Odnepamäti sme veľkí bojovníci. Gény spravia veľa, tvrdí Chorvát

Antonio Asanovič.
Antonio Asanovič. (Autor: Jozef Bedej)
Pavol Spál|3. sep 2019 o 18:00

Tým, že sme malá krajina, sme odolnejší, tvrdí Asanovič.

Rozhovor pre denník SME:

Jeho otec Aľoša Asanovič patril k slávnej generácii, ktorá na majstrovstvách sveta v roku 1998 získala pre Chorvátsko bronz. Hral najvyššiu súťaž v Anglicku, Taliansku i vo Francúzsku.

Jeho spoluhráči z reprezentácie Davor Šuker, Zvonimir Boban či Robert Prosinečki boli esami svetového futbalu. Jeho syn ANTONIO ASANOVIČ (27 r.) je dnes stopérom Zlatých Moraviec a hovorí, že za úspechom Chorvátov je ich mentalita.

Čo je typické pre Chorvátov?

Sme špecifický národ. Máme špecifickú mentalitu. Zakaždým sa zomkneme a bojujeme za našu krajinu. Máme veľmi dobrých hráčov, veď na posledných majstrovstvách sveta sme skončili druhí.

Vďaka čomu má Chorvátsko toľko úspešných športovcov?

Je to podľa mňa tým, že máme veľa talentovaných a kvalitných hráčov. Na to, že sme v porovnaní s inými veľmocami malá krajina, je nás dosť. Opäť by som to pripísal špecifickej mentalite. Odmalička sme vedení k boju za krajinu.

Máte veľa majstrov sveta, futbalisti hrajú v top ligách, basketbalisti v NBA. Je to náhoda?

Pre mňa to náhoda nie je. Tým, že sme malá krajina, sme odolnejší, chceme dosiahnuť vždy viac, ukázať seba, ale najmä našu krajinu. Máme množstvo futbalistov, basketbalistov, vodných pólistov a takto by som mohol pokračovať ďalej. Sme dobrí, pretože sa nikdy nevzdávame. Vždy ideme za víťazstvom.

Majú chorvátske deti väčšiu chuť športovať?

Áno. Každé dieťa, ktoré sa naučí chodiť, chce hrať futbal. Dnešnej generácii veľmi pomohol výsledok, ktorý naša krajina dosiahla na majstrovstvách sveta v Rusku. Všetkým to dodalo veľa motivácie, energie, sebavedomia. Je to dôkaz, že sa nikdy nesmiete vzdať a vždy musíte bojovať za svoje sny. Nič nie je nemožné. A v našej krajine to platí dvojnásobne.

Chorváti sú sebavedomejší a drzejší ako trebárs Slováci. Môže to byť v génoch?

Odnepamäti sme veľkí bojovníci. Gény spravia veľa. Bojovali naši dedovia, otcovia, bojujeme aj my. Takí sme my Chorváti.

Mnoho úspešných chorvátskych športovcov zažilo vojnu. Mohlo ich to zoceliť?

Samozrejme, že nás to nejakým spôsobom zocelilo, ale aj poznačilo. Na také veci nezabudnete. Nerád by som sa k tomu vracal.

Je za úspechom Chorvátov nejaký systém práce s mládežou alebo podpora štátu?

To, čo sme dokázali, je v prvom rade vďaka sebe, odhodlaniu, nezlomnej vôli a ďalším vlastnostiam. Samozrejme, je to aj o určitom systéme, vo výchove, ale hlavná je naša mentalita.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Odnepamäti sme veľkí bojovníci. Gény spravia veľa, tvrdí Chorvát