Dončič a Jokič búrajú stereotyp ideálnej športovej postavy. Ako je možné, že kraľujú NBA?

Luka Dončič a Nikola Jokič.

Dončič a Jokič búrajú stereotyp ideálnej športovej postavy. Ako je možné, že kraľujú NBA?

Luka Dončič a Nikola Jokič. (Autor: SITA/AP, úprava - Sportnet)
Luka Dončič a Nikola Jokič.
Luka Dončič a Nikola Jokič. (Autor: SITA/AP, úprava - Sportnet)
Martin Kozinka|13. jan 2023 o 16:55

Majú problémy s váhou? Kdeže, vďaka nej sú lepší.

BRATISLAVA. V tejto chvíli sú obaja favoritmi na zisk ocenenia pre najužitočnejšieho hráča v NBA. Srb Nikola Jokič získal dve posledné ocenenia MVP v rokoch 2021 a 2022. 

Ak by vyhral aj tento rok, stal by sa štvrtým hráčom v histórii, ktorému by sa niečo takéto podarilo (Russell 1960-63, Chamberlain 1965-68 a Bird 1983-86).

Pre slovinského basketbalistu Luku Dončiča by to bolo prvé ocenenie v kariére. Práve on je v tejto chvíli podľa kurzov lídrom.

Navyše by to bolo už po piatykrát za sebou, čo túto cenu získal hráč s európskym pasom. A aby toho nebolo málo, hneď za nimi je v kurzoch tretí najväčší favorit Grék Giannis Antetokounmpo.

Dončič a Jokič sú skvelí priatelia. Počas tlačových konferencií si rozdávajú komplimenty jedna radosť. O ich kamarátstve svedčí aj podobný štýl humoru a podpichovanie sa.

„Myslím si, že v tímoch odvádzame naozaj dobrú prácu. Neviem, ako na tom budeme spoločne na palubovke,” povedal Nikola Jokič o spolupráci s Dončičom pred minuloročným zápasom hviezd NBA.

„Aby som to dokázal, on nie je atleticky stavaný, ja nie som atleticky stavaný, takže neviem, ako sa na palubovke zohráme,” rozosmial novinárov.

Je pravda, že atletickosť nie je ich najsilnejšia stránka. Obaja majú na prvý pohľad netradičnú stavbu tela pre vrcholových športovcov. Prečo sú teda najlepší hráči v lige?

Dončič búra stereotypy

Počas ME v basketbale 2022 podával Dončič skvelé výkony. Aj keď turnaj nezačal individuálne ideálne, dostal sa do svojho zápasového tempa. 

Jasným znakom bol jeden z najlepších výkonov v histórii turnaja. Francúzom nastrieľal famóznych 47 bodov v jednom zápase.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Dončič a Jokič búrajú stereotyp ideálnej športovej postavy. Ako je možné, že kraľujú NBA?