Dvaja Číňania dostali doživotný dištanc za ovplyvňovanie zápasov v snookri

Liang Wen -po.
Liang Wen -po. (Autor: Reuters)
SITA|7. jún 2023 o 14:45

Liang Wen-po a Li Chang tiež nahovárali ďalších hráčov na porušovanie pravidiel.

SHEFFIELD. Čínski hráči snookeru Liang Wen-po a Li Chang dostali doživotný dištanc za účasť na ovplyvňovaní zápasov v tomto odvetví.

Do škandálu bolo zapojených ďalších osem ich krajanov. Na základe odhalenia nezávislej komisie sa spomenuté duo v júli 2022 previnilo tým, že absolvovalo až päť "dohodnutých" duelov.

Priťažujúcou okolnosťou bolo, že obaja vyzývali až tlačili na ďalších hráčov, aby od júla do decembra tiež pristúpili na túto nekalú hru.

Liang Wen-po sa v minulosti prebojoval do finále turnaja UK Championship, ktorý patrí medzi najprestížnejšie v snookeri.

World Snooker Tour pristúpila k sankciám voči desiatim hráčom z Číny, sú medzi nimi aj zvučné mená ako Jen Ping-tchao či Čao Sin-tchung.

Prvý menovaný ako víťaz Masters z roku 2021 dostal dištanc na päť rokov a druhý ako víťaz UK Championship v rovnakom roku si nezahrá rok a osem mesiacov.

Vyšetrovanie prípadu prebiehalo od augusta 2022 na základe podnetov od Medzinárodnej asociácie integrity stávkovania a Jednotky pre integritu snookeru.

Desať hráčov malo pozastavenú činnosť až do ukončenia šetrenia.

"Praskalo mi srdce pri zistení, že mladí a talentovaní hráči takto porušili predpisy na základe nátlaku od dvojice skúsených hráčov.

Takéto správanie považujeme za neakceptovateľné," uviedol Jason Ferguson ako šéf organizácie World Snooker.

Doplnil tiež, že ho potešilo zistenie komisie o tom, že nejde o hlbší problém snookeru, ale len pochybenie skupiny osôb.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Dvaja Číňania dostali doživotný dištanc za ovplyvňovanie zápasov v snookri