Um petržalského zázraku skočil do Premier League. Kmotrík ho vyhodil, odvtedy mlčí

Ján Kozák ( v bielom) v zápase LM .

Um petržalského zázraku skočil do Premier League. Kmotrík ho vyhodil, odvtedy mlčí

Ján Kozák ( v bielom) v zápase LM . (Autor: REUTERS.)
Ján Kozák ( v bielom) v zápase LM .
Ján Kozák ( v bielom) v zápase LM . (Autor: REUTERS.)
Pavol Spál|14. aug 2023 o 11:15

V Lige majstrov ohromili. Aké sú osudy futbalistov z Petržalky?

BRATISLAVA. Keď zástupcovia slávneho Celticu Glasgow videli domovský štadión Artmedie, dusili sa smiechom.

Maličký, avšak útulný štadión ukrytý medzi stromami obrovského sadu, označili za sídlo vidieckeho klubu. Normám UEFA nevyhovoval a Petržalka musela odohrať stretnutia Ligy majstrov a Pohára UEFA na Tehelnom poli.

„Ide o sedliacky, krčmový tím,“ smiali sa Škóti pred zápasom druhého predkola Ligy majstrov v lete roku 2005. Po ňom sa však hanbili.

„Som tréner osem rokov, futbal som hral dvadsaťpäť, ale potupnejšiu prehru som nezažil,“ vyhlásil vtedajší tréner Celticu Gordon Strachan. Jeho tím prehral na Tehelnom poli s Petržalkou 0:5.

Mužom zápasu bol útočník Juraj Halenár, ktorý dosiahol hetrik. Ďalšie góly pridali Blažej Vaščák a Martin Mikulič. Na štadión si našlo cestu 17 632 divákov. V drese hostí odohral celý súboj slovenský obranca Stanislav Varga.

„Keď dá niekto Celticu tri góly ako Halenár, je to niečo výnimočné. Naša investícia sa vyplatila, Juraj má predpoklady na to, aby z neho vyrástol veľký futbalista,“ vravel vtedajší tréner Petržalky Vladimír Weiss.

Aj toto sa dozviete v článku

  • Ako sa vyvíjala kariéra hlavných hrdinov Petržalky? Aké mali osudy? 
  • Ktorý z nich učí na univerzite a má titul PhD?
  • Ktorý vedie finančnú agendu?
  • Ktorý tragicky zahynul?
  • Ktorý predával oceľ?

Kým futbalový Slovan o najlepšej klubovej súťaži stále iba sníva a teraz má už desiaty pokus, Petržalke vyšiel hneď prvý.

V prvom predkole vyradila Kajrat Almaty, v druhom predkole pokorila Celtic Glasgow (5:0 a 0:4), v treťom zaskočila Partizan Belehrad, keď rozhodol až penaltový rozstrel. 

V skupinovej fáze senzácia pokračovala. Vyhrala v Porte 3:2, dvakrát remizovala s Glasgow Rangers. Armediu zdolal iba Inter Miláno, v oboch zápasoch. 

Artmedia šokovala svet, lebo mala neporovnateľne menší rozpočet ako jej súperi. A mohla ešte viac. V poslednom zápase skupiny proti FC Porto (0:0) zahral v šestnástke slávny Pepe rukou, ktorú však rozhodca Markus Merk prehliadol.

Pepe tiež zaujal tým, že zápasníckym chvatom poslal k zemi Blažeja Vaščáka, ale tiež nebol potrestaný. 

Petržalka nakoniec získala šesť bodov a iba o skóre jej ušiel postup do osemfinále.

Ako sa vyvíjala kariéra hlavných hrdinov Petržalky? Aké mali osudy? Jeden učí na univerzite a má titul PhD, druhý vedie finančnú agendu, tretí tragicky zahynul. Ďalší predával oceľ.

Sportnet v druhej časti seriálu rozoberá druhú polovicu hráčov.

Stredopoliari

Blažej Vaščák (39)

V roku 2006 prestúpil do Treviso FBC, kde si zahral taliansku ligu. Dva roky pôsobil v Serii B (Lecce a Cesena). Vyskúšal si angažmán v Tepliciach i v Polonia Bytom. Ďalej pôsobil v Podbrezovej, Senici, Skalici, v Košiciach, Michalovciach. Ligovú kariéru ukončil v roku 2020 v Banskej Bystrici. Vlani hrával za Krompachy v tretej lige.

Je aktívny v Únii futbalových profesionálov, kde pôsobí ako hospodár. Vedie finančnú agendu. 

Ján Kozák mladší (43)

Patril medzi kľúčových hráčov Petržalky, špilmacher. Bolo to vrchol jeho kariéry. Vzápätí si vyslúžil angažmán vo West Bromvich Albion, kde si vyskúšal Premier League. Po polroku sa však vrátil do Petržalky. 

Obrovská radosť po zápase v poddaní Jána Kozáka (vľavo) a Jána Ďuricu.
Obrovská radosť po zápase v poddaní Jána Kozáka (vľavo) a Jána Ďuricu. (Autor: TASR/AP)

V roku 2009 prestúpil do Slovana, kde získal ďalší titul. Po nezhodách s fanúšikmi zamieril do rumunského FC Temešvár. 

V rozhodujúcom zápase kvalifikácie o postup na MS 2010 proti Poľsku bol v základnej zostave. Aj v reprezentácii mal povesť lídra kabíny, hoci v tom období už bol zväčša náhradník a najlepšie roky už mal za sebou.

Na MS 2010 nastúpil iba proti Paraguaju. Po šampionáte v reprezentácii skončil a dohrával kariéru v Rumunsku, v Grécku. Je aj majster Uzbekistanu (FC Buňodkor). Kariéru ukončil v roku 2015 v rakúskom klube z nižšej súťaže.

Trénersky džob odštartoval nenápadne v béčku Slovana. Ako tréner áčka mal raketovú kariéru. Vyhral titul, Slovnaft Cup a postúpil do skupiny Európskej ligy. To všetko stihol za sezónu.

V roku 2019 sa stal na Slovensku trénerom roka. V Slovane skončil v roku 2020 za zvláštnych okolností, ktoré neboli doteraz verejne vysvetlené.

Údajne mal problémy s Ivanom Kmotríkom mladším. 

Kmotrík starší mal iný názor a tvrdil: „Jeho konca mi

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Um petržalského zázraku skočil do Premier League. Kmotrík ho vyhodil, odvtedy mlčí