Cibulková verí, že Wimbledon stihne

Dominika Cibulková na tlačovej konferencii v NTC oznámila, že už ďalej nemôže operáciu odkladať.
Dominika Cibulková na tlačovej konferencii v NTC oznámila, že už ďalej nemôže operáciu odkladať. (Autor: SME - JOZEF JAKUBČO)
Ondrej Gajdoš, SITA|6. mar 2015 o 21:24

Slovenská tenisová jednotka vynechá antukovú časť sezóny, pokles v rebríčku ju netrápi.

BRATISLAVA. Operáciu odďaľovala na záver sezóny, ale bolesti ľavej nohy sa zvyšovali a už nemohla hrať.

Slovenská tenisová jednotka Dominika Cibulková podstúpi v pondelok na špecializovanej klinike v Bratislave chirurgický zákrok, pri ktorom jej odstránia výrastok na päte, ktorý jej spôsoboval zápal úponu Achillovej šľachy.

„O nevyhnutnej operácii viem asi päť dní. Aj som si poplakala,“ povedala 25-ročná tenistka.

„Antuková sezóna je tým stratená. Ale trávu pred Wimbledonom by som už mohla stihnúť.“

Bolesti sa stupňovali

Cibulková prvý raz pocítila bolesti achilovky pred tromi rokmi po tréningu, vtedy stačilo nohu schladiť ľadom.

Po roku jej urobili vyšetrenie magnetickou rezonanciou a lekári už hovorili o probléme.

„Bolesti sa opakovali po každom tréningu, po každom zápase. Najťažšie sa mi hralo na antuke a na šmirgľových povrchoch,“ spomínala finalistka z Melbourne 2014.

„Stále som si to ľadovala a ráno som ťažko chodila. Fyzioterapeutka Iveta Stanková mala so mnou veľa roboty. Na tohtoročnom Australian Open som po osemfinálovom zápase s Victoriou Azarenkovou nemohla na nohu ani stúpiť a na druhý deň sme museli zrušiť tréning.“

Posledný zápas na okruhu WTA odohrala Cibulková 13. februára v belgických Antverpách vo štvrťfinále s Andreou Petkovicovou, dohrala ho s veľkým sebazaprením.

Potom už odvolala štart v Dubaji a Dauhe, vrátila sa domov. No aj keď si vyliečila zápal, pri opätovnej záťaži cítila bolesti päty.

Výrastok je už taký veľký - vizuálne asi 2 x 1 centimeter - že tlačí na úpon šľachy. Pri bežnej chôdzi jej to neprekáža.

Jej najvážnejšie zranenie

Cibulková hrá profesionálne od roku 2004, zranená achilovka je jej najvážnejšie zranenie. Na jeseň 2009 si dva mesiace liečila únavovú zlomeninu rebra, vynechala grandslamový US Open. Teraz bude chýbať na obľúbených turnajoch v Indian Wells, Miami a potom aj na sérii antukových turnajov a na Roland Garros.

„Škoda. Mala som dobrú formu a veľkú chuť do tenisu,“ vravela zverenka trénera Mateja Liptáka. „Tešila som sa na ďalšie turnaje aj na aprílový zápas Pohára federácie so Švédskom v Bratislave. Asi to tak malo byť. Musím zostať pozitívne naladená.“

Bývalá svetová desiatka je v súčasnosti na 23. mieste WTA, po trojmesačnej prestávke sa možno neudrží v prvej päťdesiatke.

„Rebríček ma až tak netrápi,“ poznamenala Cibulková. „Považujem sa za takú hráčku, že keď sa vrátim, tak sa zaradím tam, kam patrím.“

Renking si hráčky nechajú zmraziť len pri viac ako polročnej absencii, a to by slovenskej tenistke pri úspešnej liečbe nemalo hroziť.

Zážitok s Miškom

Počas pondelňajšej operácie doktor Ján Grauzel miniinvazívnou endoskopickou operáciou odstráni výrastok na päte.

Už hodinu po zákroku by mala chodiť s barlami. Prvé dva týždne bude mať nohu v ortéze, potom by mohla začať rehabilitáciu a cvičenie.

„Mojej najlepšej kamarátke Bronislave Borovičkovej sa minulý týždeň narodil syn Miško, bola som s ňou na sále tesne pred pôrodom a prvá som držala chlapčeka na rukách. Bol to veľký zážitok,“ vravela Cibulková. „Pri dňoch bez tenisu mám o zábavu postarané.“

Prvý turnaj po doliečení nohy by chcela hrať od 8. júna na tráve v holandskom Hertogenboschi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková verí, že Wimbledon stihne