Cibulková si v dobrej spoločnosti chce udržať výbornú formu

SITA|29. máj 2009 o 19:08

Slovenská tenistka Dominika Cibulková pre opakované zranenie ľavej časti slabín pred antukovým vrcholom sezóny Roland Garros nútene vynechala prípravné turnaje v Ríme i Madride, ale v Paríži sa to vôbec neprejavilo.

PARÍŽ.

"Išla som sem s naozaj malou dušičkou. Netušila som, ako mi to - nerozohranej - pôjde, ale je to super. Dúfam, že sa mi podarí udržať si takúto výbornú formu aj v osemfinále," skonštatovala D. Cibulková po svojom piatkovom triumfe 6:4, 6:2 nad Argentínčankou Giselou Dulkovou v 3. kole dvojhry 108. majstrovstiev Francúzska a dodala: "Som rada, že som opäť - ako v januári v Melbourne - v dobrej spoločnosti."

V predchádzajúcich dvoch oficiálnych dueloch na antuke Cibulková Dulkovú zdolala, zhodne bez straty setu, ale teraz sa spočiatku hľadala. Dvakrát okamžite pustila z rúk náskok brejku a sama musela odvracať tri brejkbaly na 2:4. "Uznávam, že som išla na kurt dosť premotivovaná. Spočiatku som ju chcela vystrieľať z dvorca, čo sa však pri jej liftovanom štýle príliš nedá - preto tie časté chyby, splašené pobiehania. Príliš som sa ponáhľala," pritakala Cibulková a dodala:

"Našťastie, neupadla som do paniky. Kedysi by sa mi stalo, že by som chaotila, už by som sa možno vôbec nedostala do úderu, ešte viac by som kazila a bola úplne inde, než v zápase. Teraz som si však po úvodných piatich - šiestich gemoch uvedomila, že Dulkovú musím tlačiť rozumnejšie: rozbehávať ju, naháňať topspinmi. Veľmi dôležité bolo aj to, že som odvrátila tie brejkbaly na 2:4, jeden bekhendovým obhodením presne do ´vinkla´. Postupne som sa upokojila."

Juhoameričanka vraj Cibulkovú príliš nezaskočila kvalitou či štýlom: "Dulkovej hra je nepríjemná výborným podaním, ktoré ju držalo aj teraz, zmenami rytmu, dvíhaním loptičky z oboch strán, stopbalmi, útočením prestriedaným prekvapujúcimi kratšími narážanými údermi - takými polovičnými ´kickmi´. Ona mi však ako súperka v podstate vyhovuje. Zdolala som ju už po tretí raz, opäť na antuke, vždy rovnakou taktikou. Ja si ju viem zatlačiť, keď hrám rýchlo. Platí to na ňu, pretože má veľký náprah. Prekáža jej, keď nedostáva čas na údery, vrátane obiehaného forhendu na bekhendovej strane. Vtedy na mňa nemá zbrane. Sama seba by som dnes pochválila najmä za to, že som to mentálne vynikajúco zvládla. Vyplýva to zo skúseností, ktoré som už nazbierala."

Cibulková si v nedeľu zmeria sily so svojou maďarskou rovesníčkou Ágnes Szávayovou. V osemfinále sa pokúsi o revanš za hladkú prehru 2:6, 1:6 z rovnakej fázy súťaže dievčat na melbournských Australian Open 2005 i nasledujúce tri prehry - všetky bez zisku čo i len setu.

"Viem, že to nie je až také zvučné meno, akým by bola Venus Williamsová. Naozaj iba ten, kto nesleduje tenis, by si však mohol povedať, že Szávayová je súperkou z kategórie ľahších. Naopak, som pripravená na veľmi ťažký zápas. Celkovo platí: keď je raz niekto v grandslamovom osemfinále, nemôže byť jednoduchým protivníkom," zdôraznila D. Cibulková a dodala: "Keď Ágnes dnes zdolala Venus, musela hrať dobre a sebavedomo. Navyše, antuka je jej

Dvadsaťročná rodáčka z Kiskunhalasu Szávayová figurovala v apríli 2008 na 13. mieste vo svetovom rebríčku (Cibulková zatiaľ nebola nad 16. priečkou), ale vytratila sa na terajšiu 31. pozíciu. „Predvlani triumfovala na turnajoch WTA Tour v Palerme i Pekingu, vystrelila hore, bola blízko k hornej renkingovej desine, ale minulý rok mala trochu nešťastný. Prišli totiž veľké očakávania, tlak zo všetkých strán. Urobili z nej hviezdu, ona však prehrala pár zápasov, prestala si veriť a potom už to ide ľahko dolu. V tejto sezóne sa však z toho začala dostávať, zdolala kvalitné hráčky, naposledy v Madride bola vo štvrťfinále a mysím si, stará dobrá Ágnes Szávayová je späť," uviedla Cibulková o tenistke, ktorú označila za svoju kamarátku.

"Často spolu trénujeme, v zime sme obe boli niekoľko týždňov v Saddlebrooku na Floride. Tam som ju v modelovaných setoch dokázala porážať. Platí na ňu rýchla hra a treba dobre returnovať, eliminovať jej kvalitné podanie. Ona si tým servisom dokáže vytvoriť veľký tlak," skonštatovala Cibulková a doplnila: "Má výborný bekhend, budem sa snažiť chodiť cez jej forhend. Ešte sa určite poradíme s trénerom."

Šampiónka z "juniorky" na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska 2005 Szávayová sa v piatok stala prvou hráčkou, ktorá dala V. Williamsovej "kanára" od júla 2007. Vtedy to vo fedcupovom dueli zvládla Ruska Naďa Petrovová. Maďarka to berie na RG medzi seniorkami postupne: predvlani skončila v 2. kole (Ruska Anna Čakvetadzeová), minulý rok v 3. kole (Češka Petra Kvitová). Teraz určite hodlá ísť ďalej ako do aktuálneho 4. kola. Prípadným ďalším zdolaním Cibulkovej by vyrovnala svoj rekord z úrovne "veľkej štvorky", štvrťfinále dosiahnuté na newyorských US Open 2007.

Prehľad výsledkov vzájomných zápasov Dominiky Cibulkovej s Maďarkou Ágnes Szávayovou (zatiaľ 0:4 aj s juniorským obdobím):

  • 2005 Melbourne / Austr. (Australian Open, súťaž dievčat) tvrdý povrch osemfinále 2:6, 1:6
  • 2007 Bad Gastein / Rak. antuka osemfinále 5:7, 0:6
  • 2007 New Haven / USA tvrdý povrch štvrťfinále 1:6, 1:2 - skreč, Cibulková odstúpila pre problémy v krížovej oblasti chrbtice
  • 2007 Peking / Čína tvrdý povrch osemfinále 6:7 (4), 4:6


ko;fr;ds

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková si v dobrej spoločnosti chce udržať výbornú formu