Titul nezíska, no zaujal gestom fair play. Budem môcť pokojne spať, vraví O'Sullivan

Ronnie O'Sullivan (vľavo) v zápase so Stuartom Binghamom počas MS v snookri 2024.
Ronnie O'Sullivan (vľavo) v zápase so Stuartom Binghamom počas MS v snookri 2024. (Autor: TASR/PA via AP)
Miroslav Kováčik|2. máj 2024 o 10:10

MS v snookri poznajú kompletný zoznam semifinalistov.

SHEFFIELD. Počas prvých MS v snookri to dokázali John Pulman, Cliff Thorburn a Dennis Taylor. Hoci sa do hlavnej súťaže museli prebojovať z kvalifikácie, na svetovom šampionáte to dotiahli až do semifinále.

Napokon trvalo dlhých 47 rokov, kým nastala podobná situácia. V divadle Crucible sú hlavní favoriti z hry von, a tak je cesta na snookrový trón otvorená. 

Po Juddovi Trumpovi, ktorý nestačil na Jaka Jonesa 9:13, bolo štvrťfinále konečnou zastávkou aj pre hrajúcu legendu tohto športu.

Ronnie O'Sullivan podľahol Stuartovi Binghamovi 10:13, a tak sa v tomto roku neodpúta od Stephena Hendryho, s ktorým majú zhodne sedem titulov.

O'Sullivan uznal, že súper bol lepší

Bingham, ktorý je majstrom sveta spred deviatich rokov, držal s veľkým favoritom krok a od stavu 10:10 vyhral tri frejmy po sebe.

"Bol to neuveriteľný zápas. Hral som proti najlepšiemu hráčovi všetkých čias a užil som si každú sekundu. Moja bilancia proti nemu nie je dobrá, zrejme ako proti všetkých ostatným, ale zrazu sa niečo zmenilo.

Mal som chuť na každý strk, cítil som sa skvele a išiel za víťazstvom. Na tomto mieste vydám zo seba to najlepšie. Hral som s úsmevom na tvári, rovnako ako v roku 2015," povedal Bingham pre Eurosport. 

VIDEO: Posledný frejm zápasu Stuart Bingham - Ronnie O'Sullivan

V zápase proti O'Sullivanovi zaznamenal tri stovkové nábehy. V Crucible hrá výborne, čo je trochu v kontraste s predošlými sezónami. Bodovaný turnaj naposledy vyhral v roku 2019, keď nenašiel premožiteľa na Gibraltar Open.

Od roku 2021 nebol v semifinále veľkého podujatia a možno povedať, že aj víťazstvá nad Garym Wilsonom a Jackom Lisowskim boli prekvapením.

Zaujímavosťou je, že keď v roku 2015 vyhral šampionát, rovnako vo štvrťfinále zdolal O'Sullivana. Ten prehru nebral nejak tragicky.

"Turnaj som si užil, bolo to skvelé. Turnaje, víťazstvá či prehry sú irelevantné. Prvýkrát po dvoch rokoch mám pocit, že chcem hrať. Chcem si snooker užívať, takže v tomto je to pre mňa veľký pokrok. 

Stuart si víťazstvo zaslúžil. Bol lepším hráčom, istejším a dosahoval väčšie nábehy. Bojoval som, ale nestačilo to," povedal O'Sullivan.

Incident so skúsenou rozhodkyňou

Už počas zápasu sa veľa hovorilo o situácii v dvanástom frejme.

Zdalo sa, že O'Sullivan si pri potopení čiernej gule krásne vyrazil do priestoru ďalšiu červenú a bude môcť pokračovať v nábehu.

Nebol však spokojný s tým, ako rozhodkyňa Desislava Božilová umiestnila čiernu guľu naspäť na stôl. Podľa televíznych záberov sa zdalo, že Angličan vidí na červenú, no podľa neho preto, že čierna guľa nebola správne umiestnená.

