Suverénne vyhrala! Prekážkárka Zapletalová je majsterka Európy

Emma Zapletalová.
Emma Zapletalová. (Autor: facebook/Slovenský atletický zväz)
Sportnet|10. júl 2021 o 15:29 (aktualizované 10. júl 2021 o 19:00)

Vo finále v Tallinne zabehla rekord šampionátu.

ME do 23 rokov v atletike 2021

Ženy - 400 m cez prekážky

1.

Emma Zapletalová

Slovensko

54,28 s - rekord SR a šampionátu

2.

Sara Gallegová

Španielsko

55,20 s

3.

Yasmin Gigerová

Švajčiarsko

55,25 s

TALLINN. Emma Zapletalová získala zlatú medailu v behu na 400 m cez prekážky na majstrovstvách Európy do 23 rokov v estónskom Tallinne. Vo finále zabehla čas 54,29, čo je jej osobný rekord aj rekord šampionátu.

Zverenka Petra Žňavu bola favoritkou na medailu, zo všetkých prihlásených účastníčok mala najlepší osobný rekord (55,19) i tohtoročný výkon (55,29).

"Je to neskutočný pocit, stále tomu nemôžem uveriť. Išla som si za tým, verila som, že mi to vyjde, ale teraz, keď sa to naozaj stalo, neviem, čo k tomu povedať. A navyše ešte k tomu aj taký osobák. Som prekvapená, veľmi ma to teší.

Vedela som, že mám na to, aby som prelomila 55 sekúnd, a len som čakala, kedy to príde. Ale až také zlepšenie som neočakávala. Verila som v čas okolo 54,60. Súperky som nevnímala, snažila som sa bežať naplno môj vlastný beh. Som nesmierne rada, že mi po prvý raz vyšlo bez zaváhania všetkých desať prekážok," povedala Zapletalová na oficiálnej facebookovej stránke Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Zverenka Petra Žňavu získala pre Slovensko štvrté zlato v histórii ME do 23 rokov. Dvakrát sa tešil guliar Mikuláš Konopka (1999, 2001) a pred štyrmi rokmi triumfoval šprintér Ján Volko na 200 metrov.

Zapletalová pobeží aj na olympiáde v Tokiu.

"Samozrejme, zažívam obrovskú radosť – z Emminho víťazstva a takisto aj zo skvelého výkonu, ktorý zabehla," neskrýval radosť tréner Peter Žňava pre portál atletika.sk.

"Formu sme od začiatku letnej sezóny časovali presne na tieto preteky a veľmi sa teším, že to všetko vyšlo takto do bodky. Dnes bežala naozaj výborne. Video si budem musieť pozrieť asi veľakrát a naozaj veľmi pozorne, aby som zistil, kde je ešte nejaká rezerva, alebo kde a či vôbec urobila chybičku,“ dodal.

Vo finále sa v sobotu popoludní predstavil v rovnakej disciplíne medzi mužmi Matej Balúch, časom 51,17 obsadil siedme miesto. 

Medzi osem najlepších sa Baluch kvalifikoval vďaka osobnému rekordu 50,59 sekundy.

"Čakal som viac len od samotného behu, so siedmou priečkou som spokojný. Dnes to osobák nebol, ale posúvať si osobáky v každom behu nie je jednoduché. Navyše, finále bol môj tretí beh za tri dni, pričom v prvých dvoch som si zlepšil svoje maximum. Tretiu štvorstovku s prekážkami v priebehu troch dní pocítite, aj keď nechcete,” povedal Baluch pre oficiálny web SAZ.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Suverénne vyhrala! Prekážkárka Zapletalová je majsterka Európy