Cibulková návrat uponáhľala, lieči sa vlastnou krvou

Primár športovej kliniky Vladimír Lupták kontroluje zranený brušný sval tenistky Dominiky Cibulkovej (18. vo WTA).
Primár športovej kliniky Vladimír Lupták kontroluje zranený brušný sval tenistky Dominiky Cibulkovej (18. vo WTA). (Autor: SME – GABRIEL KUCHTA)
Ondrej Gajdoš|14. aug 2011 o 17:33

Plazmové injekcie urýchlia našej tenisovej jednotke návrat na kurty. Mala by stihnúť aj US Open. Dominika Cibulková dostane v pondelok pri liečení natrhnutého brušného svalu tretiu dávku krvnej plazmy. A potom ešte dve.

BRATISLAVA. Postupom do štvrťfinále Wimbledonu sa Dominika Cibulková minulý mesiac vrátila do prvej dvadsiatky svetového rebríčka a na betónových turnajoch v Amerike si trúfala atakovať top 10, no v posledných týždňoch viac nehrá ako hrá. Brzdí ju zranenie brušného svalu.

„Z Toronta som sa vo štvrtok vrátila do Bratislavy k primárovi Vladimírovi Luptákovi,“ povedala 22-ročná tenistka. „Liečba plazmovými injekciami na jeho športovej klinike urýchlila terapiu rovnakého zranenia v máji tohto roka a verím, že mi pomôže aj teraz. Aby som sa stačila pripraviť na grandslamový turnaj US Open.“

Návrat asi uponáhľala

Úspech vo Wimbledone povzbudil Cibulkovú v lete do ďalšieho tréningu, zverenkyňa trénera Željka Krajana letela do zámoria výborne pripravená. V štyroch turnajoch pred US Open z vlaňajška takmer nič neobhajovala, a tak ju každé víťazstvo posúvalo v renkingu vyššie.

„Pri štvrťfinálovej výhre s Novozélanďankou Erakovicovou 6:1, 6:1 v Stanforde som cítila pichanie v brušnej oblasti, dohrala som s bolesťou,“ spomínala na začiatok trápenia. „Pol hodiny po zápase, keď mi sval stuhol, som sa nemohla ani pohnúť. Na následnom vyšetrení mi zistili natrhnutie brušného svalu. Semifinále s Francúzkou Bartoliovou som musela skrečovať.“

Cibulková mala toto zranenie aj pred tromi mesiacmi, ale na inom mieste - pár centimetrov nižšie. Moderná terapia u známeho športového traumatológa Vladimíra Luptáka ju za dva týždne postavila na nohy, stihla turnaj Roland Garros.

Odvtedy angažovala skúseného fyzioterapeuta Zdenka Ďuriša, cvičenia s ním mali aj preventívne účinky.

„Pán Ďuriš má zázračné ruky,“ vravela. „Po každom zápase i tréningu vo Wimbledone sa mi venoval hodinu­ dve. Strečing, masáže, cvičenia. Cítila som sa výborne, mohla som sa naplno sústrediť na tenis. Žiaľ, teraz nemohol ísť so mnou do Ameriky od začiatku. A potom sme už len hasili, čo sa pokazilo.“

Po Stanforde Dominika vynechala turnaj v Carlsbade, dala si oddych. Po ďalšom vyšetrení v Amerike ju lekárka pustila na turnaj do Toronta s tým, že ak bude cítiť bolesť, mala by hneď ukončiť zápas.

„Súboj v prvom kole s Češkou Benešovou sa natiahol na tri sety a práve na začiatku tretieho sa brušný sval znova ozval,“ vrátila sa myšlienkami do Kanady. „Viedla som 3:1, bola som rozbehnutá. Ešte som sa pozrela do hľadiska na trénera Krajana, či nemám pokračovať cez bolesť. Ale jeho pokyn bol jasný: koniec. Netreba riskovať zhoršenie stavu.“

Cibulkovej sa obnovilo zranenie, návrat na dvorce zrejme uponáhľala. Na druhý deň už letela na Slovensko za svojím lekárom.

Jej optimizmus je základ

Pri sobotňajšej terapii na športovej klinike najprv sestrička odobrala Cibulkovej 10 mililitrov krvi. Z nej odstredili štyri mililitre krvnej plazmy a po obohatení hojacimi látkami ju doktor Lupták vpichom injekcie vrátil na postihnuté miesto. Celá procedúra trvala asi polhodinu. Dominika ju zvládla s typickým úsmevom a mohla ísť domov.

„Túto liečbu využívame asi poldruha roka,“ vysvetľoval Lupták, bývalý aktívny hokejista a neskôr lekár mužstva HC Slovan Bratislava.

„Má za cieľ prekrviť zranené miesto, priniesť výživu, zrýchliť regeneráciu a hojenie. Dominika je skvelá pacientka. Jej optimizmus je základom liečby.“

Cibulková dostáva plazmové injekcie obdeň, dovedna ich bude päť. V sobotu brala druhú dávku. Oproti bežnej terapii 4 – 5 týždňov by sa liečenie takto malo urýchliť minimálne o polovicu. Rovnakou metódou liečil doktor Lupták aj Magdalénu Rybárikovú, ktorá sa z Wimbledonu vrátila s poraneným väzivom v kolene, a už trénuje.

Terapia aj tréning

Slovenská tenisová jednotka dostane v pondelok na klinike v Petržalke tretiu dávku a popoludní si už prehodí na kurte zopár loptičiek s trénerom Krajanom.

„Výhodou tejto metódy je, že poranené miesto nemusí mať absolútny pokoj. Do určitej miery sa dá zaťažovať,“ doplnil Lupták. „Vo štvrtok po poslednej injekcii skontrolujeme nález pomocou ultrazvuku. Na základe toho sa rozhodneme, kedy môže ísť do plnej záťaže.“

Cibulková má už v druhej polovici týždňa v pláne let do Ameriky. Od budúceho pondelka sa chce rozohrať na turnaji v Dallase a potom ju v New Yorku od 29. augusta čaká náročná obhajoba vlaňajšieho štvrťfinále.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková návrat uponáhľala, lieči sa vlastnou krvou