Slováci majú MVP, Nemcov v boji o striebro nik nezdolá. IIHF žartuje aj na úkor princa

Hokejisti Nemecka nestačili vo finále MS 2023 na Kanadu.
Hokejisti Nemecka nestačili vo finále MS 2023 na Kanadu. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|10. máj 2024 o 15:20

Súčasťou MS v hokeji je aj glosovací rebríček IIHF.

BRATISLAVA. V roku 2019 mohli na šampionáte na Slovensku skompletizovať víťazný hetrik, čo sa naposledy podarilo hokejistom Česka (1999-2001).

Nádej na zisk ďalšieho zlata sa však rozplynula už vo štvrťfinále, v ktorom Švédi neudržali v košickej Steel Aréne dvojgólový náskok proti Fínom.

Odvtedy čakajú nielen na zlatú, ale vôbec na medailu zo svetového šampionátu. Raz chýbali vo štvrťfinále, vlani ich senzačne poslali domov Lotyši.

Pred začiatkom MS v hokeji 2024 sú však práve "tri korunky" považované za najväčšieho favorita a to aj podľa glosovacieho rebríčku sily IIHF.

Medzinárodná hokejová federácia upozorňuje najmä na elitných obrancov Victora Hedmana a Erika Karlssona. Tí dokopy štyrikrát získali Norissovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL, z toho Karlsson trikrát. 

USA už nechcú bronzové mesto

Švédi začnú šampionát proti USA, ktoré na najcennejší kov čakajú od roku 1960. Keď Česko v ére samostatnosti hostilo MS, Američania neodišli naprázdno.

Tentokrát však majú k dispozícii mužstvo, ktoré má na viac než tie predošlé. "Mohlo by byť naše bronzové mesto naším zlatým mestom?" píše IIHF. 

V Prahe získali Američania dve bronzové medaily, pričom v roku 2004 zdolali v súboji o tretie miesto po samostatných nájazdoch Slovensko. 

VIDEO: Samostatné nájazdy zápasu o bronz na MS 2004

Ich zámorský rival Kanada cestuje na šampionát aj s osemnásťročným Connorom Bedardom, no napriek tomu si IIHF myslí, že by káder javorových listov mal byť ešte mladší. "Kde je McKenna?" pýta sa.

Šestnásťročný Gavin McKenna bol hviezdou finále na nedávnych MS do 18 rokov, keď vo finále strelil hetrik a štyrmi bodmi prispel k obratu proti USA.

Veľké očakávania sú aj od Čechov, no podľa glosovacieho rebríčka by z ich pohľadu bol život zábavnejší, keby jedna zo sérii play-off NHL dopadla inak.

Hokejisti Toronta Maple Leafs podľahli Bostonu Bruins v predĺžení siedmeho zápasu, pričom rozhodujúci gól strelil David Pastrňák. Namiesto elitného strelca a Pavla Zachu tak prišiel Čechom na pomoc "len" David Kämpf.

Ďalšia medailová radosť Slafkovského?

Bez povšimnutia nezostalo ani Slovensko, ktoré má vo svojom kádri sedem hráčov zo zámoria. Jedným z lídrov má byť Juraj Slafkovský, ktorý má za sebou v drese Montrealu 50-bodovú sezónu v NHL.

"Mimochodom, priniesli sme MVP olympiády," uvádza sa v rebríčku. 

Slafkovský totiž ešte pred draftom do zámorskej profiligy zažiaril na ZOH v Pekingu, keď sa siedmimi gólmi podieľal na zisku bronzovej medaily a vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča olympijského turnaja.

Dočká sa po vyše dvoch rokoch ďalšej medailovej radosti?

Juraj Slafkovský s bronzovou medailou z ZOH v Pekingu 2022.
Juraj Slafkovský s bronzovou medailou z ZOH v Pekingu 2022. (Autor: TASR)

Slováci začnú turnaj v piatok proti Nemecku, ktoré obhajuje finálovú účasť.

"Nikto nás neporazí v zápase o striebornú medailu," s humorom uvádza autor, čím naráža na fakt, že Nemecko prehralo všetky tri finále na MS v hokeji.

Rovnakú finálovú bilanciu má aj Švajčiarsko, ktoré tak v predošlých rokoch bolo známe nie ako Switzerland, ale skôr ako Silverland (strieborná krajina). 

Vie Lewandowski korčuľovať?

IIHF vtipne zhodnotila aj dánsky tím, v ktorom sú vraj dobrí chlapci, tvrdo pracujú, ale menej krát získali Stanleyho pohára než Phil Kessel (trikrát, pozn.).

Dodnes platí, že jediným dánskym hokejistom, ktorý zdvihol nad hlavu túto slávnu trofej je Lars Eller. Ten v roku 2008 rozhodol o triumfe Washingtonu. 

Ešte pred Dánmi sú v rebríčku Lotyši, bronzoví z minulého roka.

"Elvis je nažive a žije v Ostrave," glosuje autor Power Rankings, keďže brankár Elvis Merzlikins je jedinou lotyšskou posilou z NHL. 

Vtipne okomentoval aj šance Veľkej Británie stať sa majstrom sveta v hokeji: "Šanca na korunováciu je väčšia ako v prípade Harryho."

Princ Harry, Vojvoda zo Sussexu, je mladším synom kráľa Karola III. a princeznej Diany a zároveň piaty na zozname nástupcov britského trónu. 

Prvýkrát od roku 2002, v ktorom získalo Slovensko titul, sa predstavia v elitnej kategórii aj Poliaci, a tak sa IIHF pýta: "Vie Lewandowski korčuľovať?"

Možno áno, ale na Roberta Lewandowského sa budú poľskí športoví fanúšikovia spoliehať o niečo neskôr. Útočník FC Barcelona bude totiž lídrom reprezentácie na tohtoročných ME vo futbale (14. jún - 14. júl). 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Slováci majú MVP, Nemcov v boji o striebro nik nezdolá. IIHF žartuje aj na úkor princa