Som posledný Mohykán. Či budem hrať ďalej? Nechám to na osud, vraví Jágr

Jaromír Jágr v drese Rytíři Kladno.
Jaromír Jágr v drese Rytíři Kladno. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|23. apr 2024 o 11:15

Kladno zvíťazilo v baráži a bude hrať v českej extralige aj v budúcej sezóne.

KLADNO. Z kabíny vychádzal ako posledný. Veľmi dlho po hráčoch. Už teraz rozoberal so športovým manažérom nasledujúcu sezónu. Pritom len pred minútami sa pre hokejistov Kladna skončila tá aktuálna.

V baráži o udržanie sa v českej extralige zvíťazilo Kladno nad Vsetínom 4:0 na zápasy a majiteľ klubu Jaromír Jágr pomohol svojmu tímu v troch stretnutiach aj na ľade. 

Kladno bued v budúcej sezóne hrať znovu v najvyššej súťaži. Keď prišiel Jágr medzi novinárov, zazvonil mu telefón. 

„To je iba budík. Ak by som náhodou zaspal. Občas si chodím pred treťou tretinou ľahnúť,“ robil si žarty. 

Šiel do Prahy na míting, volali mu, že musí hrať

Kladnu pomohol k udržaniu sa v extralige aj v ďalšej sezóne, strelil gól, pridal asistenciu a okrem toho burcoval spoluhráčov. 

„Aj vlani sme vyhrali proti Zlínu 4:0, ale Vsetín hral veľmi dobrý hokej. Majú rýchlych a šikovných hráčov. Hrali vabank. Potrápili nás. Zvládli sme to aj vďaka brankárovi Adamovi Brízgalovi, ale nebolo to jednoduché,“ opisoval sériu pre české médiá. 

Kladno hrá v posledných sezónach pravidelne baráž. Jágrovi sa viditeľne uľavilo. 

„Ak by sme sa nezachránili, pravdepodobne by hokej v Kladne skončil. Nestalo sa. Ideme ďalej. Musíme vybudovať silnejší tím,“ vravel. 

„Som realista, viem na čo máme. Extraliga určite nie je rovnako spravodlivá ako NHL, kde platia platové stropy, všetky štadióny sú rovnaké a každé mesto má viac ako 2 milióny obyvateľov. V Kladne musíme prilákať päťtisíc ľudí. Mesto má niečo cez 60-tisíc. Aké to je percento?“ reagoval. 

V baráži prekvapil fanúšikov tým, že nastúpil. Neplánoval hrať. Bol len v pozícii náhradníka a trénoval, no do zostavy sa netlačil. Priznal, že ak by sa nezranil Jakub Klepiš, nenastúpil by. 

„Šiel som na tréning a potom do Prahy na mítingy. Vtom mi volali, že nemáme hráča, tak som to otočil, všetko zrušil a musel som hrať,“ vysvetľoval Jágr. 

Gól v päťdesiatke by dali aj Reichel či Ručinský

V druhom zápase série strelil úvodný gól zápasu. Teraz vraví, že nevidí rozdiel v tom či dal gól ako 52-ročný alebo pred 30 rokmi.

Je to o tom či máte čas na trénovanie. Podľa mňa by veľa hráčov z našej generácie zvládlo to isté, čo som zvládol ja. Jediný rozdiel je v tom, že ja ešte nemám rodinu a mám na to oveľa viac času. Hovorím si, že z nasej generácie som posledný Mohykán. Ale ak by Šlégr, Reichel či Ručinský boli zdraví, zvládli by to aj oni," vysvetľoval v rozhovore pre O2 TV Sport. 

V priebehu základnej časti nastúpil na 15 zápasov. V baráži odohral ďalšie tri. V profesionálnej súťaži nenájdete 52-ročného hokejistu, ktorý nastupuje takto často. Je výnimka.

Hokej je pre Jágra všetko. Na najvyššej úrovni ho hrá nepretržite od sezóny 1988/89. Už vtedy pomáhal Kladno zachrániť v baráži. Vtedy ešte vo federálnej lige.

Odvtedy ubehlo 35 rokov a Jágr stále nastupuje na zápasy. Hoci už neodohrá celú sezónu.

Či sa v drese Kladna ukáže aj v nasledujúcej sezóne, ešte nevedel prezradiť. 

„Nepremýšľam o tom, nechám to na osud. A čo sa týka manažérskej role, teraz nám to začína. Máme veľa hráčov pod zmluvami, ale musíme sa snažiť vylepšiť tím, aby sme sa nedostali do rovnakých problémov ako tento rok,“ doplnil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Česká hokejová extraliga»Som posledný Mohykán. Či budem hrať ďalej? Nechám to na osud, vraví Jágr