S pomocou dopingu chcú posunúť rekordy. Je to hazard so zdravím, vraví odborník

James Magnussen je prvou hviezdou športových hier s povoleným  dopingom - Enhanced Games.
James Magnussen je prvou hviezdou športových hier s povoleným dopingom - Enhanced Games. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|18. feb 2024 o 09:00

Z hriešnikov, hrdinovia? Vzniknú hry, na ktorých bude všetko dovolené.

BRATISLAVA. Možno je to súčasťou ľudskej mentality. Hľadať skratky, uľahčovať si cestu k cieľu a obchádzať pravidlá. V športe sa touto skratkou stali látky, hormóny a stimulanty, ktoré podporujú výkonnosť. Niektoré z nich sú dnes zakázané a antidopingové autority kontrolujú športovcov, či to dodržiavajú. 

História však ukazuje, že športovci, ktorí pravidlá porušujú, majú náskok a pomocou testov sa podarí odhaliť len časť hriešnikov. 

S inovatívnou myšlienkou prišiel právnik a biznismen Aron D’Souza. Chce naopak s pomocou dopingových prostriedkov odomknúť ľudský potenciál a ohlásil vznik podujatia, ktoré má posunúť ľudské hranice - Enhanced Games.

Ľudské hranice má posunúť doping

Pôjde o podujatie na štýl olympijských hier s tým rozdielom, že účastníci budú môcť doping využívať, ale bude to zrejme základným predpokladom pre účasť na nich. 

Súťažiť by sa zatiaľ malo v plávaní, atletike, vzpieraní, gymnastike a bojových športoch. 

Projekt bude financovať zaladateľ Paypalu Peter Thiel. Sám vraj užíva rastový hormón, je presvedčený, že ľudstvo je v období technologickej stagnácie a „chce podporiť svet, v ktorom ľudia myslia viac na budúcnosť“. 

Športovci, ktorí pre dopingové prehrešky, v tradičnom športe trpia, dostanú šancu bojovať o úspechy. 

Účasť športovcov sa má uskutočniť pod lekárskym dohľadom a tieto dopingové súťaže budú mať vlastné svetové rekordy. 

„Chceme športovcov, ktorí majú potenciál prekonávať svetové rekordy, a na týchto najlepších športovcov sa naozaj zameriame a zaplatíme im," povedal D’Souza pre agentúru Reuters.

D'Souza tvrdí, že tieto súťaže "umožnia výskumníkom uskutočniť zistenia o dlhovekosti a boji proti starnutiu", ako aj "posunúť hranice ľudskej výkonnosti".

Enhanced Games umožnia športovcom "otvorene a čestne" používať podporné látky na zvýšenie výkonu a privítajú každého "jednotlivca alebo športovca, ktorý sa usiluje o sebazdokonaľovanie prostredníctvom vedy".

Podľa neho ľudia uvidia, že klasické olympijské hry sú "pokrytecké, skorumpované a nefunkčné".

Nemci pre anaboliká trpia dodnes

Hry sú však kontroverzné a na riziká upozorňujú odborníci, funkcionári aj športovci. 

Látky, ktoré zvyšujú výkonnosť, môžu ohroziť zdravie športovcov. 

Vznik antidopingu je spojený práve s týmto hľadiskom. V roku 1967 otriasla verejnosťou smrť Toma Simpsona počas etapy na Tour de France. Bývalý majster sveta a jeden z favoritov skonal na následky vyčerpania a dehydrovania v stúpaní na Mt. Ventoux.

Do tohto bodu sa však dostal s pomocou alkoholu a amfetamínov. 

Príkladov, ako hormóny a látky podporujúce výkonnosť, poškodzujú zdravie je množstvo. 

Dlhodobé užívanie anabolických stroidov vážne poškodilo zdravie viacerý športovcom z bývalej NDR. Bývalá guliarka Birgit Boeseová je na invalidnom dôchodku. Má nepravidelný srdcový tep, diabetes, problémy s obličkami, vysoký tlak a problémy s nervami. Steroidy jej lekár podával od jedenástich rokov.

VIDEO: Pribeh Heidi Kriegerovej

Nebola to jej voľba. Nemecká demokratická republika mala systém štátneho dopingu, ktorým prešlo údajne až 9-tisíc športovcov.

Známy je aj prípad guliarky Heidi Kriegerovej. Majsterka Európy z roku 1986 dostávala systematicky také vysoké dávky hormónov, že jej telo prešlo dramatickými zmenami a v roku 1997 si nechala zmeniť pohlavie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»S pomocou dopingu chcú posunúť rekordy. Je to hazard so zdravím, vraví odborník