Nie všetky návraty sa končia šťastne. Dominic Thiem po tejto sezóne ukončí kariéru

Dominic Thiem.
Dominic Thiem. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|11. máj 2024 o 08:00

Chvíľu to síce trvalo, no potom sa presadil a stal sa hviezdou.

BRATISLAVA. Rakúsky tenista Dominic Thiem, bývalá juniorská svetová dvojka, sa do prvej desiatky dostal na dnešné pomery príliš neskoro, vo veku 22 rokov.

Držal sa v nej nepretržite päť rokov a štyri mesiace. Za ten čas pridal k svojim šiestim titulom na okruhu ďalších jedenásť vrátane víťazstva na US Open.

Celkovo bol v grandslamovom finále štyrikrát. Momentálne 117. hráč sveta by musel o účasť v hlavnej súťaži Roland Garros bojovať v kvalifikačných kolách.

Jedno je isté, zvyšné tri grandslamy tejto sezóny budú jeho posledné.

Návrat po zranení predstavuje pre športovcov jednu z najťažších skúšok počas ich kariéry. Niektorí ho zvládajú ľahko, iní menej, v závislosti od závažnosti a dĺžky liečebného procesu.

V histórii tenisu sa nájdu mená, ktorým sa podarilo vrátiť na vrchol po vážnom zranení (v súčasnosti napríklad Alexander Zverev, v posledných rokoch Juan Martín Del Potro).

Vo všeobecnosti však platí, že nie každý je taký dobrý ako spomínaný Argentínčan, ktorý sa po oboch zraneniach vždy vrátil do TOP 10.

Poznáme aj opačné prípady, keď hráči po zranení alebo chorobe nikdy nedosiahli také výsledky, napríklad Robin Söderling. Teraz sa k nemu pridá Rakúšan Dominic Thiem.

Večný čakateľ sa dočkal na US Open

Tridsaťročný rodák z Wiener Neustadtu čaká na veľký titul už dlho. Turnaj Masters 1000 vyhral až na tretí pokus a smola sa s ním ťahala aj na ďalších veľkých podujatiach.

Na ATP Finals dvakrát prehral finále, na grandslamoch, až do US Open 2020, trikrát odchádzal s prehrou vo záverečnom duely (najtesnejší zápas ponúkol Australian Open 2020, keď viedol 2:1 na sety proti Djokovičovi, napokon však prehral v piatich setoch).

So Zverevom dokonca prehrával 0:2 na sety, ale zápas otočil a slávil najväčší triumf svojej kariéry.

Dominic Thiem pri triumfe na US Open 2020.
Dominic Thiem pri triumfe na US Open 2020. (Autor: TASR/AP)

Sezónu ukončil ako tretí hráč sveta za Djokovičom a Nadalom.

So španielskym kráľom antuky odohral svoje dva zostávajúce finálové zápasy na turnajoch veľkej štvorky na svojom obľúbenom povrchu.

V roku 2018 ani 2019 Rafu nestačil. Nie nadarmo však dostal prezývku Princ antuky.

Španiel, ktorý tento rok tiež končí kariéru, mal s jeho forhendom a najmä jeho zničujúcim jednoručným bekhendom, ktorý začal hrať až vo veku 11 rokov, veľké problémy

Celkovo len sedem hráčov porazilo Nadala na antuke viac ako raz (Thiem, Djokovič, Gaudio, Federer, Ferrer, Fognini, Murray).

Ak vynecháme Djokoviča s ôsmimi triumfami, najviac ich má práve Rakúšan, a to štyri.

Slávu ukončilo zranenie

V roku 2020 sa Dominic Thiem stal hviezdou. Ukázal, že dokáže hrať na všetkých povrchoch okrem trávy a môže ašpirovať na post svetovej jednotky.

Sezóna 2021 sa však začala vyvíjať úplne inak.

Na Australian Open utržil v osemfinále kanára od Dimitrova. Po Dubaji si dal hernú prestávku, aby sa vrátil na antuku v Madride, kde prehral v semifinále.

