Chicago ukazuje, že obhajoba titulu v NHL nie je len víziou

Marián Hossa s Patrickom Sharpom.
Marián Hossa s Patrickom Sharpom. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|9. dec 2013 o 15:09

Chicago Blackhawks hrá stabilne, po viac ako tretine sezóny je v lige prvé.

BRATISLAVA. Prvé miesto v NHL a stabilné výkony charakterizujú hokejistov Chicaga. Tím trénera Joela Quennevilleho pokračuje tam, kde skončil minulú sezónu, v ktorej získal druhýkrát počas štyroch rokov Stanleyho pohár. Za jedného z najväčších favoritov ho označili pred sezónou v prognózach aj nhl.com a športové televízie TSN a ESPN.

Blackhwaks síce prehrali v poslednom týždni tri zápasy, ale predtým zvíťazili šesťkrát za sebou a uspeli aj v nedeľu v noci s Floridou.

Chicago dominuje najmä v útoku, ktorý majú najlepší v NHL. Priemerne dá v zápase 3,7 gólu. Podobné čísla nemá v lige nikto.

Handzuš najmä v oslabení

Jeho hru výrazne nepribrzdili ani zranenia, keď v zostave chýba hviezda posledného play off Bryan Bickell, náhradný brankár Nikolaj Chabibulin a problémy mali aj Marián Hossa s Michalom Handzušom.

Obaja Slováci sú však späť a v poslednom stretnutí boli opäť oporami Hawks. Proti Floride strelil Hossa gól, mal asistenciu a Handzuš pridal gól a 55 % vyhraných vhadzovaní.

Skúsený center odohral zatiaľ len pätnásť z 32 zápasov. Najprv mal problémy s rukou a potom bol chorý. Zdá sa však, že by znova mohol bojovať o miesto v druhom útoku. Aj keď pozícia tridsaťšesťročného útočníka nie je taká jednoznačná, keďže na jeho miesto sa tlačia mladší útočníci.

„Očakával som, už keď som hral, že dajú šancu mladým. Moja pozícia nebola nikdy istá, netrápim sa tým. Či budem hrať v druhom, alebo vo štvrtom útoku, budem mať rovnaké povinnosti a budem si musieť minúty vybojovať,“ hovoril pred časom SME banskobystrický rodák.

Počas jeho zranenia fanúšikovia špekulovali o výmene do iného klubu, klub však ich dohady nepotvrdil.

Tréneri si sľubujú, že zdravý Handzuš pomôže tímu zlepšiť hru v oslabení, ktorú má tím jednu z najhorších v lige. „Ukazuje sa, aké je to pre nás dôležité. V plnej sile však hru v oslabení určite zlepšíme,“ hovoril nhl.com jeden z lídrov zostavy Patrick Sharp.

Hossa boduje pravidelne

V oslabení nastupuje aj Hossa, ktorý napriek menším zdravotným problémom hrá stabilne. Zo slovenských hokejistov je jasne najproduktívnejší, keď získal v 27 zápasoch 24 bodov. S trinástimi gólmi je druhým najlepším strelcom v tíme po Patrickovi Kanovi. Americký útočník je s 37 bodmi dokonca druhý v produktivite celej NHL.

Problémom pre Chicago môže byť v najbližšom čase brankár, keď sa po Chabibulinovi zranila aj jednotka tímu Corey Crawford. Veľkú šancu tak má presvedčiť Fín Antti Raanta, ktorý zaujal na poslednom svetovom šampionáte.

„Preto som sem prišiel. Som pripravený tímu pomôcť, keď je Corey zranený,“ hovoril Fín pre klubovú stránku. Čaká ho ťažká úloha, keďže Crawford vychytal už sedemnásť víťazstiev, najviac spomedzi všetkých brankárov v lige.


Chicago - Florida 6:2 (2:0, 2:2, 2:0)

Góly: 2. Sharp (Toews, P. Kane), 10. B. Seabrook (Saad, MARIÁN HOSSA), 21. MARIÁN HOSSA (Sharp, Toews), 38. HANDZUŠ (B. Seabrook, P. Kane), 43. Shaw (Sharp, Kane), 60. Saad (Morin) - 25. Olsen (KOPECKÝ, Gudbranson), 30. Goc

Marián Hossa (Chicago) odohral 15:10 min, 1 gól, 1 asistencia, 1 mínusový bod, 2 strely na bránku, Michal Handzuš (Chicago) odohral 16:33 min, 1 gól, 1 strela na bránku, 1 plusový bod, 11 víťazných buly z 20 (úspešnosť 55%) - Tomáš Kopecký (Florida) odohral 18:34 min, 1 asistencia, 2 strely na bránku, 2 trestné minúty, 2 plusové body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chicago ukazuje, že obhajoba titulu v NHL nie je len víziou