Sériu Caroliny s Islanders zdobia zápisy trénerov, Maroon sa priblížil rekordu českého obrancu

Patrick Maroon a jeho hit na Timothyho Liljegrena v prvom zápase 1. kola play-off NHL Boston Bruins - Toronto Maple Leafs.
Patrick Maroon a jeho hit na Timothyho Liljegrena v prvom zápase 1. kola play-off NHL Boston Bruins - Toronto Maple Leafs. (Autor: TASR/AP)
TASR|21. apr 2024 o 12:00

Marchand predbehol v tímových štatistikách Bergerona s Krejčím.

NEW YORK. Carolina a Boston odštartovali úspešne play-off hokejovej NHL. Hurricanes zdolali NY Islanders 3:1 a Bruins si poradili s Torontom 5:1.

Boston potvrdil dominanciu so svojim súperom, keď vyhral s Maple Leafs v ôsmom zápase za sebou.

Kuznecov napodobnil zápis z roku 2006

V sérii medzi Carolinou a Islanders sa stretli prominentní tréneri. Rod Brind’Amour a Patrick Roy sa v play-off stretávajú proti sebe premiérovo, či už ako hráči, alebo tréneri.

Prvýkrát od roku 1997 sú na lavičkách súperov v play-off tréneri, ktorí ako hráči vyhrali aspoň jeden Stanley Cup. Naposledy to boli Jacques Lemaire a Mario Tremblay v súboji New Jersey Devils - Montreal Canadiens.

Zároveň je to štvrtá séria v histórii, v ktorej obaja tréneri nastúpili počas hráčskej kariéry na minimálne 1000 zápasov v základnej časti.

VIDEO: Zostrih zápasu Carolina Hurricanes - New York Islanders

Jediný gól “ostrovanov” strelil Kyle MacLean a stal sa tretím hráčom klubu za posledných 30 rokov, ktorý skóroval pri debute v play-off. V roku 2015 sa presadil Ryan Strome a v roku 1994 Dan Plante.

MacLeanov otec John je bývalý dlhoročný hráč NHL, víťaz Stanley Cupu s Devils (1995) a v súčasnosti asistent trénera v Islanders.

Jevgenij Kuznecov otvoril skóre v čase 1:35 a stal sa druhým hráčom v histórii Hurricanes/Hartford Whalers, ktorý skóroval v prvých 95 sekundách pri debute v play-off za klub. V roku 2006 skóroval v 50. sekunde Matt Cullen.

Na úvodný zásah nečakali diváci dlho ani v Bostone. John Beecher (2:26) strelil druhý najrýchlejší gól v histórii Bruins pri debute v play-off. Rekord drzí Jeff Lazaro, ktorý skóroval v roku 1991 v 23. sekunde.

Marchand predbehol Bergerona s Krejčím

Pri úvodnom góle Bruins asistoval Pat Maroon a v play-off tak bodoval v šiestom rôznom tíme (Tampa Bay, St. Louis, New Jersey, Edmonton, Anaheim).

Rekord NHL drží bývalý český obranca Roman Hamrlík, ktorý v bojoch o Stanley Cup bodoval v siedmich organizáciách (Tampa Bay, Edmonton, NY Islanders, Calgary, Montreal, Washington, NY Rangers).

VIDEO: Patrick Maroon a jeho hit na Timothyho Liljegrena

Dvakrát v priebehu 2:32 minúty skóroval Jake DeBrusk, ktorý upravil na 3:0 a 4:0. Zaradil sa na desiate miesto v klubovej v histórii v rýchlosti dvoch gólov v play-off.

Rekord drží Glen Wesley, ktorý strelil vo finále proti Edmontonu v roku 1988 dva góly za 1 minútu a 25 sekúnd, ale tento duel pre hmlu za stavu 3:3 nedohrali.

NHL presunula zápas na ľad Oilers, začalo sa od stavu 0:0, ale hráčske štatistiky sa rozhodli ponechať.

VIDEO: Zostrih zápasu Boston Bruins - Toronto Maple Leafs

Dve asistencie zaznamenal kapitán Bruins Brad Marchand a so 130 bodmi v play-off (53+77) v 147 zápasoch sa dostal na druhé miesto v klubovej histórii pred svojich dlhoročných spoluhráčov Patricea Bergerona a Davida Krejčího.

Lepší je už len Ray Bourque (161 bodov s 180 zápasoch). Boston zdolal Toronto v ôsmom zápase za sebou (základná časť aj v play off), séria sa datuje od 14. januára 2023.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Sériu Caroliny s Islanders zdobia zápisy trénerov, Maroon sa priblížil rekordu českého obrancu