Roland Garros prehral v prvom kole s Andújarom a na tráve sa jeho problémy so zápästím prejavili po prvýkrát.

Ešte predtým zápasil s problémami s kolenom, ale až zranenie zápästia ho vyradilo z hry na deväť mesiacov.

Snaží sa o návrat

Keď sa v marci 2022 vrátil, prehral úvodných sedem zápasov, kým sa chytil na challengeri v Salzburgu.

V tejto sezóne následne zaznamenal tri semifinálové účasti na podujatiach ATP a vrátil sa tesne za hranicu prvej stovky. Ďalší progres bol veľmi pozvoľný.

Zlom nastal v Kitzbühli, ktorý je spolu s Viedňou obľúbeným turnajom futbalového fanúšika Chelsea.

Vo finálovom zápase síce nestačil na skvelého Baeza, ale v rebríčku sa vyšvihol na 72. miesto.

Posledná sezóna - 2024

Fanúšikovia Dominica Thiema museli byť z následných výsledkov sklamaní. Väčšieho posunu v rebríčku sa nedočkal.

Prispel k tomu aj skreč s Holgerom Runom na US Open 2023 a vynechanie turnajov od polovice januára do polovice marca tohto roka, ak nerátame Davisov pohár.

Počas tohto obdobia sa pripravoval na antukovú sezónu, ale mal rovnako ako počas prvých turnajov po návrate v roku 2022 problémy so zápästím, ktoré ho neustále brzdili počas celého procesu návratu.

"Začali sme trénovať tak, ako keď som bol mladší, s veľkou intenzitou, veľa úderov, veľa hodín na kurte. Bohužiaľ, chvíľu pred challengerom v Maďarsku mi zápästie začalo opäť robiť problémy," povedal Thiem v marci.

Hoci nakoniec kvôli zápästiu nevynechal žiadny plánovaný turnaj ATP, úroveň, na ktorú sa snažil vrátiť posledné tri roky, je stále v nedohľadne.

Začiatkom tohto týždňa sa objavili správy, že tenista s prezývkou Domi už nechce pokračovať v neustálom snažení a motaní sa okolo stej priečky svetového rebríčka. Túto správu potvrdil v piatok.

"Jedným z dôvodov je moje zápästie, ktoré to nie je také dobré, ako by malo byť a ako by som chcel. Druhým dôvodom je môj vnútorný pocit.

O tomto rozhodnutí som premýšľal dosť dlho. Premýšľal som aj o celej svojej tenisovej ceste. Dosiahol som úspechy a trofeje, o ktorých sa mi ani nesnívalo. Moja cesta bola neuveriteľná," spomína vo svojom videu vyrovnaný so svojím koncom Dominic Thiem.

Vo Viedni sa bude plakať

Jeho zápästie už asi nikdy nebude v takej forme, a pokiaľ by ho obmedzovalo, nemohol by trénovať tak ako predtým, tak, ako trénoval, keď patril do TOP 10.

Je to smutný koniec. Odchádza hráč, ktorý dokázal poraziť všetkých hráčov veľkej trojky, celkovo štrnásťkrát (viac víťazstiev majú len Tsonga a Del Potro - 17 a Murray - 30).

Do svojho návratu dal pravdepodobne všetko, čo mohol, ale snaha nie je vždy odmenená.

Rozlúčka vo Viedni bude určite symbolická. Dovtedy ho čakajú turnaje, na ktorých bude bojovať o čo najlepšie výsledky.

Ktovie, možno ho oznámenie o konci kariéry nakopne rovnako ako Danielle Collinsovú.

"Ľudia budú hovoriť, že Thiem je jedným zo 153 grandslamových víťazov. Ja poviem, že bol svetovou trojkou s 9125 bodmi a svoj status si vybudoval navzdory veľkej trojke.

Áno, Dominic Thiem bol výnimočný!" vyjadril sa na adresu Thiema športový novinár Pietro Marazzato.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nie všetky návraty sa končia šťastne. Dominic Thiem po tejto sezóne ukončí kariéru