, 3:6, 6:4.

Po prvý raz však postúpil do grandslamového štvrťfinále.

Ten zápas mal všetko

"Sen sa stal skutočnosťou, som len obyčajný chalan z Kanady. Ale dosiahol som najväčšie víťazstvo mojej kariéry. Atmosféra pod zatvorenou strechou bola úžasná," hovoril po zápase.

Duel museli pre dážď dohrávať pod zatiahnutou strechou Kurtu číslo 1. Veľkou zbraňou v zápase mu bolo sedemnásť es. Jeho súper Alexander Zverev naopak nastrieľal takmer neuveriteľných dvadsať dvojchýb.

"Bolo náročné vedieť, že som ho ešte nikdy neporazil. Keď sa pokúšal o obrat, vedel som, že musím pridať. Ak by na kurte neboli fanúšikovia, bolo by to oveľa ťažšie," priznal Auger-Aliassime.

Po tom, čo premenil mečbal, spadol na kolená a vykríkol od radosti. "Myslím, že moja oslava bola veľmi úprimná a jedinečná," hovoril Kanaďan. 

"Ten zápas mal všetko, musel som si siahnuť na dno síl. O to sladšie chutí výhra," dodal.

Bol to jeho vôbec prvý vyhraný päťsetový zápas v kariére. Doposiaľ mal iba druhú možnosť hrať na maximálny počet setov.

"Mám pocit, že máme na tenisovom nebi novú hviezdu. Nič preňho nie je nemožné," hovoril pre BBC 5 bývalý tenista Jeff Tarango.

Spolupracuje s Nadalom starším

Kanaďan zaujal už aj pred Wimbledonom. V nemeckom Halle, na absolútne najúspešnejšom turnaji v kariére Rogera Federera, na tráve v druhom kole vyradil švajčiarskeho rekordéra. 

Prišiel tam až do semifinále. Predtým týždeň v Stuttgarte dokonca bojoval o titul. No tak ako vo všetkých zvyšných prípadoch, aj tentokrát prehral. 

Za jeho výsledkami zrejme stojí aj spolupráca s jedným z najúspešnejších trénerov všetkých čias. Spolupracuje s Tonim Nadalom, strýkom legendárneho Rafaela Nadala. Synovec pod jeho vedením vyhral šestnásť grandslamových titulov. 

Mladý Kanaďan ho pridal do svojho tímu k Fredericovi Fontangovi.

"Nemyslím si, že mám väčšie očakávania preto, že spolupracujem s Tonim. Ja si sám dávam stále vysoké ciele. Chcem sa dostať do prvej desiatky a neskôr vyhrať grandslam," hovoril pre tennishead.com Auger-Aliassime. 

"Keďže mám najvyššie ciele, niekto, kto už pri takýchto úspechoch bol, mi môže priniesť len viac pokoja a rozvahy a nie tlak. Ale nemyslím si, že mám prehnané očakávania," vysvetľoval ďalej.

"Môže mi pomôcť dosiahnuť môj potenciál," dodal momentálne 19. hráč sveta.

Darí sa aj Shapovalovovi

Na Wimbledone sa mimoriadne darí aj jeho krajanovi Denisovi Shapovalovovi. Aj on postúpil do štvrťfinále.

Spoločne v roku 2016 hrali vo finále wimbledonskej juniorskej štvorhry. V tom istom roku vo finále mužov nestačil na Andyho Murrayho ich starší krajan Milos Raonic.

Nikdy predtým sa dvaja Kanaďania nedostali na grandslame do štvrťfinále. Auger-Aliassime má 20 rokov a je na 19. mieste v rebríčku ATP. Shapovalov je svetová dvanástka a je od krajan starší o niečo vyše roka.

"Obaja spravili obrovský progres. Myslím si, že obaja v nie až tak vzdialenej budúcnosti vyhrajú grandslam," povedal pre ESPN John McEnroe.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Trénuje ho Nadalov strýko. Najväčší smoliar dosiahol životnú výhru