VIDEO: Kontroverzný moment a gesto Ronnieho O'Sullivana

V snookri často rozhodujú milimetre, preto aj položenie farebnej gule späť na zelené plátno musí byť precízne. Rozhodkyňa to viackrát skontrolovala, no O'Sullivan s tým nebol stotožnený. 

Nechcel sa dostať z jeho pohľadu do výhody, a tak sa namiesto potápania červenej gule rozhodol zahrať istotu. Paradoxne, Bingham dokázal tento frejm otočiť, a tak sa do prestávky išlo za stavu 6:6.

Bývalý majster sveta Neil Robertson počas komentovania pre BBC povedal, že je to jedno z najúžasnejších športových gest, aké kedy videl. 

"Ak mám byť úprimný, myslím si, že niektorí rozhodcovia majú na mňa zálusk, takže som jej chcel dokázať, že sa mýlila," vravel O'Sullivan.

Ronnie O'Sullivan na MS v snookri 2024.
Ronnie O'Sullivan na MS v snookri 2024. (Autor: TASR/PA via AP)

"Nie som natoľko hladný po víťazstvách, aby som vyhrával takýmto spôsobom. Nemal som z toho dobrý pocit. Som zásadový človek a aj preto, ako som sa rozhodol, budem v noci môcť pokojne spať," dodal.

Božilová rozhoduje zápasy na profesionálnej úrovni už 12 rokov a v roku 2022 rozhodovala aj finále Masters či UK Championship. Organizácia Word Snooker Tour vyhlásila, že v tejto situácii postupovala rozhodkyňa správne. 

Allen bude svetovou jednotkou

Nečakané štvrťfinálové zaváhania O'Sullivan s Trumpom spôsobili, že po skončení MS sa prvýkrát stane svetovou snookrovou jednotkou Mark Allen. 

Stane sa celkovo dvanástym hráčom a vôbec prvým zo Severného Írska. V sezóne 2022/2023 vyhral tri bodované podujatie a ďalšie dve pridal v tomto ročníku.

Kým Trump zostane číslom dva, O'Sullivana čaká tvrdý pád. Svetovou jednotkou bol od apríla 2022, no teraz klesne na štvrté alebo piate miesto. 

Predstihnúť by ho mohol Kyren Wilson, ktorý je jediným semifinalistom, ktorý nemusel absolvovať kvalifikáciu. V boji o postup do finále zabojuje s Davidom Gilbertom, ktorý zdolal Stephena Maguira 13:8. 

VIDEO: Zábery zo zápasu Kyren Willson - John Higgins

V druhom semifinále si zmerajú sily Jones a Bingham, pričom Angličan je jediný zo zostávajúcej štvorice, ktorý už v Crucible triumfoval. 

"Som jediný, kto túto trofej držal nad hlavou, ale to sa veľmi nepočíta. Každý, kto zostal v hre má šancu. Jak práve vyradil Judda a očividne to tu miluje. 

Pred niekoľkými rokmi som s ním hral na Gibraltári a rozbil ma 4:0. Viem, čo dokáže. Potrebujem sa dobre vyspať, aby som bol pripravený," povedal Bingham.

Semifinálový program sa v Crucible začne vo štvrtok o 14.00 h.

Na postup do finále je potrebné vyhrať až sedemnásť frejmov. Pre celkového víťaza je pripravená finančná prémia pol milióna libier.

MS v snookri 2024

Štvrťfinále:

David Gilbert (Ang.) - Stephen Maguire (Škót.) 13:8

Kyren Wilson (Ang.-12) - John Higgins (Škót.-13) 13:8

Judd Trump (Ang.-3) - Jak Jones (Wales) 9:13

Stuart Bingham (Ang.) - Ronnie O'Sullivan (Ang.-2) 13:10

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Titul nezíska, no zaujal gestom fair play. Budem môcť pokojne spať, vraví O'Sullivan